Økt fokus gir resultater

Det økte fokus som eiendomsmeglerbransjen har hatt på hvitvasking de siste årene har gitt klare resultater i antall meldinger til Økokrim.

Eiendomsmeglere plikter etter loven å melde fra hvis de opplever mistenkelige transaksjoner i forbindelse med eiendomshandler, og etter at bransjen sammen med myndighetene for et par år siden tok tak i problemstillingen har det gitt klare utslag.

Tall NRK har fått fra Økokrim viser antallet hvitvaskingsmeldinger fra eiendomsmeglere gikk fra 45 i til 135 i 2016. Statistikken viser en ytterligere økning så langt i år hvor det har kommet inn hele 295 meldinger.

– Eiendomsmeglerne har et viktig rolle i antihvitvaskingsarbeidet og derfor har bransjen inngått samarbeidet med Økokrim for å øke kunnskapen hos eiendomsmeglerne. Dette for å kunne vite hva man skal se etter for å avdekke om det foregår lyssky virksomhet, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving til NRK Nyheter. (ca. 10 min ut i innslaget.)

I hvilke tilfeller er det eiendomsmeglerne skal være spesielt oppmerksomme?

– Der hvor det typisk kan foregå hvitvasking er hvor det er profesjonelle aktører inne i bildet som driver med eiendomsutvikling, det kan være spesielle transaksjoner hvor det brukes stråmenn, det kan være der eiendom skifter eier raskt og det kan være der verdien er manipulert for høyt eller for lavt, forklarer Geving videre.

Les også: Dobling på kort tid: Meglere varsler oftere om hvitvasking av eiendom

Egnet for hvitvasking

Økokrim bekrefter at eiendomsmarkedet er spesielt utsatt for forsøk for hvitvasking.

– Fast eiendom er en velegnet måte å hvitvaske utbytte fra kriminell virksomhet, fordi det er store verdier som omsettes på kort tid. I tillegg ser vi straffesaker både i Økokrim og politidistriktene at utbytte fra kriminalitet kanaliseres til eiendomsmarkedet, sier leder enheten for finansiell etterretning i Økokrim, Sven Arild Damslora, til NRK .

Forbedringspotensial

Regjeringen peker i en rapport  på at bransjen kan bli enda bedre. Hva mener du om det?

– Det er riktig at vi kan bli bedre, men dette skyldes at bransjen tidligere ikke har hatt så høy bevissthet på det, men den bevisstheten har nå økt og da for man også resultater i form av det stadig kommer flere meldinger til Økokrim, sier Geving.

Les også: Økt fokus på hvitvasking har gitt flere meldinger

Er det krav til kundekontroll etter hvitvaskingsregelverket når eiendomsmegler bare foretar verdivurdering?

Nytt forslag til strengere hvitvaskingsregler

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no