Kjøpe fjellhytte? Dette skal du se etter!

Kjøpe fjellhytte? Dette skal du se etter!

Her er syv viktige punkter i jakten på fjellhytten!

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen

Utsikt og «ski-in/ski-out» er ofte øverst på prioriteringslisten når man skal kjøpe fjellhytte. Men hvis du skal på hyttejakt er det flere ting du bør ha øynene opp for!

Når ble hytten bygget

Fjellhyttene som selges kan være av veldig ulik kvalitet. Dette henger ofte sammen med når de ble bygget. «Gerhardsenhyttene» som ble bygget på 1950-tallet ble ofte bygget på dugnad, og kan være av litt ymse kvalitet hvis de ikke er oppgradert.

For fjellhytter som skal brukes vinterstid er det viktig å sjekke både byggemåte og ikke minst hvor god isolasjon som finnes.

Spørsmål om hyttekjøp? Ta kontakt med forbrukerrådgiver Carsten Pihl! Send inn spørsmål her!

Mulighet for utbygginger

Les salgsoppgaven godt, og se særlig på hva som kan gjøres av utbygginger og/eller ombygginger av fjellhytten. Noen kommuner er veldig restriktive om hva som kan gjøres, andre steder er det lettere å få gjort tilbygg eller nybygg.

Les også: Papirene du må bruke mest tid på når du skal kjøpe bolig og hytte!

Eiendomsmegleren kan gi deg god veiledning hvis du lurer på noe.

Skiføre i fremtiden?

Det vil også være viktig hvor høyt opp på fjellet hytten ligger. Ønsker du skiføre i fremtiden vil høyden over havet være med å avgjøre, etterhvert som vintrene blir varmere.

Hvor høyt du må kommer an på hvor langt nord du bor. Les mer om dette i denne artikkelen fra Yr.no

Dette er særlig viktig hvis man kjøper hytte ved et alpinanlegg. Hvor snøsikkert er dette alpinanlegget i fremtiden? Det er ikke alltid like morsomt å bo i en hyttelandsby inntil et nedlagt anlegg.

Skiløyper: Når du er på visning om høsten - husk å sjekke hvor skiløypene går, og om det er langt fra hytta eller ikke.
Skiløyper i fremtiden: Undersøk hvordan fremtidsutsiktene er for skiføre i fremtiden!

Syv viktige punkter når du skal kjøpe fjellhytte:

Taket: Se på taket både utvendig og innvendig. Hvis det er kryploft må du titte opp og lyse rundt (for eksempel med telefonen) for å sjekke om du ser synlige vannskader. Når ble takbelegget skiftet sist? Ser det slitt ut?

Kjeller/krypkjeller: Ta en titt i kjelleren/krypkjelleren for å se etter fukt og vannskader. Les nøye i taksten om det er tegn på fuktskader. Sjekk også bjelkelaget under hytten – særlig langs kantene for å se om det ser ok ut.

Utvendig panel og vinduer: Hvor gamle er vinduene, er de i god stand, eller trenger de å skiftes? Sjekke panelen, og særlig nederst mot grunnmuren. Er det tørt og fint, eller er det tilløp til råte? Husk å sjekke rundt hele hytta, det vil være forskjell på solsiden mot sør og bak buskene på nordsiden.

Vann og kloakk: Er hytten tilkoblet det kommunale vann og kloakk-anlegget eller er det brønn og septik? Sjekk også om kommunen har planer for å koble hyttene på det kommunale nettet. Det kan blir dyrt!

Tomten: Få klarlagt hvor tomtegrensene går! Hytter har ofte tomt delvis med innmark og delvis med utmark. Noen ganger er det gjerder – men det er ikke sikkert at grensen går ved gjerdet. Be om å få se kartet – eller gå inn på Kartverkets seeiendom.no for å sjekke grensene. Skriv ut kartet og ta med på visning for å sjekke kart mot terreng.

Området rundt: Hva er planene for området rundt? Er det planlagt bygget flere hytter i området. Hva vil det ha å si for trafikken? Blir det mye byggeaktivitet – og vil utsikten forsvinne?

Hva følger med hytten? Noen hytter selges med innbo. Men som oftest ikke alt. Les nøye hva som følger med, eller om selger tar med seg noe.

Sjekk solforholdene! Når vil påskesolen treffe terrassen? Det finnes en app for slikt! Les mer her!

 

Les også: Helårsboliger kan ikke markedsføres som fritidsboliger

 

 

Del artikkel