Tinglysing betyr at et dokument - for eksempel et skjøte eller en panteobligasjon - blir registrert hos Kartverket. Tinglysing betyr at et dokument blir registrert i Kartverket. Gammelt ord som kommer helt fra vikingtiden; man møttes på Tinget en gang i året. Der ble blant annet kjøp og salg av eiendom «lest opp» og dermed respektert av alle. Dagens system med et offentlig register…
Konsesjon ved tinglysing
- Av: Redaksjonen
- 18. mai 2018
- Håndbok
Når du skal tinglyse et skjøte, en hjemmelserklæring ved arv eller skifte, en festekontrakt eller et annet dokument som overfører grunnbokshjemmelen som eier eller bruksrettshaver for mer enn 10 år, må konsesjonspapirer fra kommunen vedlegges.
Når hjemmelsdokumenter sendes til tinglysing skal det samtidig gjøres rede for at konsesjonsforholdene er i orden; enten ved å legge med konsesjonsvedtak, egenerklæring om konsesjonsfrihet, eller ved å godtgjøre at ingen av disse dokumentene er nødvendige.
Kommunen er konsesjonsmyndighet og gir veiledning om regelverket. De kan fortelle deg om det er nødvendig å søke om konsesjon eller fylle ut skjemaet «Egenerklæring om konsesjonsfrihet».
Vanlig konsesjonsgrense
Den som erverver en eiendom i et område med vanlig konsesjonsgrense må enten:
- søke om konsesjon hos kommunen – (LDIR-359),
- fylle ut en egenerklæring om konsesjonsfrihet – (LDIR-360), eller
- dokumentere at det ikke er nødvendig å fremlegge vedtak om konsesjon eller fylle ut egenerklæring om konsesjonsfrihet etter bestemmelsene i forskrift om konsesjonsfrihet § 3.
Dokumentasjonen skal ligge ved når hjemmelsdokumentene sendes til tinglysing. Blankettene for egenerklæring om konsesjonsfrihet er utformet av Landbruksdirektoratet og det er kun disse som kan brukes, se www.landbruksdirektoratet.no.
Ved utfylling av egenerklæring – se veiledningsteksten på skjemaet.
Stikkord |
Alle vilkår i ruten må være oppfylt for å slippe egenerklæring eller konsesjonsvedtak |
Lovhjemmel |
Størrelse, 2 mål |
Eiendommen er bebygd, og Eiendommen er ikke større enn 2 mål (dekar) |
Forskrift om konsesjonsfrihet § 3 nr. 2. |
Sameiere |
Eiendommen er bebygd, og Det er kun en del av eiendommen som overføres, og Den som mottar eiendommen (delen) er tinglyst sameier i eiendommen fra før, og Eiendommen ligger i et området som i vedtatt reguleringsplan er lagt ut til annet enn landbruksområde. |
Forskrift om konsesjonsfrihet § 3 nr. 1, jf. § 1, bokstav l) |
Boligseksjon |
Overdragelsen gjelder en boligseksjon (selveierleilighet). |
Forskrift om konsesjonsfrihet § 3 nr. 1, jf. § 1, bokstav a) |
Næringsseksjon |
Overdragelsen gjelder en næringsseksjon |
Forskrift om konsesjonsfrihet § 3 nr. 1, jf. § 1, bokstav a) |
Borettslagsandel |
Overdragelsen gjelder en andel i borettslag/boligbyggelag |
Forskrift om konsesjonsfrihet § 3 nr. 1, jf. § 1, bokstav e) |
Borettslag |
Eiendommen erverves/kjøpes av et borettslag, og Overdrager/selger er et boligbyggelag |
Forskrift om konsesjonsfrihet § 3 nr. 1, jf. § 1, bokstav f) |
Tilleggsareal |
Eiendommen er et mindre areal som grenser til og skal legges til en eksisterende bebygd eller ubebygd tomt, og Kommunen har gitt samtykke til fradeling av arealet til dette formålet |
Forskrift om konsesjonsfrihet § 3 nr. 1, jf. § 1, bokstav g) |
Staten |
Erververen/kjøperen av eiendommen er staten |
Forskrift om konsesjonsfrihet § 3 første ledd, jf. konsesjonsloven § 5 første ledd nr. 3 |
Kommunen/ fylkeskommunen |
Erververen/kjøperen er den fylkeskommune eller kommune der eiendommen ligger, og De øvrige vilkårene i konsesjonsloven § 5, første ledd nr. 4 er oppfylt |
Forskrift om konsesjonsfrihet § 3 nr. 1, jf. konsesjonsloven § 5 første ledd nr. 4 |
Innløsing av festerett |
Eiendommen overføres i forbindelse med innløsing av festerett etter tomtefestelovens regler, og Eiendommen er bebygd. Tinglysingsmyndigheten forutsetter at det ble innvilget konsesjon, eller det var ikke nødvendig med konsesjon, da festeforholdet ble inngått |
Tomtefesteloven § 32 tredje ledd |
Arv og videresalg |
Arvingen som får overført eiendommen ved hjemmelserklæring skal videreselge med en gang. Det sendes inn hjemmelserklæring og skjøte i samme konvolutt til tinglysing. Den som mottar eiendommen i henhold til skjøtet skal fylle ut egenerklæring eller søke om konsesjon dersom ingen av regelsettene ovenfor passer. |
|
Ved konsesjonsfrie overdragelser fra avdøde ektefelle til gjenlevende i uskiftet bo skal det sendes inn egenerklæring om konsesjonsfrihet, med mindre ett av de alminnelige skjemafritakene kommer til anvendelse iht. forskrift om konsesjonsfrihet § 3.
