Aksjeleilighet er en bolig som eies sammen med andre i et felles aksjeselskap. Aksjeleiligheter ligner mye på borettslag, og er en etablert og trygg eierform. Boligaksjeselskap ble stiftet i mellomkrigstiden i de store byene. Det er ikke lenger lov å stifte nye boligaksjeselskap, men en del steder henger eieformen igjen - for eksempel i Oslo indre vest. Den ekte aksjeleiligheten er en etablert og trygg eierform. Les…
Kjøpe aksjeleilighet? Dette må du passe på!
- Av: superadmin
- 6. april 2017
- Forbruker

Er du på boligjakt i en av de store byene kan du kan du støte på boligtypen aksjeleilighet. Se vår sjekkliste og du vil du kunne gjøre et trygt kjøp av en slik bolig.
Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen
En aksjeleilighet er en leilighet i en bygård el som er organisert i et boligaksjeselskap. Dette er en organisasjonsform fra mellomkrigstiden, og boligaksjeselskapet er en slags forløper til borettslagene.
I dag er det ikke lov til å stifte nye boligaksjeselskap, men du vil fortsatt støte på noen aksjeleiligheten. Den ekte aksjeleiligheten er en etablert og trygg eierform.
SPØRSMÅL? Innlegget er skrevet av Carsten Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen hos Norges eiendomsmeglerforbund. Han svarer på spørsmål om boligkjøp, boligsalg og eiendomsmegling. Ring 4000 01 02, eller les mer og send inn spørsmål her.
Borettslagsloven regulerer driften
Rent formelt er eieformen konstruert at slik at boligeieren eier en aksje i et boligaksjeselskap. Dette aksjeselskapet eier igjen en boligblokk, bygård el. Du får rett til boligen gjennom at vedtektene bestemmer at aksjen i aksjeselskapet ikke kan selges uten at «retten til boligen» selges samtidig.
Rent praktisk fungerer et boligaksjeselskap omtrent som et borettslag, og reguleres delvis etter borettslagsloven. Det er et årlig møte der beboerne velger styre, bestemmer budsjett og felleskostnader.
Ved kjøp av aksjeleilighet, må man som kjøper derfor sjekke de samme tingene som ved kjøp av borettslag. Se under.
Les også: Papirene du må bruke mest tid på når du skal kjøpe bolig!
Ikke dokumentavgift ved kjøp av aksjeleilighet
Det er ikke dokumentavgift ved kjøp av aksjeleilighet. Dette fordi endringer registreres hos forretningfører i aksjeeierboken, og ikke i tinglyses hos Kartverket.
Normal må det betales et gebyr til forretningfører for denne registreringen. Det er kjøperen som tar regningen for denne registreringen.
NB: Når du kjøper og selger aksjeleilighet skjer det ingen automatisk rapportering til Skattemyndighetene, derfor er det viktig å sjekke selvangivelsen, slik at man får boligen inn eller ut av selvangivelsen (skattemeldingen).
Les mer: 8 tips om bolig og skatt til selvangivelsen for 2016
Her er de viktige punktene å sjekke når du skal kjøpe aksjeleilighet:
Utleie: Boligaksjeselskap kan ha utleiebegrensninger på linje med borettslag (for eksempel at du må bo i boligen minst ett av de to siste årene før utleie). Men mange boligaksjeselskaper har mer liberale utleieregler. Sjekk med eiendomsmegleren hva som gjelder – eller hør med styret.
Fellesutgifter: Som med borettslag og sameier er det viktig å sjekke hva som inngår i fellesutgiftene. Betales det felles for oppvarming, TV-signaler, trappevask mm, eller er dette utgifter som kommer i tillegg?
Drift- og vedlikeholdsfond: Ta en ekstra god sjekk av boligaksjeselskapets økonomi og hvordan driften er. Er det store vedlikeholdsprosjekter som kommer i nær fremtid? Vedlikeholdsetterslep vil koste penger i fremtiden. Har boligaksjeselskapet lagt seg opp et vedlikeholdsfond til å dekke dette vedlikeholdet, eller må vedlikeholdet dekkes via gjeldsopptak (og dermed økt husleie for beboerne).
Forkjøpsrett? I de fleste eldre boligaksjeselskap vil det ikke være forkjøpsrett for de andre som bor i gården. Men ta en ekstra sjekk, for noen steder kan det være vedtektsfestet forkjøpsrett på linje med borettslag. Les mer: Forkjøpsrett: Dette bør du passe på!
Ekte aksjeleilighet: I et «ekte» boligaksjeselskap er det vedtektsfestet en binding mellom leiligheten og retten til boligen. NB: Dersom det ikke er en slik klar binding mellom aksje og retten til bolig i vedtektene, så er det ikke en ekte aksjeleilighet og du bør holde deg unna eller i alle fall innhente kvalifiserte råd.
Lån i banken? Hos de fleste banker går det greit å få lån til aksjeleiligheter. Men ta en ekstra sjekk med banken din at dette går greit.
Følg vår steg-for-steg guide til boligkjøpet: Slik kjøper du bolig

