selge bolig

7 tips til boligsalget – Slik går du frem når du skal selge bolig

Planlegger du å selge boligen din? Her ser du hvordan du skal gå frem når du skal selge, og hva du skal tenke på.

Det å selge bolig handler ikke bare om å selge en gjenstand. Du skal faktisk selge hjemmet ditt. Og det er noe av det dyreste du eier. Derfor er det viktig at du som selger er godt forberedt i prosessen.

Godt forarbeide viktig når du skal selge bolig

Det er som alltid viktig å gjøre et godt forarbeide. Når du skal velge eiendomsmegler, er det viktig å finne den riktige for deg. Still gode spørsmål for å finne riktig eiendomsmegler for deg.

Jeg har som Forbrukerrådgiver i bolighandelen snakket med flere hundre boligselgere det siste året, og en del utfordringer som selgerne har kommet opp i, skyldes nok at de ikke har gjort god nok jobb med valget av eiendomsmegler.

Her er derfor noen tips på hvordan du skal gå frem for å solgt boligen på best mulig måte!

1. Velg megler, ikke kjede!

Mitt klare basisråd er at du velger eiendomsmegler – ikke kjede eller firma. Gå på visninger og se hvordan meglerne opptrer. En god eiendomsmegler skal ha høyt kunnskapsnivå, ha god lokalkunnskap, inngi tillit og være aktiv.

Et viktig moment i valget av eiendomsmegler er at du må snakke med flere eiendomsmeglere. Invitér en to-tre på befaring for å avgjøre hvem du velger. Men så menge flere trenger du ikke invitere. Da kaster du bort både din egen og eiendomsmeglerens tid.

Les mer: Slik velger du eiendomsmegler

2. Megler eller selge selv?

Mitt klare råd er at du bruker eiendomsmegler når du skal selge bolig. Da får du et ekstra sikkerhetsnett til prosessen det er å selge, og ikke minst får du en meget god rådgiver til å hjelpe deg gjennom salgsprosessen. Eiendomsmegleren har i tillegg selvstendige plikter for å finne informasjon i boligsalget, så boligen du selger vil bli bedre dokumentert.

Les mer: Eiendomsmegleren er sikkerhetsnettet i boligomsetningen

Bruke eiendomsmegler eller selge selv?
Gode råd: Når du bruker eiendomsmegler, drar du som selger nytte av sikkerhetsnettet som er laget i eiendomsmeglingsloven for å beskytte deg som forbruker.

3. Trenger jeg eierskifteforsikring?

Ja! Du er ansvarlig i fem år for skjulte feil og mangler i boligen du skal selge. Selv om du ikke har skylden for skadene. Dette ansvaret kan du bare beskytte deg mot med eierskifteforsikring.

Les mer: Husk eierskifteforsikring når du selger bolig 

4. Spør hvis du lurer på noe!

Du vil få en gjennomgang av hvordan prosessen skal foregå fra eiendomsmegleren. Men hvis det er noe du er usikker på, eller ikke skjønner, så spør! Det finnes ikke dumme spørsmål!

5. Spesifiser hvilket innbo du skal ha med videre!

En rekke av henvendelsene jeg får fra både boligselgere og boligkjøpere er knyttet til innbo i boligen og hva som skal følge med. Her finnes det en «standardliste» som de fleste bruker, men du som selger kan gjøre unntak fra denne listen. Du må bare passe på å være tydelig.

Tvistene om innbo gjelder som oftest ikke de store pengene, men er veldig irriterende for både selgere og kjøpere. Og forholdsvis lette å unngå hvis man er tydelig i salgsoppgaven. Spør eiendomsmegleren om råd!

6. Vær tilgjengelig i budrunden

En viktig ting er at du er tilgjengelig for kontakt når det skal være budrunde. Budrunden starter etter visningen, og budene må minst stå til klokken 12.00 dagen etter siste visnignsdag.

Flere eiendomsmeglere forteller meg at de av og til sliter med å få tak i selgeren. Det er dumt! Du/dere må være tilgjengelig på telefon, slik at dere kan følge med i budrunden, og svare når eiendomsmegleren tar kontakt.

7. Skal jeg godta bud før visning?

Nei. De som forsøker å «kuppe» visningen med å legge inn et bud direkte til deg som selger, bør du henvise til eiendomsmegleren. De som forsøker å snike i budrunden kommer som oftest i en vanlig budrunde også. La eiendomsmegleren håndtere budrunden! Hun eller han får da sjekket finansieringen, og gitt råd om taktikk og forbehold.

STOR GUIDE: Du finner flere tips om hvordan du selger bolig i vår steg-for-steg guide: Slik selger du boligen din

Del artikkel