Ved innsending av hjemmelserklæring og sikringspantedokument skal det også sendes inn egenerklæring om konsesjonsfrihet/vedtak om konsesjon, med mindre ett av de alminnelige skjemafritakene kommer til anvendelse iht. forskrift om konsesjonsfrihet § 3.
Områder med nedsatt konsesjonsgrense etter konsesjonsloven § 7
Dersom eiendommen ligger i et område med nedsatt konsesjonsgrense etter konsesjonsloven § 7 skal erververen fylle ut et rødt egenerklæringsskjema (LDIR-356). Dette gjelder både eiendom som er bebygd og ubebygd.
Grønt skjema skal benyttes i følgende tilfeller:
- Hvis eiendommen er bebygd og større enn 100 daa eller har mer enn 25 daa fulldyrket eller overflatedyrket jord, og man fyller vilkårene for å benytte egenerklæringsskjema, eller
- Dersom erververen er odelsberettiget, jf. konsesjonsloven § 5 nr. 2.
- Det er ikke nødvendig å sende inn egenerklæringsskjema i følgende tilfeller:
- Ved samtidig videresalg fra arvinger; som i siste punkt i skjemaet over, eller
- Ved innløsing av bebygd festetomt, som i nest siste punkt i skjemaet over, eller
- Ved overdragelse/salg til staten, kommunen eller fylkeskommunen m.fl. i henhold til konsesjonsloven § 5, første ledd nr. 3, 4 og 5, jf. forskrift om konsesjonsfrihet § 3 nr. 3.
Borettslagsandeler i områder med nedsatt konsesjonsgrense etter konsesjonsloven § 7
Erverv av borettslagsandel innebærer at erververen får en tidsubestemt bruksrett til en bolig på borettslagets eiendom. Slik bruksrett er likestilt med erverv av eiendomsrett etter konsesjonsloven § 3. I områder med nedsatt konsesjonsgrense gjelder derfor plikten til å dokumentere konsesjonsforholdet også for erverv av borettslagsandeler. Erververen må fylle ut rødt egenerklæringsskjema, som skal bekreftes av kommunen og sendes inn sammen med skjema for overføring av hjemmel til borettslagsandelen.
Kilde: www.kartverket.no
Relaterte Artikler
- Tinglysing
- Tinglysing
Statens kartverk er nasjonal tinglysingsmyndighet, både hva gjelder tinglysing i fast eiendom og for tinglysing av andel i borettslag. Tinglysing i fast eiendom Alle dokumenter for tinglysing i fast eiendom skal sendes Statens kartverks hovedkontor på Hønefoss. Alle dokumenter må sendes i original, vedlagt en kopi. Tinglyste dokumenter og faktura for gebyr og avgifter sendes til den som har begjært tinglysingen. Saksbehandlingstid for vanlige…
- Håndbok Del 2: Faglig del
Dette er håndbokens faglige del. Alle lovtekster er lenket rett til Lovdata for å ha til enhver tid oppdatert tekst. Se også: Del 1 - Om NEF Del 3 - Medlemsdel Lover og regler Eiendomsmeglingsloven (lenke til Lovdata) Forskrift om eiendomsmegling (lenke til Lovdata) Avhendingsloven (lenke til Lovdata) Bustadoppføringsloven (lenke til Lovdata) Forskrift om risikostyring og internkontroll (lenke til Lovdata) Medhjelper ved tvangssalg -…
-
Utsetter e-tinglysing
Kartverket har utsatt gjennomføringen av e-tinglysning til senest påsken 2017. Fagsystemet for elektronisk tinglysing som skulle blitt tatt i bruk høsten 2016, er nå utsatt til senest påsken 2017. Kartverket grunngir utsettelsen med at kompleksiteten og utviklingen av prosjektet har vært mer omfattende enn forutsatt. - For Kartverket er kvalitet og stabilitet viktigst i utviklingsarbeidet av nytt fagsystem. For å oppnå dette er det…
-
Elektronisk tinglysing i april
På et brukermøte hos Kartverket tidligere i måneden ble det opplyst at det skal kunne tinglyses elektronisk fra april. Utviklingen av saksbehandlingsklienten har vist seg mer komplisert enn opprinnelig antatt, men det skal nå være klart til bruk fra april neste år. Kartverket oppfordrer meglerforetakene å stille spørsmål til sine systemleverandører om hvordan de ligger an på å levere løsninger for dette. Løpende klokkeslett…
- Sjekkliste for tinglysing