Relaterte Artikler
- Aksjeleilighet
-
Forkjøpsrett i borettslag: Dette bør du passe på!
Forkjøpsrett er en lovlig måte å "snike i budkøen" for se som bor i borettslag. Det er muligheter for å komme rundt hvis du ikke er borettslagsmedlem. Av: Forbrukerrådgiver Carsten Pihl Leser du salgsannonsene for en borettslagsbolig, dukker begrepet «forkjøpsrett» fort opp. Forkjøpsrett finnes i borettslag, og gir andre andelseiere i borettslaget og boligbyggelaget som boligen er tilknyttet, en mulighet til å tre inn i avtalen…
-
Selge smarthuset ditt? Dette må du tenke på!
Smarthuseiere må ta en avgjørelse før de skal selge boligen: "Skal jeg demontere og ta med utstyret, eller skal jeg selge det." Husk å snakke med eiendomsmegleren, så du ikke får en overraskelse! Av: Carsten Henrik Pihl Mange putter nå en god del automatisering inn i boligene sine - såkalt smarthusløsninger. Men hva skjer når du skal selge boligen? Hva kan du ta med,…
-
Forbrukertilsynet vil passe på boligsalg i 2018
Bolighandel er viktig for forbrukere, og derfor er det først på listen over saker som Forbrukertilsynet ønsker å jobbe med i 2018. Artikkelen er utdatert. Forbrukertilsynet presenterte på januars siste dag planene for hva de vil arbeide med i 2018. Øverst på listen står trygg bolighandel. -Bolighandel er forbundet med mange følelser, og det fleste av oss har liten erfaring på området. Derfor er…
-
Må jeg være med på dugnad?
Det er ingen dugnadsplikt, og du kan heller ikke bli ilagt gebyr for ikke å være med på dugnad. Se reglene om det norskeste av norske ord - "dugnad". Av: Carsten Henrik Pihl Dugnad ble for noen år tilbake kåret til Norges nasjonalord. Våren er tid for dugnad i borettslag, sameier, veilag og velforeninger. Dugnaden holdes for å få ryddet fellesarealer uten å måtte leie…
-
På hyttejakt i høstferien: Dette påvirker prisen på hyttene
Nærhet til sjø og fjell, bilvei og innlagt vann er viktig når nordmenn ser etter hytter viser en undersøkelse fra Norges Eiendomsmeglerforbund. Av: Carsten Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen Beliggenheten er den viktigste faktoren når nordmenn skal velge hytter. Det mener norske eiendomsmeglere. I en undersøkelse Norges Eiendomsmeglerforbund gjorde i juni 2017 mente 75 prosent av eiendomsmeglerne som svarte på undersøkelsen at nærhet til sjø…
Søk i ordbok
Mest populære søk
NEF på kartet

Kontakt oss
Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo
Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt
Innhold: Slik kjøper du bolig
Innhold: Slik selger du bolig
Siste innlegg
- Normal boligprisutvikling i september
- Ny bunn-notering for sekundærboliger rammer leiemarkedet
- Nye analyser: Markant fall i antall førstegangskjøperne og flere må kjøpe sammen
- Svak boligprisutvikling i juli
- Mekling i nybyggprosjekter – et uforløst potensial
- Viktige råd til boligkjøpere høsten 2022
- Småhusplanen: Reguleringsplan for småhus-områder i Oslo ytre by
- Utsatt plikt til veiopparbeidelse og potensielle refusjonskrav – meglers ansvar for opplysninger
- Ny turvei over fritidseiendom ikke en mangel
- Næringsmegling, god meglerskikk og merverdiavgift
- Tilgjengelighet av eiendomsdata er ikke problemet
Her finner du mer hjelp!
Les mer om disse temaene!
Siste fagartiker for eiendomsmeglere
- Mekling i nybyggprosjekter – et uforløst potensial
- Småhusplanen: Reguleringsplan for småhus-områder i Oslo ytre by
- Utsatt plikt til veiopparbeidelse og potensielle refusjonskrav – meglers ansvar for opplysninger
- Ny turvei over fritidseiendom ikke en mangel
- Næringsmegling, god meglerskikk og merverdiavgift
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
- Har selger opplysningsplikt om at nabo er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige?
- Oppsplitting av eiendomshandel – tomtekjøpsavtale og byggekontrakt
NEF i nyhetsbildet
- Kjøper trakk seg - reagerer 15. august 2022
- Finansavisen 15. august 2022
- Rekordfå sekundærboliger i landet- rammer leiemarkedet 15. august 2022
- Norges Eiendomsmeglerforbund 15. august 2022
- Putin vil knytte tettere bånd med Nord - Korea 15. august 2022
- Flere må få hjelp av foreldrene med boliglån 15. august 2022
- Ny bunn-notering for sekundærboliger: – Ganske dramatisk for Oslo, sier NEF-sjefen 15. august 2022
- Rekordlav andel sekundærboliger: – Dramatisk for Oslo 15. august 2022
- Ny bunn-notering for sekundærboliger rammer leiemarkedet 15. august 2022
Pressekontakt
Pressemeldinger
Ledige stillinger
- En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.
Viktig når du redigerer profilen:
Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.
Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:
Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.
Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.
Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!
Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.
Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no