Finanstilsynet har oppdatert sin vurdering av hvitvaskings- og terrorfinansieringsrisiko hos rapporteringspliktige foretak under tilsyn. Den nye risikovurderingsrapporten bygger på risikovurderingen som Finanstilsynet publiserte i januar 2018, og andre kilder som belyser trusler og sårbarheter i arbeidet mot hvitvasking og terrorfinansiering. Den nye risikovurderingen er mer omfattende enn den forrige, og identifiserer potensielle situasjoner der hvitvasking og terrorfinansiering kan skje hos og gjennom rapporteringspliktige foretak…
Ny risikovurdering av hvitvasking og terrorfinansiering i Norge
- Av: Redaksjonen
- 11. oktober 2017
- Fagstoff

Regjeringen publiserte fredag en ny risikovurdering av hvitvasking og terrorfinansiering i Norge. I rapporten gjennomgås trusler, risiko og sårbarhet for ulike aktører, deriblant eiendomsmeglingsforetak.
NEF anser antihvitvaskingsarbeid som en sentral oppgave for alle eiendomsmeglingsforetak. Bransjen har et stort ansvar for å bekjempe at hvitvasking skjer gjennom omsetning av fast eiendom. Det er derfor svært viktig at bransjen er bevisste på sårbarheten og risikoen for hvitvasking gjennom eiendomsmeglingsforetak.
NEF har gjennom kurs og fagartikler forsøkt å bidra til økt kunnskap om regelverk, risiko og meglers plikter for å hindre hvitvasking og terrorfinansiering. Dette arbeidet vil vi fortsette med også i tiden som kommer.
Hvitvasking og eiendomsmegling
I rapporten fremgår det innledningsvis at omsetning av eiendom er en velegnet måte å hvitvaske utbytte fra kriminell virksomhet, men risikoen for hvitvasking er likevel ansett moderat i eiendomsmeglingsbransjen.
Trusler
Kjøp og salg av eiendom kan benyttes til hvitvasking på flere ulike måter. Eksempler kan være at kjøpesummen helt eller delvis betales med kontanter som stammer fra straffbar handling, eller at midler fra straffbar handling blir skjult ved å bruke stråmenn og kompliserte selskapsstrukturer slik at det er vanskelig å få klarhet i midlenes opprinnelse eller de reelle eierforholdene i selskapene. En annen metode for hvitvasking gjennom eiendomsmeglingsforetak er å manipulere eiendommens verdi, eller ved å bruke «svarte penger» på å pusse opp før eiendommen blir videresolgt.
Meglers klientkonto kan brukes til hvitvasking på ulike måter. Et eksempel er lånebedrageri ved hjelp av falske dokumenter som angir for eksempel for høy takst. Det feilaktige lånebeløpet overføres til meglers klientkonto og utbetales til selger.
Sårbarheter
Det er vurdert at eiendomsmeglingsbransjen i liten grad benyttes til direkte plassering av illegalt utbytte, da betaling med kontanter er sjelden. Sårbarheten ligger derfor først og fremst i at eiendomsmeglingsforetak kan bli brukt i transaksjoner for å tilsløre og integrere ulovlig opptjente penger.
Selv om det har vært en økning i antall MT-rapporter de senere årene, vurderes fortsatt tallet å være lavt i forhold til risikoen.
I rapporten fremgår det også at mange eiendomsmeglingsforetak tilkjennegir manglende kunnskap om ulike måter hvitvasking kan foregå gjennom foretaket, noe som gjør det vanskelig å fange opp indikasjoner på hvitvasking.
Risiko
Finanstilsynet vurderer at det er risiko for hvitvasking både gjennom små og store eiendomsmeglingsforetak. Salgsmegling vurderes mer egnet for hvitvasking enn utleiemegling, da det i salgsmegling vil være potensielt større beløp som kan hvitvaskes samtidig med at tidsperspektivet før midlene er hvitvasket er kortere.
Risikoen vurderes imidlertid aller høyest for rene oppgjørsoppdrag. Grunnen til dette er at megleren da gjerne har begrenset kjennskap til partene, avtalen og salgsobjektet.
På grunn av større bruk av kompliserte selskapsstrukturer og/eller utenlandske eiere i næringseiendom sammenholdt med at det ofte kan være vanskeligere å vurdere salgsprisen opp mot markedspris ved salg av næringseiendom, vurderes risikoen som større i slike salg enn ved salg av boligeiendommer.
Ved salg av boligeiendommer vurderes risikoen for hvitvasking som lav, da flertallet transaksjoner gjelder privatpersoner som kjøper/selger bolig til egen bruk. Risikoen vurderes imidlertid noe høyere ved salg av prosjekterte eiendommer, der selger ofte er en juridisk person.
