Hva driver boligmarkedet?

Motivet for å lage NEF/Ambitas sekundærboligundersøkelsen har vært å gi politiske og kommersielle aktører bedre informasjon, og dermed et bedre beslutningsgrunnlag for å dempe de farlige svingningene i boligmarkedet, skriver administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving i sitt tilsvar til spørsmålene som Handelsbankens Marius Gonsholt Hov har stilt ved sekundærboligundersøkelsen.

Les hele kommentaren her.

Våren 2016 mente flere kommentatorer, blant andre Hov i Handelsbanken, at man kunne se en klar trend med avmatning i boligprisene på tvers av samtlige fylker. NEF hadde klare indikasjoner på det motsatte, og advarte mot at ubalanser mellom tilbud og etterspørsel kunne drive frem pris- og gjeldspiraler i pressområdene. Bakteppet var en bekymringsfull kombinasjon av lav boligproduksjon i forhold til befolkningsvekst, god sysselsetting, gode inntekter og lav rente, skriver Geving.

– Motivasjonen for å lage undersøkelsen var å øke kunnskapen om hva som driver prisene i boligmarkedet. Målet er ikke å få rett, eller å understøtte særinteresser. Målet er å utvikle et bedre beslutningsgrunnlag for politiske og kommersielle aktører, i håp om at det kan bidra til mindre kraftige svingninger i markedet, skriver Geving videre.

Lavere en antatt

Den første analysen NEF har publisert bringer ny kunnskap om sekundærmarkedet i Oslo. Statistikken henter tall om kjøp og salg av boliger fra matrikkelen og grunnboken. Den viser en oversikt over alle boliger i Oslo, både brukte boliger og nybygde boliger som er innflyttet i perioden 2013 til februar 2017. Statistikken viser hvor stor andel av boligene som eies av privatpersoner som ikke selv bor i disse boligene. Tidligere data på dette området bærer preg av øyeblikksbilder, sen rapportering og uklare kilder. Den nye statistikken viser antallet sekundærboliger i forhold til hele boligmassen, og vil bli oppdatert gjennom året.

Statistikken viser blant annet at andelen sekundærboliger i Oslo er lavere enn tidligere antatt, og at den gjennom en årrekke er overraskende stabil på pluss/minus 15,7 prosent av boligmassen (i underkant av 52.000 sekundærboliger).

Les mer om undersøkelsen her.

Print Friendly, PDF & Email

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no