Helårsboliger kan ikke markedsføres som fritidsboliger

Helårsbolig fritidsbolig

Når boplikten er opphevet kan det være fristende å markedsføre helårsboliger beliggende i attraktive hytteområder som fritidsboliger. Så enkelt er det ikke, skriver fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad hos Forbrukerombudet.

En rekke kommuner har i løpet av de siste årene opphevet boplikten i hele eller deler av kommunen. Et eksempel på dette er Krødsherad, kommunen som huser det populære vintersportstedet Norefjell. Kan boliger uten boplikt lovlig legges ut for salg under fanen for fritidsboliger på Finn.no, selv om de fremdeles er registrert som helårsboliger?

Dette spørsmålet reguleres av markedsføringsloven, og svaret er nei.

Må søke om bruksendring

Selv om boplikten i en kommune er opphevet, må huseier søke kommunen om bruksendring dersom de ønsker å ta en helårsbolig i bruk som en fritidsbolig.

Og kommunen kan føre en streng praksis for bruksendring, uavhengig av om det er boplikt eller ikke i det aktuelle området.

Vi er kjent med at det har oppstått tvister i etterkant av handelen der kjøper har blitt overrasket over at det faktisk ikke er en fritidsbolig de har kjøpt. Hyttedrømmen får seg fort et slag for baugen når man oppdager at hytta man har kjøpt egentlig er en helårsbolig.

Les også: Dette skal du se etter når du kjøper hytte på fjellet

Denne typen tvister er belastende for alle involverte parter, både kjøper, selger og megler.

Tonje Hovde Skjelbostad

RIKTIG ANNONSERING: Pass på å selge helårsboliger som nettopp det, skriver Fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad hos Forbrukerombudet i denne artikkelen. Foto CF Wesenberg/Kolonihaven

Ulovlig markedsføring

Nå som sesongen for salg av fritidsboliger på fjellet er godt i gang, minner vi derfor igjen om at det er ulovlig å markedsføre en bolig som fritidsbolig under fritidsboligfanen på Finn.no uten at det foreligger bruksendringstillatelse på boligen.

Det holder ikke å opplyse i annonseteksten at boligen er registrert som helårsbolig. Som eiendomsmegler er det ditt ansvar at forbrukere ikke blir villedet, og at helårsboliger selges som nettopp det.

I fjor sendte vi ut et orienteringsbrev til en rekke eiendomsmeglere i kystkommunene i sør hvor vi informerte om regelverket. Vi forventer at eiendomsmeglere som formidler fritidsboliger setter seg inn i regelverket og følger loven, uavhengig av om de markedsfører  hytter ved sjøen eller på fjellet.

Denne artikkelen stod første gang i Eiendomsmegleren nr 4-2016. Dette er en bearbeidet versjon.

 

Print Friendly, PDF & Email

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no