Eiendomsmegleren er sikkerhetsnettet i bolighandelen

Bruke eiendomsmegler eller selge selv?

«Skal man selge selv, eller bruke eiendomsmegler?»

Lanseringen av nettsteder  som Propr.no og Megleselv.no – som skal hjelpe boligselgere å selge selv – har bragt liv i diskusjonen: «Skal man selge selv, eller bruke eiendomsmegler?». Da er det nyttig å se på hva forskjellen på salg med og uten eiendomsmegler er.

Eiendomsmegler er sikkerhetsnett fra Stortinget

I og med at salg gjennom eiendomsmegler er det vanlige i Norge, har eiendomsmeglingsloven laget et omfattende sikkerhetsnett for forbrukerne – både selgere og kjøpere.

I tillegg finnes det en egen forskrift til loven som gir ytterligere detaljer, og en egen norm for hvordan en eiendomsmegler skal markedsføre et boligsalg.

Tips: Husk å bruke tid på å velge riktig megler for deg. Se her hva du bør tenke på!

Færre regler for de som selger selv

De som selger selv har fått ansvar gjennom avhendingsloven. Dette gjelder først og fremst for opplysningene som skal gis til potensielle kjøpere – og opplysningsplikten er lik for selgere enten man bruker eiendomsmegler eller ikke.

Les mer om ansvaret: Ditt ansvar som boligselger

Men regler om selve prosessen for salget står ikke i avhendingsloven. De som skal selge selv, er prisgitt vanlig norsk avtalerett.

Og dette kan by på utfordringer, for både selgere og kjøpere er amatører med hverken eiendomsfaglig eller finansiell kompetanse. Risikoen for misforståelser eller bevisst tilbakehold av informasjon øker når selgere opptrer på egenhånd.

Skriftlig budrunde og budjournal

Et eksempel er budrunden, der eiendomsmeglere gjennom regelverket er pålagt å ha skriftlige budrunder for å kunne dokumentere budrunden. Kjøper og selger  og skal få kopi av budjournalen etter at budrunden er avsluttet. Andre budgiver har rett til en anonymisert versjon av budjournalen.

Private selgere har ikke slike krav. Hverken krav om skriftlige budrunder eller om at det føres budjournal.

Dette var overraskende (og litt fortvilende) for en boligkjøper som ringte Forbrukerrådgiveren for bolighandelen for et par uker siden. Boligkjøperen hadde kjøpt privat, og forventet å få se budjournalen. Men det hadde ikke selgeren, og selgeren ville ikke lage noen heller. Jeg kunne fortelle at kjøperen faktisk ikke hadde noen krav på budjournal i slike privatsalgstilfeller.

 Les mer om reglene: Kan jeg få se hvem som var med i budrunden?

De viktigste forskjellene på å selge med eiendomsmegler og å selge selv

Rådgivning:

Eiendomsmeglere har en lovfestet omsorgsplikt for både selgere og kjøpere. Det vil si at begge parter skal få råd gjennom hele prosessen, for eksempel ved markedsføring, budrunde, visning, kontrakt og overtagelse.

En privat selgere har ikke slike krav.

Opplysninger:

Eiendomsmeglere har etter eiendomsmeglingsloven et selvstendig ansvar for å innhente og gi opplysninger om eiendommen, for eksempel fra kommunale registere, borettslag osv. Denne opplysningsplikten er omfattende; i tillegg til opplysninger som er spesifikt angitt, skal megler gi interessentene alle opplysninger som kan være av betydning for handelen. I tillegg skal informasjon fra selgere viderebringes.

Les mer: Dette er eiendomsmeglerens ansvar

Selgere har bare opplysningsplikt etter avhendingsloven, og denne er langt mer generelt utformet.

Budrunde:

Eiendomsmeglere har strenge regler om gjennomføring av budrunden, med krav om at partene skal få tilstrekkelig tid til å tenke seg om, at budgiverne skal identifiseres, budene skal gis skriftlig, og budrunder skal kunne dokumenteres.

For private selgere er det ingen slike krav.

Utdanning og forsikring:

Eiendomsmeglere har lovpålagt tre års utdanning og to års praksis. I tillegg til lovpålagt etterutdanning. Utdanningen omfatter blant annet jus, markedsføring og kundebehandling. Eiendomsmeglere må ha tillatelse fra Finanstilsynet, politiattest, og det er krav om at foretaket har forsikring mot feil.

Mer om forskjellene kan du lese her: Selge med eller uten eiendomsmegler

Les også Forbrukerombud Gry Nergård: -Konsekvensene dersom noe skulle gå galt i salgsprosessen kan være store for begge parter

Følg vår steg-for-steg guide til boligkjøpet: Slik kjøper du bolig

tilsalgs
Print Friendly, PDF & Email

Søk i ordbok

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
post
page
job_listing
program
partner

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no