HALIE spiller under bankettmiddag 24. mai NEF Landsmøte 2018 Bergen. Halie er et eksepsjonelt musikalsk talent fra Bergen med en helt fantastisk stemme som blåser de fleste av banen. Siste frist er 16. mai for å melde seg på NEF Landsmøte som holdes 23. – 25. mai i Bergen på Radisson Blu Royal. Dette er viktige bransjedager for deg med godt faglig innhold, og…
Dette kan du bygge uten å søke – pass deg for fellene!
- Av: superadmin
- 31. mars 2016
- Forbruker

Det ble ikke SÅ mye enklere å bygge uten å søke på egen tomt. Pass på disse fellene i de nye reglene.
Fra 1. juli i 2015 ble det enklere å bygge små byggverk på tomten din. Mens du før bare kunne bygge inntil 15 kvadratmeter uten å søke, blir det nå i sommer lov til å bygge 50 kvadratmeter uten å søke.
Dette er godt nytt for boligeiere – og ikke minst for de som skal kjøpe eller selge. Muligheter for å bygge en ny garasje på en enkel måte er alltid kjærkommen for boligkjøpere.
Spør forbrukerrådgiveren! Har du spørsmål om boligkjøp, boligsalg og eiendomsmegling? Kontakt forbrukerrådgiveren for bolighandelen på telefon 4000 01 02. Les mer her!
De viktige unntakene
For å hjelpe byggerne gjennom prosessen, lanserte Direktoratet for Byggkvalitet sommeren 2015 en egen veileder for å hjelpe deg som ønsker å bygge – eller som vil sjekke om du kan bygge på en boligeiendom du ser på.
Veilederen «Bygge uten å søke» stiller deg en rekke spørsmål for å vise om du oppfyller reglene eller ikke. Veilederen er delt opp etter ulike typer byggverk som garasje, garasje med separat rom, hagebod eller drivhus.
Les mer: Du finner veilederen her
Veilederen viser samtidig hva som gjelder av regler for avstand til nabotomt, avstand til byggverk på nabotomten, at man ikke må bygge over vannrør mm.
Men når man nærmer seg slutten kommer det viktige spørsmålene – der man egentlig ikke får så mye hjelp, og det kan ligge store feller:

Hva er utnyttelsesgrad? Dette spørsmålet kommer til å «»felle»» en god del som ønsker å bygge selv. Rett og slett fordi de har bygget så mye på tomten som de får lov til. (Faksimile fra «»Bygg uten søknad»»-veilederen.)
-Har eiendommen din stort nok areal til bygningen du ønsker å sette opp?
Dette spørsmålet tror jeg kommer til å stoppe ganske mange som ønsker å bygge. For kan du egentlig bygge mer på tomten din? I reguleringsplanen eller på situasjonskart er det angitt hvor stor andel av tomten som kan bebygges. Og mange har utnyttet dette allerede.
I Oslo er for eksempel utnyttelsesgraden 24 prosent i de områdene som er omfattet av «småhusplanen». Det betyr at man kan bebygge 24 prosent av tomtearealet. Er tomten på et mål, kan maks utbygget areal altså være 240 kvadratmeter.
Når man regler ut bebygget areal, skal man regne med for eksempel bolig, garasje/carport og terrasser som er bygget opp – men ikke terrasser på terreng.
Her kan det også være lokale tilpasninger i planer, så er man i tvil, er det lurt å ta en telefon til kommunen først.
-Er det andre forhold som hindrer deg i å bygge slik du ønsker?
Dette spørsmålet kan også sette kjepper i hjulene for mange som ønsker å bygge. Både reguleringsplan og kommunens arealplan kan hindre at folk får bygge det de ønsker.
Det kan være alt fra regler om ekstra avstand fra nabotomt, takvinkler på boligene, høydebegrensninger, eller rett og slett krav til at alt som skal bygges skal søke om.
Dette siste spørsmålet gjør at de aller fleste bør ta kontakt med kommunen for å høre hvilke planer som gjelder på sin egen tomt. Det er ikke sikkert det er byggehindrende, men det er viktig å ha informasjonen på rede hånd.
