Par på jakt etter sin første bolig

Slik kjøper du din første bolig – Råd til førstegangskjøpere på boligjakt

Det å starte på sitt første boligkjøp er en spennende – og noen ganger skremmende opplevelse. Her er noen råd til de som skal kjøpe sin første bolig.

FØRSTEGANGSKJØPER: Flere er nå ute på jakt etter sin første bolig. I rollen som forbrukerrådgiver som bolighandelen har jeg snakket med flere førstegangskjøpere som har hatt spørsmål til boligjakten. Her er de viktigste rådene jeg har gitt til de som er på boligjakt for første gang.

SEND INN DITT SPØRSMÅL:  Artikkelforfatteren Carsten Pihl er forbrukerrådgiver for bolighandelen. Han forbrukere gratis rådgivning om boligkjøp, boligsalg og eiendomsmegling.  Har du et spørsmål? Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

1. Ha finansieringen i orden

Start med å finne ut hvor mye du kan handle for. Dette gjør du ved å søke banken om finansieringsbevis.

Gjør det på forhånd, du har ikke tid til å sjekke finansiering når budrundenes starter.

Les mer: Bud er bindene, husk finansiering (eller forbehold)!

Husk egenkapital! Husk at du må ha egenkapital på minst 15 prosent. Enten egne oppsparte midler, penger du har fått som for eksempel forskudd på arv, eller at foreldrene dine er med som medlåntagere. (Noen banker gir deg lån med maks 10 prosent egenkapital, men da er vurderingskriteriene ganske strenge.)

Søk hos flere: Du bør sjekke vilkårene i flere banker. Tjenester som Penger.no lar deg sjekke flere banker og sende søknader til flere banker på en gang.

2. Finn riktig prisnivå for deg

Når du vet hva du har å handle for, er det lettere å søke etter den rette boligen. Husk at når du søker på Finn.no og andre steder, må du ha litt «til gode» til budrundene.

I noen storbyer kan man dessverre oppleve at boligene er litt for lavt priset i forhold til prisen i området. Noen ganger er taksten satt for lavt, andre ganger har selgeren og eiendomsmegleren satt en litt lav pris for å få flere på visning.

Men sjekk prisen på boligen i forhold til prisnivået i området. Hvis du ser at leiligheten er «underpriset», er det ikke sikkert at du trenger å gå på visning på den boligen.

Les mer: I denne saken viser jeg hvordan du selv kan sjekke om boligen har riktig pris eller ikke: Er boligen for høyt eller lavt priset

Nye prioriteringer?

Husk at riktig prisnivå betyr for mange at man må endre prioriteringene sin. Enten må man gå ned i størrelse på bolig for å få råd, eller man må se seg om litt nye områder.

Husk også at nye møbler, flytting koster. Dette må du sette av penger til.

3. Last ned prospektene og les på forhånd!

Gjør hjemmeleksen før du går på visning. Last ned prospektene fra nettet, og les gjennom. Husk at de viktigste sidene er de med minst bilder. Er det ord og uttrykk du ikke skjønner? Slå opp i vår ordbok her. Du som er på jakt etter din første bolig gjør også lurt i å ringe til eiendomsmegleren hvis du har spørsmål som du lurer på.

Les mer: Papirene du må bruke mest tid på når du skal kjøpe bolig!

4. Vær forberedt på å gå på mange visninger!

Jakten på sin første bolig morsom, men det kan også være slitsom. Du må forberede deg på at du nok må gå på mange visninger, og tape flere budrunder. Men det er ikke viktig å gi opp!

Dessuten: Bruk informasjonen fra visningene og budrundene til å bli en bedre boligkjøper. Lag deg en oversikt over de ulike leilighetene, hva de annonseres for og hva de selges for. Dermed kan du være enda mer selektiv i hvor du velger å gå på visning og legge inn bud.

5. Bruk øyne og nese godt på visning

Når du er på visning må du bruke øyne og nese godt. Bruk mest tid på de tekniske tingene som koster mye penger å reparere: Bad, el-anlegg, kjøkken og vinduer.

Bruk også nesen: Lukter noe muggent og innestengt er det en grunn til det. Finn ut hvorfor!

Les mer: Sjekkliste til visning finner du her

6. Husk at bud binder!

Budene du legger inn er bindene. Det vil si at hvis selgeren aksepterer budet, har du kjøpt boligen. Det betyr at du ikke må by på mer enn en bolig av gangen!

Noen tror at boligen ikke er «kjøpt» før kontrakten er underskrevet. Det stemmer ikke. Det er aksepten av budet som er avgjørende.

Les mer: Råd til budrunden 

 

Følg vår steg-for-steg guide til boligkjøpet: Slik kjøper du bolig

tilsalgs

 

 

Del artikkel