Gunnar Krogsveen går ut mot bransjekollega i dagens DN. (Faksimile fra Dagens Næringsliv 22.4.2016)

Eiendomsmeglernestor frykter stigmatisering av bransjen

I dagens DN debatteres enkeltmegleres eksponering i mediene. Gunnar Krogsveen mener at det gir uheldige signaler når meglere eksponerer egen person og luksusforbruk i massemedia.

– Norges Eiendomsmeglerforbund mener at dette er en viktig debatt. Meglerbransjens posisjon i bolighandelen avhenger av samfunnets tillit til meglerne. Derfor er det viktig at meglerne synliggjør sin fagkompetanse og sin rolle i å sikre forbrukernes interesser i bolighandel. Meglerne bør fokusere på forbrukernes behov og ha et bevisst forhold til hvordan de eksponerer seg selv i redaksjonelle og sosiale medier, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Krogsveen kritiserer bransjekollega Nils Nordvik i et debattinnlegg for hvordan han framstår i et portrettintervju i lørdagens utgave av Magasinet i DN. (les innlegget til Krogsveen under)

– Det er nok mange som tenkte at det var det endelige beviset på at eiendomsmeglerne er en profittjagende gjeng, sier Gunnar Krogsveen i DN. (krever innlogging)

Nordvik på sin side er ikke imponert over Krogsveens utfall.

– Dette er surmaget og jantelov. Jeg prøver ikke å fremstille meg selv som et luksusdyr. Jeg har vanlig bil og et vanlig hus – riktignok med god beliggenhet, sier Nils Nordvik til avisen.

Leserinnlegg til DN 22.4. (Gjengitt med tillatelse av G. Krogsveen)

Sint, uvel og litt lei meg

Etter å ha lest «Portrettet» i DN – Magasinet lørdag 16. april om bransjekollega Nils Nordvik, omtalt som «Italieneren fra Gjøvik», sitter jeg igjen og er ganske sint, temmelig uvel og litt lei meg.

Sint, fordi Nordvik med fokus på sin egen person og luksus – effektivt stigmatiserer en hel yrkesgruppe. Uvel fordi han gir inntrykk av sin uunnværlighet og ikke engang evner å slå av mobiltelefon i sin egen vielse, og lei meg fordi folk som leser dette vil si; «var det ikke det jeg visste. De er sånn alle sammen. Hele den dærre profittjagende gjengen av eiendomsmeglere.»

Jeg vet at Norges Eiendomsmeglerforbund og bransjen ellers i lang tid har hatt fokus, og brukt masse krefter på å bygge et bedre omdømme for eiendomsmeglerne. Et møysommelig arbeid over lang tid. Og dette arbeidet har langt på vei lykkes, sammen med en hardt arbeidende yrkesgruppe. Eiendomsmegleren vil ha en posisjon som en faglig sterk yrkesgruppe, som er den viktigste aktøren for en trygg eiendomshandel i landet. Både for selger og kjøper. Jeg vet også at meglere flest i dette landet ikke tjener så veldig mye. I alle fall ikke i forhold til den tid som legges ned i jobben.

Portrettet av mannen fra Gjøvik, skader dette arbeidet. Men han får sikkert nye kunder, og noen nye beundrere etter å ha eksponert seg som selvopptatt og materialistisk. Slik er jo folk. Noen liker alt klokke- og pengepratet. Så kanskje er det ikke noe å bli hverken sint, uvel eller lei seg for. Eller er det akkurat det vi bør bli?

Folk flest, og de er det som kjent flest av, vil nok kanskje smile overbærende og lett hoderystende over de verdier som vektlegges av den tidligere suksessfulle støvsugerselgeren. Men som yrkesutøver med samme tittel, eiendomsmegler, er jeg sikker på at denne «forestillingen» ikke gavner oss som yrkesgruppe. For vi er jo ikke slik. Vi vil ikke være slik. Og vi vil ikke oppfattes slik heller!

Bortsett fra å kunne sitt fag, er sosial intelligens det viktigste for en som ønsker å lykkes som eiendomsmegler. Man må kunne opptre, kommunisere og samhandle med kolleger og kunder på en slik måte at man blir likt, og respektert. Etterlatt inntrykk er det en kunde legger mest vekt på når megler skal velges.

Alle vi andre meglerne får nøye oss med enklere og færre klokker, og sette kunden i fokus. Og vi kan godt være avskrudd i perioder også, vel vitende om at det vår kompetanse kunden betaler for. Ikke å kunne nå oss i bryllup og begravelser.

Gunnar Krogsveen

Eiendomsmegler MNEF

Del artikkel