Ta en telefon først!
Rådet er dermed klinkende klart: Ta en telefon til kommunen først for å sjekke hvilke regler som gjelder på egen tomt. Deretter kan man starte planleggingen av byggingen.
Foreløpig har ikke kommunene gjort jobben sin på nett. Jeg har sjekket hjemmesidene til de største kommunene i landet, og pr i dag er det bare Trondheim som har oppdatert hjemmesidene sine med de nye reglene, og gir lokal veiledning på hvordan man finner ut blant annet utnyttelsesgrad og eventuelle hindringer i planverket.
Noen andre kommuner har referert de nye reglene, men ikke lagt inn veiledninger om hvordan dette påvirkes i deres kommune.
Råd til kjøpere:
Boligkjøpere som ønsker å se på mulighetene for å sette opp garasje og drivhus, bør også skaffe seg oversikt over regelverket i området man ønsker å kjøpe bolig. Sjekk prospektene på forhånd om hva som ligger med av informasjon – og ta kontakt med kommunen for å avklare for eksempel utnyttelsesgrad på tomten – og hva som faktisk er utnyttet.
Les også: Dette skal du se etter på visning
Råd til selgere:
Selgere som vet de har enkle muligheter til å bygge ut etter de nye reglene, bør utnytte dette i markedsføringen av boligen, det er alltid kjærkomment for potensielle kjøpere å vite at det går an å bygge mer på eiendommen!
Dette kan du bygge uten å søke
Fra 1. juli 2015 kan du bygge følgende uten å søke kommunen. MEN: Dette gjelder bare når du er innenfor utnyttelsesgrad på tomten, og det ikke finnes reguleringsplaner eller andre bestemmelser som sier noe annet.
Bygg/garasje:
– Alternative bygg/bruksområder er garasje, uthus, verksted, hobbybod, skrivestue, veksthus, dukkestue eller lignende
– Man kan ikke bygge for beboelse uten søknad. Bygget kan ikke brukes til overnatting. Man kan altså ikke ha kjøkken, stue, soverom og våtrom
– Bygget kan være maks 50 kvadratmeter stort og bygges inntil én meter fra nabogrensen
– Mønehøyde er opp til fire meter og gesimshøyden opp til tre meter
Balkong, veranda og lignende:
– Tilbygg på maks 15 kvadratmeter. Det kan være balkong, veranda, åpent overbygget inngangsparti, ved- og sykkelbod
– Dette tilbygget må være fire meter eller mer fra nabogrensen
– Man kan ikke bo i tilbygget
Reparasjon av bygningstekniske installasjoner:
– Man kan reparere bygningstekniske installasjoner som ventilasjonsanlegg, sanitæranlegg, heis og varme- og kjøleanlegg
– Det er fremdeles mulig å reparere enkle installasjoner i eksisterende byggverk innenfor én bruksenhet eller branncelle uten å søke
Mindre bygg, levegger:
– Mindre bygg, for eksempel levegger (inntil 1,8 meter høy og 10,0 meter lang), forstøtningsmur, mindre fylling, planering av terreng, intern vei og biloppstillingsplasser kan oppføres uten søknad
– Mindre levegger (inntil 1,8 meter høy og fem meter lang) kan oppføres inntil naboen uten søknad
– Flere antennesystemer kan settes opp uten søknad
Kilde: Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Relaterte Artikler
-
HALIE gir deg trøkk!
-
Boligsalg i fremtiden: Vil boligene finne deg, eller må du fortsatt søke etter dem?
