visning

7 viktige tips til visningen

Husk at boligjakten går enklere med en god plan. Her er viktige råd til deg som skal på visning i helgen.

Boligjakten starter som det meste annet med forberedelser. Når du har funnet boliger som virker å være av interesse skal du laste ned salgsoppgaven for boligen.

Det viktigste du nå leser er sidene uten bilder! Taksten og egenerklæringsskjemaet gir deg godt innblikk i boligens stand.

Les også: Disse papirene er viktigst å lese

Husk finansieringen før du går på visning!

Budrundene kan gå fort når visningene er over. I allefall i de delene av landet der boligmarkedet er hett. Derfor er det viktig at du har finansieringen i orden.

Start med å finne ut hvor mye du kan handle for. Dette gjør du ved å søke banken om finansieringsbevis, eller avklare finansiering med banken din!

Les mer: Bud er bindene, husk finansiering (eller forbehold)!

Hvor mye skal du by?

Ved å gjøre en grundig sjekk av boligen, vil du få en oversikt over hva som må gjøres i boligen. Det gjør at du har bedre kontroll på hvor mye av budsjettet ditt som må brukes på oppussing, og hvor mye du kan betale for eiendommen.

Les også: Hvor dyr bolig er det fornuftig for deg å kjøpe?

Spør eiendomsmegleren – på forhånd!

Er det noe du ikke finner svar på, eller lurer på? Ta kontakt med eiendomsmegleren (gjerne på forhånd) for å få svar på spørsmålene dine. Hun eller han vil kunne gi deg gode råd. Hvis det er viktige opplysninger, er det lurt å få dem skriftlig.

Les mer: Her finner du spørsmålene du kan stille til selger og eiendomsmegler

7 tips til visningen!

Her er våre syv viktigste råd til de som skal på boligjakt.

1. Les alt nøye! Det er viktig at alle papirer leses nøye for å avdekke boligens stand. De viktigste papirene er de uten bilder! Last ned på forhånd, før du går på visning!

2. Sjekk kjøkken og bad nøye! Alle rom der det er vann er det viktig å sjekke ekstra nøye. Se etter fuktskader under kjøkkenbenken og bak badekaret. Sjekk når badet ble skiftet sist!

3. Bruk nesen i kjelleren: I underetasjer og kjellere må du bruke nesen. Er det «kjellerlukt» av fukt og mugg? Da kan det være uavdekkede fuktskader. Sjekk når dreneringen for huset ble skiftet sist. Se etter misfarging.

4. Sjekk loftet: Ikke bare stikk hodet opp på loftet, men gå opp! Bruk lyset på mobiltelefonen til å sjekke om du ser fuktskader i tak eller på bjelkene.

5. Er det elektriske anlegget i orden? Spør selger og megler, ring eventuelt takstmann! Det holder ikke bare å se i sikringsskapet.

6. Utendørs: Sjekk taket, se i papirene når det ble skiftet sist gang. Er nedløpsrørene på plass og uten bulker? Når ble boligen malt sist.

7. Tomten: Sjekk i papirene at tomtengrensen faktisk går der gjerdet står. Hvilke rettigheter og plikter følger med eiendommen, for eksempel veirett eller bryggerett.

LES OG LAST NED: Full sjekkliste til visningen finner du her!

Følg vår steg-for-steg guide til boligkjøpet: Slik kjøper du bolig

tilsalgs

Del artikkel