Gradene på gradestokken kryper nedover, og vi trekker oss innover. Nå er det på tide å gjøre boligen inne klar for å møte den kalde tida. Forhåpentligvis har du allerede gjort boligen utvendig klar for høsten og vinteren, ved å stenge utekranen, rengjøre hagemøbler, grill og markise og rense sluk og takrenner. Men også inne er det lurt å ta noen grep for å…
8 tips om bolig og skatt til selvangivelsen for 2016
- Av: superadmin
- 31. mars 2017
- Forbruker

Det er en rekke punkter om bolig i selvangivelsen – skattemeldingen – for 2016. Du må sjekke, for disse punktene retter ikke seg selv!
Nytt av året er at selvangivelsen har fått nytt navn. Nå heter det skattemeldingen. Et navn som tildels underslår at det fortsatt er ditt eget ansvar å sjekke alle opplysninger nøye. For det er fortsatt du som angir deg selv!
Selv om mye er forhåndsutfylt i skattemeldingen, er det nettopp på boligområdet en god del ting du må sjekke selv – og rette opp hvis du finner feil.
SPØRSMÅL: Forfatteren Carsten Pihl er forbrukerrådgiver for bolighandelen og gir forbrukere gratis rådgivning om boligkjøp, boligsalg og eiendomsmegling. Her er et av spørsmålene han har fått inn. Har du et spørsmål? Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!
1. Er ligningsverdien riktig?
Også ligningsverdi har fått nytt navn. Nå heter det formuesverdi – og her er navnebyttet faktisk til det bedre. For ligningsverdien er den skattemessige verdien av boligformuen din. Ligningsverdien (eller formuesverdien om du vil) skal være på 25 prosent av markedsverdi for primærbolig (den boligen du bor i). Du kan klage hvis en er over 30 prosent av markedsverdien. Verdiene setter sjablongmessig ut fra boligverdiene i området du bor, så her kan det være en del feil.
Det er lurt å sjekke ligningsverdien – og klage hvis den er feil. For flere og flere kommuner bruker nå ligningsverdien som basis for eiendomssskatten.
Les mer om ligningsverdi og klage her: Slik klager du på ligningsverdien
2. Er riktige boliger og hytter med i selvangivelsen
Hvis du har flyttet og/eller solgt bolig eller hytte i løpet av 2016, må du sjekke at riktig bolig står oppført i selvangivelsen. Det er boligen(e) og hytter du eier pr 31. desember 2016 som skal stå i selvangivelsen.
3. Leid ut på Airbnb i 2016 – er det skattefritt?
Du som har leid ut bolig via Airbnb – eller har hatt korttidsutleie på andre måter må sjekke om du skal betale skatt av leien. Her er regelverket litt kronglete, men i basis kan du leie ut skattefritt for 20.000 kroner i året før du må skatte. Men pass på, for det er en del feller i regelverket.
4. Leid ut hytta i 2016 – skattefritt?
Du kan leie ut hytten din for 10.000 kroner skattefritt. Over dette er må du betale skatt hvis du har leid ut måtelig. Over 10.000 kroner vil du bli skattet for 85 prosent av inntektene.
Men: Har du en hytte som du for det meste leier ut, skal du betale skatt av alle leieinntektene – som for en utleieleilighet. Se neste punkt om fradragene.
5. Leid ut bolig skattepliktig? Husk fradragene!
Du som har leid ut bolig nummer to, eller leid ut mer enn halvparten av din egen bolig, skal skatte av inntektene. Men da er det viktig å huske på at du trekker fra alle fradrag du har rett på. Dette må du fylle ut selv, og du får bare delvis hjelp i skjemaene.
Du kan for eksempel trekke fra utgifter til vedlikehold, forsikring, husleie til borettslaget, annonsering, kommunale avgifter og inspeksjonsreiser.
6. Solgt bolig med gevinstskatt?
De fleste boligsalg i Norge er skattefrie. Regelverket er slik at du kan selge skattefritt hvis du har bodd i boligen i mer enn 12 av de siste 24 måneder. Tiden starter å telle ved faktisk innflytting (ikke overtagelse), og slutter ved budaksept (!) – ikke utflytting.
Hvis du derimot har for kort botid, må du betale skatt av gevinsten du har fått. Også her må du passe på at du kan redusere gevinsten med en del fradrag. Du kan for eksempel trekke fra utgifter til eiendomsmegleren, takst og andre kostnader ved salget.
Les mer om gevinstskatt her: Må du betale skatt av boligsalget?
7. Solgt bolig med tap – du kan kanskje få fradrag!
Boligprisene steg de fleste steder i landet i 2016, men noen steder gikk det tregt. Da kan man ha solgt med tap. Regelverket er her likt som for gevinstskatt: Har du bodd i boligen i mer enn 12 av de siste 24 månedene får du ikke fradrag for tapet når du har solgt boligen. Men er botiden under 12 måneder, vil du kunne trekke fra tapet ved boligsalget.
8. Husk rentefradrag for familielån!
Du har krav på fradrag for alle lånerenter som er betalt i 2017. Rentene som er betalt i bank vil være automatisk ført opp i selvangivelsen (skattemeldingen), men sjekk at oppføringen er riktig. Men du får fradrag for alle lånerenter, også de du for eksempel har betalt til familiemedlemmer som har lånt deg penger. Forutsetningen er at lånet er ført opp som utlån i långivers selvangivelse, og som lån i din selvangivelse.
