Ligningsverdi på bolig

Ligningsverdi på bolig – Hva er det, og kan du klage?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I boligannonseringen blir du fortalt hva «ligningsverdien» for boligen er. I selvangivelsen dukker begrepet opp igjen. Men hva brukes egentlig ligningsverdien til, og kan du klage på den?

 Jeg svarer daglig på spørsmål fra boligkjøpere, og noen ganger kommer spørsmålet om hva som menes med «ligningsverdi».

Dette er informasjon som skal stå i salgsinformasjonen, og som eiendomsmegleren har ansvar for å få med i salgsinformasjonen.

Men hva skal kjøperen med denne informasjonen?

Som navnet «ligningsverdi» indikerer: Det handler om skatt.

Betydning for formuesskatten

Ligningsverdien er et skattebegrep, og har først og fremst betydning for formuesskatten. Nå er ligningsverdi faktisk et gammelt ord. Fra 2017 heter det «formuesverdi».

Ligningsverdien er den verdien som boligen (eller hytten) skal ha når formuen din skal skattemessig beregnes i selvangivelsen (skattemeldingen) hvert år. (Les mer i vår ordbok her.)

Ligningsverdien fastsettes til 25 prosent av markedsverdien på boligen.

I og med at de fleste av oss har gjeld på boligen vi eier, vil vi derfor ikke ha noen skattemessig formue – og dermed heller ikke måtte betale formuesskatt.

Les også: Må du betale skatt av boligsalget?

Du kan klage på ligningsverdien

Men sjekk ligningsverdien i selvangivelsen likevel. Det er lurt at denne er riktig. Hvis den ikke stemmer, kan du klage.

Verdiene settes ut fra størrelsen på boligen, boligverdiene i området der du bor, og hvilke boligtype du har. Noen ganger kan verdien derfor være litt unøyaktig. Derfor er det mulig å klage på ligningsverdien på boliger hvis den er over 30 prosent av markedsverdi.

Les mer: Slik klager du på ligningsverdien

Ligningsverdi på bolig betyr mye for formueskatten?
Ligningsverdien fastsettes til 25 % av markedsverdien til boligen. (Skjermdump fra Finn.no)

Betydning for eiendomsskatten

Ligningsverdi har de seneste årene også begynt å brukes for fastsettelse av eiendomsskatt i enkelte kommuner.

Dette gjelder bare for boliger, og bare i kommunene som har bestemt å bruke ligningsverdiene som takstgrunnlag for boliger. Hytter (og næringsbygg) skal uansett takseres av kommunen.

I Oslo kommune er det for eksempel ligningsverdiene for boliger som skal legges til grunn for fastsettelsen av eiendomsskatten.

Les mer: Slik beregnes eiendomsskatten

Her finner du din ligningsverdi

  • Ligningsverdien for boligen din finnes i selvangivelsen for siste år. (Men pass på: Eier du boligen sammen med noen, står bare din del av boligen oppført.)
  • I tillegg kan du få en bekreftelse fra Altinn. Krever innlogging for bestilling.
Bekreftelse på ligningsverdi fra Altinn
Bekreftelse: Du kan få en bekreftelse på ligningsverdien fra Altinn. Da ser du ligningsverdien både som primærbolig og som sekundærbolig.

NB: Økt ligningsverdi for sekundærboliger i 2016

Mens ligningsverdiene for primærboliger – altså den boligen du bor i – ble værende på 25 prosent av markedsverdi i 2016, så økte ligningsverdien for sekundærboliger. Altså boliger du ikke bor i, men for eksempel leier ut.

Ligningsverdien ble for 2016 satt opp fra 70 til 80 prosent av markedsverdi i 2016. Dette er satsen som gjelder for selvangivelsen (skattemeldingen) for 2016 som skal leveres i april 2017. For 2017 er satsen 90 prosent.

Dermed vil også formuesverdien øke. Klage på denne ligningsverdien skjer på samme måte som for primærboliger. Også her er det et visst «slingringsmonn» i beregningene. Du får ikke godkjent klage på ligningsverdi på sekundærboliger før den passerer 84 prosent av markedsverdien.

Les mer: Slik klager du på ligningsverdien

Artikkelen er oppdatert april 2017 med satser for selvangivelsen 2016.

Les også:

8 tips om bolig og skatt til selvangivelsen for 2016

Del artikkel