boligmelding

– Bekymret for at tiltakene er for svake

Regjeringen la fredag 15. mars fram Boligmeldingen – «Ein heilskapleg og aktiv bustadpolitikk for heile landet»

I meldingen skriver regjeringen at «Det overordnede målet med boligpolitikken er at folk skal kunne bo i en egnet bolig over hele landet.»

I meldingen legger regjeringen frem fire innsatsområder for boligpolitikken:

  1. Flere skal få muligheten til å eie sin egen bolig.
  2. Leiemarkedet skal være trygt og forutsigbart.
  3. Vi skal ta vare på de boligene vi har og bygge de vi trenger.
  4. Det skal være økt innsats for de som ikke selv klarer å skaffe seg og beholde en egnet bolig.

Regjeringen vil sikre at kommunene har de forutsetningene og rammevilkårene de trenger for å kunne ta en aktiv boligpolitisk rolle basert på lokale forhold, prioriteringer og nasjonale mål. Meldingen foreslår også en rekke tiltak for å gjenreise og fornye Husbanken.

Norges Eiendomsmeglerforbund er positive til at regjeringen ønsker å videreføre eierlinjen, men er blant annet usikret på om virkemidlene i meldingen er sterke nok for å snu den negative trenden i boligmarkedet.

– Det er positivt at regjeringen vil gjøre mer for at flere skal kunne eie sin egen bolig. Boligpolitikken er i dag for passiv til å motvirke den negative trenden med det laveste antallet førstegangskjøpere som er registrert (se vedlagt rapport). Vi er likevel bekymret for at tiltakene regjeringen skisserer i boligmeldingen er for svake til å snu trenden, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

-En satsning på forenklingstiltak i alle ledd av plan- og byggesaksprosessen er viktig for å få fortgang på boligbyggingen. En utvidelse av startlånsordningen i Husbanken kan være et godt bidrag for å få finansiert boligbygging i distrikter og områder der tilgangen på finansiering i kommersielle banker er begrenset. Med vi savner mer kraftfulle tiltak, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Det bør stilles tydeligere krav til en aktiv boligpolitikk i kommuner med underdekning på boliger, og det bør innføres måltall for å sikre bygging av boliger av riktig størrelse og kvalitet som er tilpasset det demografiske boligbehovet og kjøpekraften i befolkningen. Vi mener at tiden er overmoden for å finne en bedre innretning på utlånsforskriften, gjennom å tillegge gjeldsbetjeningsevne større vekt enn egenkapital, slik at færre unge blir avhengig av foreldrehjelp i boligmarkedet, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

– Det ser ut til at regjeringen vil satse stort på alternative boligmodeller som deleie og leie-til-eie. Vi mener at slike modeller kan være et godt alternativ for noen, men vil advare mot en ukritisk bruk av slike modeller. Det er knyttet en større risiko for både forbrukere og utviklere til alternative boligkjøpsmodeller, og løsningene vil koste forbrukeren mer enn et ordinært boligkjøp hvor forbruker eier hele boligen. Slike modeller må derfor brukes med klokskap og ikke overselges av politikere som løsningen på de store utfordringene i boligmarkedet, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

– Vi er skeptiske til et forslag om å gi kommunene en rett til å kreve at utbyggerne tilbyr en stor andel av boligene i et byggeprosjekt som deleie-boliger. Vi tror slike krav kan få flere utbyggere til å avstå fra byggeprosjekter, og dermed virke mot målet om at flere skal få muligheten til å eie sin egen bolig. Samtidig vil det åpenbart innebære økt finansiell og juridisk risiko om en stor andel av boligene skal avvike fra normale eier- og finansieringsformer, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Del artikkel