Overtagelsen er det tidspunktet da boligkjøperen blir formelt eier av boligen. Overtagelse av boligen er det tidspunktet boligkjøperen blir eier. Selger og kjøper møtes i boligen og etter en gjennomgang blir nøklene overlevert. Det kalles også "risikoens overgang", for fra dette tidspunktet «står eiendommen for din regning og din risiko». På norsk: Brenner huset nå er det kjøperens forsikringsselskap som er ansvarlig. Før overtagelsen skal…
Overtagelse, oppgjør og innflytting
- Av: Redaksjonen
- 29. mars 2016
- Slik kjøper du bolig

Små men viktige detaljer mot det å bli huseier!
Endelig er den store dagen kommet. Du skal ta over din nye bolig. Dette er en gledens dag. Starten på fremtiden. Men, jeg må likevel innom noen formaliteter.
Husk innboforsikring
Først: Du er vel helt sikker på at du har husket å tegne forsikring – og at du har mottatt skriftlig bekreftelse fra selskapet?
Overtagelsesmøte
Normalt skjer overtagelsen ved at selger, kjøper og eventuelt megler møtes i huset.
Det som skal skje i dette møtet er at boligen gjennomgås for å se at den er vasket og i orden, slik det er avtalt i kontrakten.
Strømmen leses av og det skal gis melding til strømleverandøren slik at selger får sluttregning og du tar over abonnementet. Dette ordnes ofte av megleren, men be om bekreftelse på hvem som skal ta kontakt med strømleverandøren.
Overtagelsesprotokoll
En overtagelsesprotokoll skal underskrives av kjøper og selger i løpet av møtet. Det er ved underskrift på dette dokumentet du formelt overtar eiendommen. Rent juridisk går nå risikoen for eiendommen over på deg. Ikke rart at jeg minner deg på forsikringen.
Bytte av penger mot hus
Det er nå pengene ”skifter eier”. Du har innbetalt kjøpesummen og omkostningene til meglerens klientkonto. Frem til overtagelsesmøtet og underskriften av overtagelsesprotokollen, har du fortsatt instruksjonsrett over pengene. Dette betyr at du fortsatt kan sperre penger som sikkerhet for reklamasjon for eksempel. Så lenge du har instruksjonsretten over pengene, må megleren disponere disse slik du bestemmer.
Etter at overtagelsen er gjennomført ved at du har underskrevet overtagelsesprotokollen og mottatt nøkkelen, så eies pengene av selger. Det betyr at selger har instruksjonsretten over pengene på den måten at megleren nå skal gjennomføre oppgjøret.
Etter overtagelsesmøtet og mot underskrevet overtagelsesprotokoll får du nøklene til huset.
Du kan flytte inn.
Forhåpentligvis er alt i orden med huset på overtagelsestidspunktet slik at overtagelsen går som planlagt.
Skulle du oppdage forhold som ikke er i samsvar med avtalen, så er overtagelsen altså din siste sjanse til å bruke din tilbakeholdsrett på deler av oppgjøret.
Dersom en slik situasjon skulle oppstå, må du spørre megleren grundig til råds. Du må ikke holde tilbake et beløp som er større enn verdien av mangelen. Gjør du det kommer du i mislighold overfor selger. Da risikerer du at du senere må betale forsinkelsesrenter på den delen av beløpet som er for stort.
Det kan godt hende at selger nekter å overlevere boligen dersom du holder tilbake en del av kjøpesummen ved å instruere megler om det. Skulle det skje, må du be megleren om å forsøke å finne enn løsning på situasjonen.
Det kan være greit å vite at en selger ikke kan nekte å levere fra seg boligen dersom det er du som har rett. Selger kan dermed komme i mislighold og måtte dekke ditt økonomiske tap som følge av at du blir forsinket med innflyttingen.
Du har for lengst skjønt at dersom du kommer i en slik situasjon, må du ha solid rådgivning om dine rettigheter.
