NEF-Illu-Generell-Artikkel-Generell

Husk finansiering før du går på visning!

Boligbud 5: Sørg for å ordne finansieringen! Det er lettere å bli vinneren i budrunden når finansieringen er i orden.

Budrunden er ofte hektisk. Du kan ikke regne med at du får tak i din kontaktperson i banken i tide når budrunden er i gang.

Den fornuftige fremgangsmåten er derfor at du har gjort hjemmeleksen i banken. Du har gått gjennom hvor mye du kan låne, satt opp budsjett, lagt fram behovsanalysen og kontrollert at du tenker rett.

Finansieringsbevis

Du ber nå banken om en skriftlig bekreftelse på hvor mye du kan låne. Dette finansieringsbeviset gir deg den nødvendige tryggheten for at du har finansieringen i orden når du legger inn bud på en eiendom.

Hva spør megleren deg om?

Husk at bud er bindende. Byr du på en bolig er du bundet av budet ditt. Derfor: Ikke by på flere boliger samtidig! Når selger har akseptert budet ditt, har du kjøpt eiendommen.

Klarer du da ikke å betale, risikerer du at boligen selges for din regning og risiko. Dette heterdekningssalg. Dette er en sur måte å tape penger på. Blir boligen solgt for mindre enn ditt bud, så må du dekke mellomlegget. Du står også ansvarlig for selgers økonomiske tap, for eksempel utlegg til renter, ny markedsføring og ny meglerprovisjon.

Har du ikke fått et sikkert finansieringsbevis må du ta forbehold om finansiering i budet for å unngå denne risikoen. Men, har du forbehold om finansiering er det sannsynlig at selger ikke ønsker å godta budet ditt.

Megleren kommer til å sjekke med banken at du har finansiering før selger får råd om å akseptere budet ditt. Du bør derfor så langt det er mulig forberede din kontaktperson i banken på at vedkommende blir kontaktet. Oppgi navn og telefonnummer til kontaktpersonen i budskjemaet, slik at megleren lett oppnår kontakt.

Tips: Jeg ville ikke latt megleren se finansieringsbeviset så lenge budrunden pågår. Hvor mye du kan finansiere trenger ikke være kjent for megleren før etter at du får aksept, eller etter at andre konkurrenter har gitt seg.

Les mer om dette i denne artikkelen: Ikke vis finansieringsbeviset i budrunden

Del artikkel