Renteøkninger og en generell usikkerhet førte til at boligmarkedet snudde i løpet av høsten, og i undersøkelsen Meglerinnsikt kommer det tydelig fram at det nå er kjøperne som sitter med de beste kortene i boligmarkedet.
I undersøkelsen som ble foretatt blant NEFs medlemmer i november måned, var skiftet tydelig fra og ha vært selgers- til kjøpers-marked. Hele 82 prosent av respondentene mener at det er den rådende trenden.
Dermed blir det heller ikke noen overraskelse når nesten 50 prosent svarer at boligmarkedet denne høsten har vært mye dårligere enn på samme tid i fjor. Men totalbildet er likevel ikke så negativt som man kan få inntrykk av hvis man leser avisoverskrifter. 25 prosent svarer at boligmarkedet i deres område er bra. Dette stemmer også godt overens med omsetningstallene for november som viste tall som kunne sammenlignes med 2019.
Undersøkelsen viser videre at det i gjennomsnitt er 1,7 budgivere i hvert boligsalg, og at det dermed i mange tilfeller blir en forhandlingssituasjon mellom en kjøper og selger for å få land en avtale.
70 prosent svarer at de har fortsatt praksisen fra koronaperioden med påmeldingsvisninger, men den resterende gruppen også har «drop in» i tillegg.
Mer restriktive banker
Noe av bremsen vi har sett i boligmarkedet kan også tilskrives at bankene har blitt mer restriktive i sin utlånspraksis. 67 prosent av eiendomsmeglerne som har svart i undersøkelsen opplever at potensielle kjøpere blir møtt av tøffere krav hos bankene.
Dette kan trolig bedre seg noe fra nyttår med den reviderte utlånsforskriften som Finansdepartementet presenterte 9. desember. Der var den viktigste endringen i forskriften at bankene fra 1. januar skal ta høyde for en renteøkning på minst 3 prosent når de vurderer kundens betjeningsevne, og ikke 5 prosent som nå.
Les også: – Tilfreds med videreføring av boliglånsforskriften
Svarene fra Meglerinnsikt viste også at dette har vært det punktet som har vært begrensende for boligkjøpere. 46 prosent svarer at det er stresstestingen i forhold til høyere renter som påvirker potensielle kjøpere mest.
Positive utslag av endringer i Avhendingsloven
Erfaringene som eiendomsmeglerne har gjort etter at det ble innført endringene i Avhendingsloven fra 1.1.2022, har vært positive. Formålet med endringene var en tryggere bolighandel med færre konflikter, og dette skulle blant annet skje gjennom en mer opplyst handel.
Eiendomsmeglerne svarer i Meglerinnsikt at de opplever at kjøpere er mer opptatt av boligens tilstand, og at selgere også blitt mye mer er opptatt av å dokumentere boligens tilstand.
Takk til alle som har bidratt med sin innsikt i undersøkelsen!