Og et siste lite tips til slutt: Husk fradrag for refinansiering!
Relaterte Artikler
- 5 tips til vinterklar bolig
-
Skatt på bolig i 2019 - slik er satsene
Det blir lavere rentefradrag og lavere skatt på leieinntekter i 2019. I tillegg er skattefritaket for AirBnB-utleie fjernet. Dette er skatteopplegget for boliger i 2019. Oppdatert 21.1.2019 SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Carsten Pihl er forbrukerrådgiver for bolighandelen og redaktør for NEFs forbrukernettsted Bolig360 og gir forbrukere gratis rådgivning. Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her! Dette er det viktigste…
-
Boligmarkedet 2016
NEFs konferanse "Boligmarkedet 2016" ble holdt i Oslo Konserthus 17.3., og de mange fremmøtte fikk høre spennende foredrag om både bankenes rolle og om fremtidens boligmarked. Det ble også en god meningsutveksling blant flere av foredragsholderne i forbindelse med at Norge Bank satte ned renten midt under konferansen. Hvis du gikk glipp av konferansen, kan du bla deg gjennom noen av presentasjonene til de…
-
Slik kan du selge bolig skattefritt!
Når du skal selge en bolig du ikke har bodd i selv, vil det fort bli skatt. Slik kan du unngå å måtte skatte av boligsalget. Salg av eiendom er i utgangspunktet skattepliktig i Norge. Men det er en del store unntak som for eksempel gjør at de aller fleste som selger en bolig de bor i selv kan selge boligen uten gevinstskatt. (Men…
-
Slik selger du bolig
Guide til hvordan du selger bolig på en enkel og sikker måte. Det er mye å tenke på når du skal selge en bolig. Her guider vi deg gjennom de viktigste punktene. Det er mye å tenke på når du skal selge bolig. Her finner du tips og råd i prosessen når du selger. Slik velger du eiendomsmegler Dette er ditt ansvar som boligselger…
-
7 tips til boligsalget - Slik går du frem når du skal selge bolig
Planlegger du å selge boligen din? Her ser du hvordan du skal gå frem når du skal selge, og hva du skal tenke på. Det å selge bolig handler ikke bare om å selge en gjenstand. Du skal faktisk selge hjemmet ditt. Og det er noe av det dyreste du eier. Derfor er det viktig at du som selger er godt forberedt i prosessen. Artikkelforfatteren…
Søk i ordbok
Mest populære søk
NEF på kartet

Kontakt oss
Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo
Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt
Innhold: Slik kjøper du bolig
Innhold: Slik selger du bolig
Siste innlegg
- Normal boligprisutvikling i september
- Få konflikter etter nye regler for boligsalg (avhendingsloven)
- Ny bunn-notering for sekundærboliger rammer leiemarkedet
- Nye analyser: Markant fall i antall førstegangskjøperne og flere må kjøpe sammen
- Svak boligprisutvikling i juli
- Mekling i nybyggprosjekter – et uforløst potensial
- Viktige råd til boligkjøpere høsten 2022
- Småhusplanen: Reguleringsplan for småhus-områder i Oslo ytre by
- Utsatt plikt til veiopparbeidelse og potensielle refusjonskrav – meglers ansvar for opplysninger
- Ny turvei over fritidseiendom ikke en mangel
- Næringsmegling, god meglerskikk og merverdiavgift
Her finner du mer hjelp!
Les mer om disse temaene!
Siste fagartiker for eiendomsmeglere
- Mekling i nybyggprosjekter – et uforløst potensial
- Småhusplanen: Reguleringsplan for småhus-områder i Oslo ytre by
- Utsatt plikt til veiopparbeidelse og potensielle refusjonskrav – meglers ansvar for opplysninger
- Ny turvei over fritidseiendom ikke en mangel
- Næringsmegling, god meglerskikk og merverdiavgift
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
- Har selger opplysningsplikt om at nabo er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige?
- Oppsplitting av eiendomshandel – tomtekjøpsavtale og byggekontrakt
NEF i nyhetsbildet
- Til slutt sloss de to siste budgiverne prisen til himmels 19. august 2022
- Arendal Boligbyggelag 19. august 2022
- Mener regelendring for boligsalg har lønnet seg: – Det var altfor mange alvorlige konflikter 19. august 2022
- Dobbelt rentehopp: Vurderer å droppe kjøp og flytte fra Tromsø 19. august 2022
- Hyttesalg uten forbehold 19. august 2022
- Nytt rentehopp i vente om en måned 19. august 2022
- Vurderer å droppe kjøp og flytte 19. august 2022
- 715.000 nordmenn har aldri stått overfor et høyere rentenivå – sentralbanksjefen håper husholdningene har tatt høyde for renteøkningene 18. august 2022
- – Dette regnestykket vil trolig være en vekker for flere 18. august 2022
- Norges Eiendomsmeglerforbund 18. august 2022
Pressekontakt
Pressemeldinger
Ledige stillinger
- En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.
Viktig når du redigerer profilen:
Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.
Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:
Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.
Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.
Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!
Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.
Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no