Tinglysning
Megleren sørger for at skjøtet tinglyses og at selgers pengeheftelser blir innfridd slik at selgerens pantobligasjoner kan slettes.
Skjøtet blir tinglyst hos Kartverket. Når skjøtet er tinglyst vil de som undersøkergrunnboken se at du er eier. Tinglysningen beskytter dine eierinteresser. Heretter er det kun du som kan pantsette eller selge boligen.
Så snart skjøtet er tinglyst får selgeren sitt nettobeløp (salgssummen med fradag av gjeld som skal innfris) utbetalt av megleren.
Etter tinglysningen sender Kartverket skjøtet tilbake til megleren. Etter at megleren har kontrollert at alt er i orden, og at selgers heftelser er slettet fra grunnboka, blir skjøtet sendt til deg.
Skjøtet skal du oppbevare som andre verdifulle dokumenter, men det er ikke slik at det er noen «katastrofe» om du mister dokumentet. Tinglysningen av skjøtet gjør at det er ditt navn som står i grunnboka. Du kan når som helst få kopi av skjøtet hos Kartverket.
Kjøp av andelsleilighet foregår på samme måte. Her tinglyses også skjøtet hos Kartverket. Disse skjøtene registreres ikke i grunnboken, men i borettsregisteret.
Kjøper du aksjeleilighet er det ikke noe skjøte, men ditt eierforhold blir registrert i aksjeboka hos forretningsføreren. (Ditt eierbevis er en bekreftelse på at ditt navn er ført inn i aksjeboka slik at du er registrert som eier av boligen. Dette dokumentet må du ikke miste.
Relaterte Artikler
- Overtagelse
-
Forsinket overtagelse og oppgjør som følge av at dokumenter kommer for sent frem?
Etter at posten la om sine rutine og ikke lenger skiller mellom A- og B post har flere medlemmer opplevd at pantedokumenter ikke kommer frem til avtalt tid. Selv om kjøpesummen er innbetalt til meglers klientkonto innen avtalt tid, medfører dette at fullt oppgjør ikke har funnet sted som avtalt og kjøper er da i mislighold ovenfor selger. NEF og Eiendom Norge sendte den…
-
Oppgjør mot tinglyst skjøte ved salg av bolig på tvangssalg?
Av: Juridisk avdeling NEF Det følger av eiendomsmeglingsloven § 6-9 (3) at megler ikke skal disponere noen av del av kjøpesummen til fordel for selger før kjøper har fått rettsvern for sitt erverv. NEF ønsker å presisere at megler som opptrer som medhjelper ved tvangssalg både kan og skal forholde seg til tvangslovens regler ved slike salg, også i forhold til oppgjør. Det…
- Pro & contra-oppgjør
Ved overtagelsen av en bolig gjøres et "pro &contra" oppgjør der selger og kjøper gjør opp for løpende utgifter ved eiendommen, slik som husleie, fellesutgifter mm. Pro & contra betyr for og mot. Betegnelsen beskriver det oppgjør eiendomsmegleren setter opp for kjøper og selger der løpende utgifter ved eiendommen fordeles mellom dem etter avtale. Aktuelle poster til fordeling i et pro & contra-oppgjør kan…
- Oppgjør ved skilsmisse
Fra tid til annen opplever en megler å få henvendelse fra separert eller fraflyttet ektefelle/samboer til hjemmelshaver med påstand om at disse skal ha en del av oppgjøret. Av Erling Høyte, partner og advokat i Arntzen de Besche advokatfirma AS Innspillet kommer ofte i forbindelse med samlivsbruddet, og er kombinert med en oppfatning om at selv om vedkommende ikke står som hjemmelshaver, er personen…
-
Oppgjørsmeglerens kontroll av betingelsene for oppgjør
Av Andreas Fuglesang, partner, Advokatfirmaet SANDS Skal oppgjørsmegleren kontrollere om kjøpsavtalens betingelser for gjennomføring av avtalen er oppfylt ved oppgjør av næringseiendom? Salg av næringseiendom skjer normalt basert på meglerstandardens utkast til kjøpekontrakt. Dette gjelder enten salget skjer som overdragelse av eiendom eller – mer praktisk – som eiendom i aksjeselskap eller ansvarlig selskap. Vilkårene for gjennomføring av oppgjør Meglerstandarden inneholder et vedlegg med…