Hvordan er den siste utviklingen av boligannonsering? NEFs analyseansvarlig gir en oppdatering. Av: Carsten Henrik Pihl, analyseansvarlig i NEF Annonseringer av bolig endrer seg fort. For noen år siden ble boliger bare annonsert i papiraviser. Nå er det annonser på Facebook, Instagram og Snapchat. En utvikling som neppe stopper. Hør aktørene! Torsdag 16. november arrangerer NEF sin Høstkonferanse, og tar da opp "Hvordan selges…
-
Åpner portal for å søke om kompensasjon
Staten vil med det aller første åpne nettsiden hvor man kan søke om kompensasjon for bortfall av inntekter som en følge av koronapandemien. Portalen for å søke kompensasjon finner du her. På denne nettsiden vil du finne informasjon om og søknad om kompensasjon til bedrifter som er hardt rammet økonomisk av virus-utbruddet. Les mer: Støtteordninger krisepakker som kan berøre eiendomsmeglere Størrelsen på kompensasjonen fra…
-
SMB-bedrifter kan søke om lån gjennom lånegarantiordningen
Lånegarantiordningen for små og mellomstore bedrifter ble godkjent 27. mars, og bedrifter kan søke banken sin om lån. Bedrifter som sysselsetter færre enn 250 personer, og som har en årsomsetning som ikke overstiger 50 mill. euro (alternativt har en samlet balanse som ikke overstiger 43 mill. euro., kan som en følge av problemer de har fått som av koronapandemien søke støtte til dekning av…
-
100.000 kroner venter på deg!
Har du noe du er opptatt av innenfor eiendomsmeglingsfaget? Noe som ingen har gjort noe med? Søk NEF-HELP-stipendet, så får du råd til å finne det ut! NEF-HELP stipendet deles ut til gode fagprosjekter for eiendomsmeglingsbransjen. Stipendet er et prosjekt mellom Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og HELP Forsikring (HELP) som ble etablert i 2013. Stipendet kan tildeles personer eller foretak i eiendomsmeglerbransjen. Stipendet er på…
-
Lokalforeningen din trenger deg!
Av: Randi Hollingen, styreleder Norges Eiendomsmeglerforbund (innlegget ble først publisert i Eiendomsmegleren nr. 1 2021) Det er snart valg igjen. Jeg tenker ikke på Stortingsvalget, men på de kommende årsmøtene med valg av nye styrer i de 10 lokalforeningene våre. Ved å være medlem av Norges Eiendomsmeglerforbund, er du med å påvirke dine egne rammebetingelser. Du som leser dette, er sannsynligvis medlem allerede og…
Søk i ordbok
Mest populære søk
NEF på kartet

Kontakt oss
Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo
Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt
Innhold: Slik kjøper du bolig
Innhold: Slik selger du bolig
Siste innlegg
- Normal boligprisutvikling i september
- Nye veier til eie- alternative eiekonsepter i nybyggingsprosjekter
- To aktuelle saker fra Høyesterett
- NEF i Arendalsuka
- Hvordan skape fremtidsrettede og fleksible boliger?
- Nye analyser: Færre førstegangskjøpere, flere samkjøpere
- Dramatisk renteheving fra Norges Bank
- Prisvekst på nye boliger
- Sterk boligprisvekst
- – 90 år og like aktuell
- Samlet bransjen til tidenes landsmøte og vårkonferanse!
Her finner du mer hjelp!
Les mer om disse temaene!
Siste fagartiker for eiendomsmeglere
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
- Har selger opplysningsplikt om at nabo er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige?
- Oppsplitting av eiendomshandel – tomtekjøpsavtale og byggekontrakt
- Kjøp og salg av utviklingseiendom fra et sameie
- Endringene i forsikringslovgivningen påvirker eiendomsmeglingsbransjen
- Hvilke forbehold kan selger ta etter endringer i avhendingslova?
- Erverv før seksjonering – anke over tinglysingsvedtak
- Ulike betalings- og oppgjørsmetoder i bustadoppføringsloven
NEF i nyhetsbildet
- STABILE PRISER I SOMMERVARMEN 6. juli 2022
- Boligprisene falt med 0,3 prosent i juni 6. juli 2022
- Boligprisene står stille i Tromsø 5. juli 2022
- Boligprisene har steget 11,1 prosent siden nyttår – veksten fortsetter 5. juli 2022
- Boligprisene falt med 0,3 prosent i juni 5. juli 2022
- - Trumfer neppe renteeffekten 5. juli 2022
Pressekontakt
Pressemeldinger
Ledige stillinger
- En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.
Viktig når du redigerer profilen:
Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.
Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:
Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.
Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.
Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!
Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.
Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no