Bud er bindende, husk finansiering (eller forbehold)!

Husk at budet binder deg. Er du usikker på om du har penger nok, må du tenke seg om før budet legges inn. Dekningssalg er dyrt!

Tittelen høres kanskje selvsagt ut. Men når det gjelder budreglene, er det nok noen misforståelser ute og går.

Jeg har i vår nemlig fått flere telefoner fra forbrukere som har lagt inn bud – men ikke hatt finansieringen i orden. Utfordringen er at budet har blitt akseptert, og så har ikke finansieringen kommet i orden i ettertid.

Dermed har de ikke hatt råd til å kjøpe boligen de har fått tilslag på, og lurer på hvordan de kan komme ut av dette.

SPØRSMÅL:  Carsten Pihl er forbrukerrådgiver for bolighandelen og gir forbrukere gratis rådgivning om boligkjøp, boligsalg og eiendomsmegling. Her er et av spørsmålene han har fått inn. Har du et spørsmål? Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

 

Dekningssalg er dyrt!

La oss ta det siste først: Budet man gir er bindene så lenge akseptfristen man har gitt til selger i budet ikke har gått ut. Det vil si at hvis selgeren aksepterer budet, så er avtalen inngått.

Det som skjer når en budgiver ikke kan eller vil overta boligen, er at det gjennomføres dekningssalg (Les mer i boligordboken vår.

Det betyr at huset blir annonsert på nytt for den første kjøperens regning og risiko. Den første kjøperen kan bli ansvarlig for hele selgers økonomiske tap, som for eksempel lavere kjøpesum, renter og nye salgsomkostninger.

Noen ganger blir boligen overtatt av «neste på listen». Men det tap som oppstår fra det høyeste budet og til endelig salgssum, er det den første kjøperen som uansett må dekke.

Les også: Slik er reglene for budgivning

 

Hva skal man så gjøres, hvis man er på boligjakt og har funnet drømmeboligen?

Råd 1: Ikke tro at «det ordner seg»

Det viktigste er at man ikke bare legger inn bud og «tror at finansieringen ordner seg».

Snakk med banken på forhånd for å få et finansieringsbevis, eller for å få vite hvor høyt man kan by. Hvis budrunden går høyere enn den rammen man har fått av banken, må man ta kontakt på nytt!

Les også: Husk finansiering før du går på visning

Og får du ikke kontakt: Da kan du ikke legge inn bud!

Råd 2: Ta forbehold

Noen ganger kan det være en løsning å ta forbehold om finansiering. Forbeholdet må tas skriftlig i budet, og være med ved hver skriftlig budforhøyelse.

Men: bud med forbehold om finansiering blir ofte ikke vurdert av selgere. Man stiller i allefall veldig mye dårligere enn budgivere som har finansieringen i orden.

Det gjelder særlig i områder der budrundene går fort, og det kreves hurtig avgjørelse.

Tips: Her er det lurt å snakke med eiendomsmegleren, forklare situasjonen og be om råd i budrunden. Men husk altså at eventuelle forbehold uansett må være gitt skriftlig sammen med budet, og følge med i hver budforhøyelse. Det holder ikke at man har sagt det i telefonen.

Forbehold kan være en løsning hvis man for eksempel venter på en endelig bekreftelse fra banken, og de har sagt at «dette går nok greit». Nå har man gitt beskjed, og det er opp til eiendomsmegleren og selgeren å vurdere budet fra interessenten.

Skal eiendomsmegleren sjekke finansiering?

En fortvilet budgiver som ringte Forbrukertelefonen lurte på om ikke eiendomsmegleren skulle ha sjekket finansieringen. De hadde lagt inn bud uten forbehold, og uten å ha finansieringen i orden.

Svaret på det er at eiendomsmegleren skal gjøre en viss sjekk av finansieringen, særlig hvis de ser at det er noe som «skurrer» i finansieringsplanen som er med i budskjemaet.

Men uansett: Kjøperens ansvar for å ha dekning for sitt bud går alltid foran eiendomsmeglerens ansvar for å sjekke finansiering.

Les også: Dette er eiendomsmeglerens ansvar 

Skal du kjøpe bolig?
Les vår steg-for-steg guide: Slik kjøper du bolig!

 

Print Friendly, PDF & Email

Søk i ordbok

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
post
page
job_listing
program
partner

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no