Min NEF
NEF regelverk
Flere fordeler i NEFs fordelsprogram
- Advokatfirma Arntzen de Besche
- Advokatfirmaet Grette
- Advokatfirmaet Henriksen & Co ANS
- Advokatfirma Homble Olsby
- SANDS advokatfirma
- Autogear
- Autozeek elektronisk kjørebok
- Avis Bilutleie
- Bertel O. Steen – Mercedes-Benz / Smart / Peugeot / Citroën / DS / Opel / Kia
- BMW
- Booknordics.com
- Dine Penger
- Eurocard
- Falck Redning
- Hotel Continental
- Kredinor
- Skattebetalerforeningen
- Smarthotel
- TRYG Forsikring
- Universitetsforlaget
- Verisure
For meglere
- Innmeldingsskjema
- Få ekstra stort utbytte med MNEF Pluss! En fordelaktig tjeneste for deg som allerede er MNEF og ønsker mer ut av medlemskapet
- Tilbud til fullmektiger
- Tilbud til studenter
- Fordeler
- Spar penger ved å bruke NEFs fordelsprogram!
- NEF regelverk
- Vilkår
- Styret og lokalforeningsledere
- Utmerkelser fra NEF
- NEF-HELP stipendet
- Proptech-2020
Mest populære søk
NEF på kartet

Kontakt oss
Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo
Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt
Innhold: Slik kjøper du bolig
Innhold: Slik selger du bolig
Siste innlegg
- Normal boligprisutvikling i september
- Ny bunn-notering for sekundærboliger rammer leiemarkedet
- Nye analyser: Markant fall i antall førstegangskjøperne og flere må kjøpe sammen
- Svak boligprisutvikling i juli
- Mekling i nybyggprosjekter – et uforløst potensial
- Viktige råd til boligkjøpere høsten 2022
- Småhusplanen: Reguleringsplan for småhus-områder i Oslo ytre by
- Utsatt plikt til veiopparbeidelse og potensielle refusjonskrav – meglers ansvar for opplysninger
- Ny turvei over fritidseiendom ikke en mangel
- Næringsmegling, god meglerskikk og merverdiavgift
- Tilgjengelighet av eiendomsdata er ikke problemet
Her finner du mer hjelp!
Les mer om disse temaene!
Siste fagartiker for eiendomsmeglere
- Mekling i nybyggprosjekter – et uforløst potensial
- Småhusplanen: Reguleringsplan for småhus-områder i Oslo ytre by
- Utsatt plikt til veiopparbeidelse og potensielle refusjonskrav – meglers ansvar for opplysninger
- Ny turvei over fritidseiendom ikke en mangel
- Næringsmegling, god meglerskikk og merverdiavgift
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
- Har selger opplysningsplikt om at nabo er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige?
- Oppsplitting av eiendomshandel – tomtekjøpsavtale og byggekontrakt
NEF i nyhetsbildet
- NRK-P2 Dagsnytt 18.08.2022 12:00 18. august 2022
- NRK-P1 Dagsnytt 18.08.2022 12:00 18. august 2022
- Raskere enn signalisert 18. august 2022
- Norges Bank: Nok en dobbel renteøkning – nytt hopp om en måned 18. august 2022
- RadioNorge Norgesnyhetene 18.08.2022 11:48 18. august 2022
- Norges Eiendomsmeglerforbundet: Prisen på boliglån vil øke raskt 18. august 2022
- Norges Bank: Nok en dobbel renteøkning – nytt hopp om en måned 18. august 2022
Pressekontakt
Pressemeldinger
Ledige stillinger
- En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.
Viktig når du redigerer profilen:
Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.
Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:
Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.
Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.
Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!
Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.
Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no