sjekkliste hytte

Sjekkliste for hyttekjøp – dette skal du se etter

Det er ikke bare utsikten som er viktig når du skal se etter hytte i sommer. Her er syv viktige punkter å huske på i hyttejakten.

Av: Forbrukerrådgiver Carsten Pihl

Når du er på hyttejakt, er det minst like viktig å se etter feil og mangler som når du er på boligjakt.

Du skal riktignok ikke bruke hytten like mye som en bolig, men den ligger ofte ekstra utsatt for vær og vind. Derfor er det viktig å granske både dokumentasjonen og hytten selv.

SPØRSMÅL: Hvis du lurer på noe om kjøp av hytter, boliger eller eiendomsmegling, kan du ta kontakt med Forbrukerrådgiveren  for gratis rådgivning om regelverket. Les hvordan du får kontakt – og send inn spørsmål her!

Når ble hytten bygget?

Det er forskjell på å kjøpe en «Gerhardsenhytte» fra 50-60-tallet og en nybygget hytte. Sommerhyttene som ble bygget på 50- og 60-tallet ble ofte bygget helt eller delvis på dugnad, og noen ganger med litt ymse materialer.

Vedlikeholdet kan også være så som så, og derfor er det viktig at du som kjøper tar en grundig gjennomgang av hytten. Denne sjekklisten for hyttekjøp vil hjelpe deg.

Last ned informasjon på forhånd, og les grundig gjennom salgsoppgaven og takst/tilstandsrapport. Husk at arkene uten bilder alltid er de viktigste! 

Les mer om hva du skal se etterPapirene du må bruke mest tid på når du skal kjøpe!

Muligheter for bygging og utbedringer?

Sjekk også muligheter for å bygge på eller endre fasade når du er på visning på en hytte. Noen kommuner ved sjøen er ganske strenge, og krever søknader for det aller meste – kanskje også for fasadeendringer som å sette inn større vinduer.

Eiendomsmeglere bør kunne gi deg svaret på hva som kreves.

Les også: Pass på hva du kan bygge

sjekkliste hytte - trær
Kan det hugges og bygges? Her er det muligheter, men hvis man skal kjøpe bør man sjekke at det kan bygges på – og kanskje hugges trær. Sjekk derfor hvor tomtegrensen går! (For denne hytten ville vi finlest takstmannens rapport om både tak og konstruksjon også…)

Syv viktige sjekkpunkter ved hyttejakten:

Taket: Se på taket både utvendig og innvendig. Hvis det er kryploft må du titte opp og lyse rundt (for eksempel med telefonen) for å sjekke om du ser synlige vannskader. Når ble takbelegget skiftet sist? Ser det slitt ut?

Kjeller/krypkjeller: Ta en titt i kjelleren/krypkjelleren for å se etter fukt og vannskader. Les nøye i taksten om det er tegn på fuktskader. Sjekk også bjelkelaget under hytten – særlig langs kantene for å se om det ser ok ut.

Utvendig panel og vinduer: Hvor gamle er vinduene, er de i god stand, eller trenger de å skiftes? Sjekk panelen, og særlig nederst mot grunnmuren. Er det tørt og fint, eller er det tilløp til råte? Husk å sjekke rundt hele hytta, det vil være forskjell på solsiden mot sør og bak buskene på nordsiden.

Vann og kloakk: Er hytten tilkoblet det kommunale vann og kloakk-anlegget eller er det brønn og septik? Og hvis det siste: Holder det mål, eller går brønnen tom om sommeren. Sjekk også om kommunen har planer for å koble hyttene på det kommunale nettet. Det kan blir dyrt!

Tomten: Få klarlagt hvor tomtegrensene går! Hytter har ofte tomt delvis med innmark (hage) og delvis med utmark. Noen ganger er det gjerder – men det er ikke sikkert at grensen går ved gjerdet. Be om å få se kartet – eller gå inn på Kartverkets seeiendom.no for å sjekke grensene. Men husk: Til syvende og sist er det oppmåling i terrenget som gjelder. Skriv ut kartet og ta med på visning for å sjekke kart mot terreng. Hvis det er festetomt: Sjekk hva leien er, og når den skal reguleres neste gang!

Området rundt: Hva er planene for området rundt? Er det planlagt bygget flere hytter i området. Hva vil det ha å si for trafikken? Blir det mye byggeaktivitet – og vil utsikten forsvinne?

Brygge/strand/vei: Følger det rett til bryggeplass eller strandrett med hytta? Slike rettigheter skal det opplyses om i salgsoppgaven. Hvis veien er i veilag – sjekk hva årlig kontingent er.

Bruk også: Sjekkliste for visning

Og et par tips til på tampen:

hytte - båt
Hvor stor båt kan brukes? Kjøper man hytte ved innlandsvann, er det lurt å sjekke om det er restriksjoner på hvor stor båt og/eller motor som kan brukes.

 

Del artikkel