Risikoen ved boligsalg uten bruk av eiendomsmegler – se video i saken

Hvilke risikoer løper boligselgere hvis de ikke bruker eiendomsmegler? Dette var temaet i God Morgen Norge på TV2 onsdag morgen.

Administrende dirketør i NEF, Carl O. Geving, deltok i samtalen og forklarte hvorfor andelen som bruker eiendomsmegler når de selger boligen sin har holdt stabilt på over 98 prosent, selv om det de siste årene har dukket opp flere tjenester som hjelper forbrukere med salg av boligen sin selv.

Se video:  (Klippet er fra God morgen Norge 9.1.2018, og lagt ut med tillatelse fra TV2)

 

I innslaget ble det presentert en boligselger som hadde solgt et dødsbo etter besteforeldrene sine med hjelp av en nettbasert selvsalgstjeneste, og etter eget utsagn solgte hun over 300 000 kroner over takst. Selgeren hadde både erfaring med markedsføring og fotografi, og synes prosessen hadde gått greit, men hun innrømmet også at hun tilsammen hadde brukt en drøy ukes arbeid for å gjennomføre salget. Hun mente også at hun hadde spart mye penger ved å ikke bruke eiendomsmegler.

Mer kompleks

Geving forklarte på sin side at et boligsalg er langt mer kompleks enn det mange tror, og at det er mange gode grunner til at eiendomsmeglere må ha tre års utdanning på høyskole og to års praksis før de kan jobbe som ansvarlig eiendomsmegler.

Hovedformålet til en eiendomsmeglere er å sørge for en sikker, ordnet og effektiv bolighandel, og i dette ligger det at eiendomsmegleren skal kunne alt av lovverk i forbindelse med bolighandelen og være en ekspert på å markedsføre boligen for å sikre en best mulig pris for kunden.

NEF-direktøren fortalte videre at vi i Norge har verdens høyeste utdanning for eiendomsmeglere, mens vi i forhold til land vi kan sammenligne oss med har blant de laveste meglerkostnadene.

Mer for boligen

Han viste også til en undersøkelse gjort i Sverige som viser at boligselgere faktisk får bedre betalt når man bruker eiendomsmegler. Der har man sett at man i gjennomsnitt får 23 prosent mer betalt ved bruk av megler enn om man gjør jobben selv. Dermed kan de pengene man eventuelt sparer ved å ikke bruke eiendomsmegler fort bli spist opp av det man taper ved salget.

3 grunner til å bruke eiendomsmegler

Geving oppsummerte med å peke på de tre viktigste grunnen for å bruke eiendomsmegler kontra å selge selv:

  • Bedre pris – man oppnår bedre pris for boligen ved å bruke eiendomsmegler
  • Trygghet – Hele prosessen er kvalitetssikret av en som har utdannelse og erfaring med boligsalg
  • Tid – det krever mye arbeid  å selge selv og du sitter igjen med hele risikoen og oppfølging hvis ting går galt

Spørsmålet man sitter igjen med da er hvor mye man er villig til å risikere ved salg av boligen ved å ikke bruke eiendomsmegler? Boligsalg er tross alt den viktigste økonomiske transaksjonen de fleste av oss gjør i livet.

Les også:

Bruke eiendomsmegler eller selge selv?

Eiendomsmegleren er sikkerhetsnettet i bolighandelen

Forbrukerombudet stiller krav til selge-selv-løsninger

Tror ikke eiendomsmegleren erstattes av app

Print Friendly, PDF & Email

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no