Relaterte Artikler
-
Finanstilsynet: Ny risikovurdering – hvitvasking og terrorfinansiering
-
Ny lov om hvitvasking
Ny lov om tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering sanksjonert i statsråd. Stortinget vedtok i midten av mai ny lov om tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering (hvitvaskingsloven) som bygger på Hvitvaskingslovutvalgets utredninger og gjennomfører EUs fjerde hvitvaskingsdirektiv. Loven ble sanksjonert i statsråd 1. juni. Det er foreløpig ikke fastsatt noen dato for ikrafttredelse av loven. Loven kan du se her
-
Hvitvasking - nytt rundskriv fra Finanstilsynet
Det er ikke foretatt endringer i selve lovverket rundt hvitvasking, men Finanstilsynet har utgitt et nytt rundskriv som er viktig for eiendomsmeglingsbransjen å sette seg inn i. I rundskrivet gis det veiledning både for hvordan eiendomsmeglingsforetak skal vurdere risikoen for hvitvasking i virksomheten, og for hvordan regelverket skal etterleves. I tillegg gjennomgås noen aktuelle problemstillinger. Rundskriv 6/2016 finner du her Det gamle 8/2009 blir…
-
Indikatorliste for terrorfinansiering fra Økokrim
Enheten for finansiell etterretning (EFE) har laget en indikatorliste for terrorfinansiering, felles for alle rapporteringspliktige. Listen er unntatt offentlighet, men ligger tilgjengelig på innloggingssiden «MIN NEF» her. Listen kan også fås ved henvendelse til juridisk@nef.no. Denne indikatorlisten kommer i tillegg til indikatorlisten for hvitvasking fra 2017. Fra listen: «Indikatorene som presenteres i dette dokumentet er konkrete og observerbare forhold basert på Enheten for finansiell…
-
Viktig å ha fokus på hvitvasking
De europeiske bankmyndighetne (EBA) oppfordrer til at man i forbindelse med kronaepidemien opprettholder gode hvitvaskingsrutiner. Viktigheten av gode antihvitvaskingsrutiner er for å unngå at det finansielle systemet misbrukes for hvitvasking eller terrorfinansiering. Foretakene bør ha oppmerksomhet mot endringer i kriminalitetsmønsteret som tiltakene knyttet til virusutbruddet kan medføre, skriver Finanstilsynet på sine sider.
-
Må være ekstra årvåkne for hvitvasking
Økokrim ber i et skriv om at rapporteringspliktige være ekstra årvåkne for nye indikatorer på hvitvasking og terrorfinansiering i forbindelse med koronakrisen. I skrivet heter det blant annet at de rapporteringspliktige må ta utgangspunkt i hvilken virksomhet de selv driver og hvilke produkter som tilbys, og på bakgrunn av det vurdere hvordan deres virksomhet og produkter kan bli misbrukt på nye måter. I forhold…
Min NEF
NEF regelverk
Flere fordeler i NEFs fordelsprogram
- Advokatfirma Arntzen de Besche
- Advokatfirmaet Grette
- Advokatfirmaet Henriksen & Co ANS
- Advokatfirma Homble Olsby
- SANDS advokatfirma
- Autogear
- Autozeek elektronisk kjørebok
- Avis Bilutleie
- Bertel O. Steen – Mercedes-Benz / Smart / Peugeot / Citroën / DS / Opel / Kia
- BMW
- Booknordics.com
- Dine Penger
- Eurocard
- Falck Redning
- Hotel Continental
- Kredinor
- Skattebetalerforeningen
- Smarthotel
- TRYG Forsikring
- Universitetsforlaget
- Verisure
For meglere
- Innmeldingsskjema
- Få ekstra stort utbytte med MNEF Pluss! En fordelaktig tjeneste for deg som allerede er MNEF og ønsker mer ut av medlemskapet
- Tilbud til fullmektiger
- Tilbud til studenter
- Fordeler
- Spar penger ved å bruke NEFs fordelsprogram!
- NEF regelverk
- Vilkår
- Styret og lokalforeningsledere
- Utmerkelser fra NEF
- NEF-HELP stipendet
- Proptech-2020
Mest populære søk
NEF på kartet

Kontakt oss
Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo
Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt
Innhold: Slik kjøper du bolig
Innhold: Slik selger du bolig
Siste innlegg
- Normal boligprisutvikling i september
- Nye veier til eie- alternative eiekonsepter i nybyggingsprosjekter
- To aktuelle saker fra Høyesterett
- NEF i Arendalsuka
- Hvordan skape fremtidsrettede og fleksible boliger?
- Nye analyser: Færre førstegangskjøpere, flere samkjøpere
- Dramatisk renteheving fra Norges Bank
- Prisvekst på nye boliger
- Sterk boligprisvekst
- – 90 år og like aktuell
- Samlet bransjen til tidenes landsmøte og vårkonferanse!
Her finner du mer hjelp!
Les mer om disse temaene!
Siste fagartiker for eiendomsmeglere
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
- Har selger opplysningsplikt om at nabo er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige?
- Oppsplitting av eiendomshandel – tomtekjøpsavtale og byggekontrakt
- Kjøp og salg av utviklingseiendom fra et sameie
- Endringene i forsikringslovgivningen påvirker eiendomsmeglingsbransjen
- Hvilke forbehold kan selger ta etter endringer i avhendingslova?
- Erverv før seksjonering – anke over tinglysingsvedtak
- Ulike betalings- og oppgjørsmetoder i bustadoppføringsloven
NEF i nyhetsbildet
- STABILE PRISER I SOMMERVARMEN 6. juli 2022
- Boligprisene står stille i Tromsø 5. juli 2022
- Boligprisene har steget 11,1 prosent siden nyttår – veksten fortsetter 5. juli 2022
- Boligprisene falt med 0,3 prosent i juni 5. juli 2022
- - Trumfer neppe renteeffekten 5. juli 2022
Pressekontakt
Pressemeldinger
Ledige stillinger
- En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.
Viktig når du redigerer profilen:
Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.
Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:
Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.
Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.
Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!
Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.
Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no