Slik kjøper du bolig

Kjøp bolig med hodet, ikke med hjertet! 

Dette er vår guide til boligkjøpet. Her skal du få svar på spørsmålene du har knyttet til det å kjøpe en bolig. Les gjennom guiden, eller les den stykkevis og delt. Under kan du lese om de ulike trinnene i bolighandelen. Guiden er skrevet av eiendomsmegler MNEF Peder Normann Raknes. Les mer om ham nederst på siden.

1. Forberedelser til å kjøpe bolig

Hvilken type bolig har du bruk for

Boligbud 1: Finn ut hvilken type bolig du har bruk for – og kjøp med hodet foran hjertet! De fleste kjøper bolig med hjertet…

I hvilket område bør din nye bolig ligge

Boligbud 2: Finn ut i hvilket område bør din nye bolig ligge. Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet? Du har sikkert hørt meglerne si: Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet når…

Hva er rett pris i området der du leter etter bolig?

Boligbud 3: Finn ut rett pris i området Det er viktig for deg å sette deg godt inn i hva som er riktig pris…

Hvor dyr bolig er det fornuftig for deg å kjøpe?

Boligbud 4: Kjøp en bolig du har råd til å bo i! Over tid tør jeg å påstå at boligprisene vil gå oppover i…

Behovsanalyse: Slik finner du boligen som passer for deg!

Du må finne riktig bolig for DEG når du er på boligjakt. Her får du hjelp til å sortere hva som er viktig og…

2. Forberedelser til visningsrunden

Husk finansiering før du går på visning!

Boligbud 5: Sørg for å ordne finansieringen! Det er lettere å bli vinneren i budrunden når finansieringen er i orden. Budrunden er ofte hektisk….

Forbered deg meget grundig før visningen

Boligbud 6: Jo bedre forberedt du er før visning, jo bedre blir bolighandelen. Her ser du hvordan du skal forberede deg til visningen. Forberedelsen…

3. Visningen

Dette skal du se etter på visning

Boligbud 7: Spør og grav før du gir bud: På visningen skal du gjøre undersøkelser for å sjekke om boligen passer for deg. Du…

Sjekkliste på visning

Her er punktene du må se på når du ser på en bolig – som kanskje skal bli din! Deler av denne sjekklisten kan…

4. Budrunden

Regler for budgivning

Standardregler for gjennomføring av budrunde Her er er en oversikt over standardreglene for hvordan budrunder skal gjennomføres og hva du må tenke på når…

Hold hodet kaldt i budrunden

Boligbud 9: Blir det en hektisk runde – hold hodet kaldt! Tips: Når jeg som en erfaren megler sier dette skal du lytte, for det…

5. Kjøpekontrakt og betaling

Kjøpekontrakt og betaling

Boligbud 10: Vær nøye med å følge opp formalitetene når kontrakten skal skrives. Kontraktsmøtet Etter at du har fått akseptert budet ditt får du…

6. Overtagelse og innflyttning

Oversikt over løsøre og tilbehør til eiendommen

Løsørelisten gjeldende fra 1. januar 2020 Generelt Lov om avhending av fast eigedom (avhendingslova/avhl.) av 3. juli 1992 regulerer kjøper og selgers rettigheter og…

Overtagelse, oppgjør og innflytting

Små men viktige detaljer mot det å bli huseier! Endelig er den store dagen kommet. Du skal ta over din nye bolig. Dette er…

7. Reklamasjon

Slik reklamerer du på boligkjøpet

Husk å reklamere så fort som mulig. Her er hvordan du går frem! Dersom du skal reklamere kan det være flere fremgangsmåter som er…

Hilsen fra forfatteren

Det er meningen at «Slik kjøper du bolig» skal være enkel å lese og lett å manøvrere i. Jeg forsøker derfor å bruke et ikke-juridisk språk i størst mulig grad.

Jeg anbefaler deg selvsagt å ta deg tid til å lese deg gjennom hele prosessen fra A til Å slik at du er best mulig rustet til de forskjellige stegene i bolighandelen, men om du ikke har tid til det, kan du også gjøre det slik.

For å holde min lovnad om et ikke-juridisk språk, prøver jeg å unngå henvisninger i teksten. Noen ord har lenker til vår ordbok, så du kan lese hva ordet betyr.

LYKKE TIL!

Picture of Peder Normann Raknes

Peder Normann Raknes

Om forfatteren – Denne guiden er skrevet av Peder Normann Raknes, han har over 35 års erfaring fra det norske eiendomsmarkedet. 30 av disse som gründer og daglig leder i forskjellige eiendomsmeglerforretninger. I løpet av sin lange fartstid har han opplevd mange oppturer og nedturer i markedet. Dette har gitt ham inngående kunnskaper om det norske eiendomsmarkedet. Nå driver han egen virksomhet som frittstående rådgiver innen eiendom. Har tidligere vært styremedlem i NEF fra 1984 til 1990, og formann fra 1990 til 1993. Han ble utnevnt til æresmedlem av NEF i 2007. Han har undervist på Eiendomsmeglerhøyskolen før BI overtok utdannelsen, vært sensor ved meglerstudiet og vært medlem i Klagenemnda (nå avløst av Reklamasjonsnemnda for eiendomsmeglingstjenester).