Kontroller alltid dokumentene før du sender dem til tinglysing. Da får du dem raskere tinglyst. Her er en enkel sjekkliste som du kan bruke for å være sikker på at du har husket alt. Når et dokument sendes til tinglysing, vil vi kontrollere at et sett med formelle krav er oppfylt. Det er tinglysingsloven og borettslagsloven med tilhørende forskrifter som regulerer hva vi skal…
Min NEF
NEF regelverk
Flere fordeler i NEFs fordelsprogram
- Advokatfirma Arntzen de Besche
- Advokatfirmaet Grette
- Advokatfirmaet Henriksen & Co ANS
- Advokatfirma Homble Olsby
- SANDS advokatfirma
- Autogear
- Autozeek elektronisk kjørebok
- Avis Bilutleie
- Bertel O. Steen – Mercedes-Benz / Smart / Peugeot / Citroën / DS / Opel / Kia
- BMW
- Booknordics.com
- Dine Penger
- Eurocard
- Falck Redning
- Hotel Continental
- Kredinor
- Skattebetalerforeningen
- Smarthotel
- TRYG Forsikring
- Universitetsforlaget
- Verisure
For meglere
- Innmeldingsskjema
- Få ekstra stort utbytte med MNEF Pluss! En fordelaktig tjeneste for deg som allerede er MNEF og ønsker mer ut av medlemskapet
- Tilbud til fullmektiger
- Tilbud til studenter
- Fordeler
- Spar penger ved å bruke NEFs fordelsprogram!
- NEF regelverk
- Vilkår
- Styret og lokalforeningsledere
- Utmerkelser fra NEF
- NEF-HELP stipendet
- Proptech-2020
Mest populære søk
NEF på kartet

Kontakt oss
Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo
Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt
Innhold: Slik kjøper du bolig
Innhold: Slik selger du bolig
Siste innlegg
- Normal boligprisutvikling i september
- Ny bunn-notering for sekundærboliger rammer leiemarkedet
- Nye analyser: Markant fall i antall førstegangskjøperne og flere må kjøpe sammen
- Svak boligprisutvikling i juli
- Mekling i nybyggprosjekter – et uforløst potensial
- Viktige råd til boligkjøpere høsten 2022
- Småhusplanen: Reguleringsplan for småhus-områder i Oslo ytre by
- Utsatt plikt til veiopparbeidelse og potensielle refusjonskrav – meglers ansvar for opplysninger
- Ny turvei over fritidseiendom ikke en mangel
- Næringsmegling, god meglerskikk og merverdiavgift
- Tilgjengelighet av eiendomsdata er ikke problemet
Her finner du mer hjelp!
Les mer om disse temaene!
Siste fagartiker for eiendomsmeglere
- Mekling i nybyggprosjekter – et uforløst potensial
- Småhusplanen: Reguleringsplan for småhus-områder i Oslo ytre by
- Utsatt plikt til veiopparbeidelse og potensielle refusjonskrav – meglers ansvar for opplysninger
- Ny turvei over fritidseiendom ikke en mangel
- Næringsmegling, god meglerskikk og merverdiavgift
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
- Har selger opplysningsplikt om at nabo er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige?
- Oppsplitting av eiendomshandel – tomtekjøpsavtale og byggekontrakt
NEF i nyhetsbildet
- Svekket marked for sekundærboliger 16. august 2022
- Boligkjøper trakk seg: - Dårlig meklerskikk 16. august 2022
- Kjøper trakk seg - reagerer 15. august 2022
- Finansavisen 15. august 2022
- Rekordfå sekundærboliger i landet- rammer leiemarkedet 15. august 2022
- Norges Eiendomsmeglerforbund 15. august 2022
- Putin vil knytte tettere bånd med Nord - Korea 15. august 2022
- Flere må få hjelp av foreldrene med boliglån 15. august 2022
- Ny bunn-notering for sekundærboliger: – Ganske dramatisk for Oslo, sier NEF-sjefen 15. august 2022
- Ny bunn-notering for sekundærboliger rammer leiemarkedet 15. august 2022
Pressekontakt
Pressemeldinger
Ledige stillinger
- En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.
Viktig når du redigerer profilen:
Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.
Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:
Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.
Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.
Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!
Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.
Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no