Vår egen verste fiende?

  • Av: Redaksjonen
  • 4. juli 2016
  • Nyheter

«Den kunnskapsbaserte innovasjonen med et klart forbrukerfokus blir den viktigste, mens andre påfunn i historiens lys vil fremstå som keiserens nye klær.», skriver Kurt Buck, styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Den siste tiden har det vært kamp om oppmerksomheten. Populistiske utspill om lønn og hvor enkelt man kan gjøre ting selv har prydet forsidene.

Det er trist at bransjens egne aktører tyr til slike virkemidler for å få oppmerksomhet rundt sine nye konsepter.

De nye tjenestene vi har sett så langt handler ikke om en bedre og tryggere bolighandel for forbrukerne. Det handler ikke om fornøyde kunder og høy KTI. Det handler ikke om anvendelse av den høye kompetansen våre medlemmer innehar. Den handler om en ting, og det er kundestrøm.

Kampen om kundestrøm for å sikre eieren en salgskanal for sine lån og forsikringsprodukter. Helst på en enklest mulig måte. Med en slikt agenda er jeg bekymret for om fokuset på eiendomsmeglingen blir det riktige.

Undergraver kompetansen

Jeg synes det er påfallende hvor langt man er villig til å gå for å undergrave viktigheten av kompetanse. Man undergraver villig den kompetansen som har gitt bransjen et bedre omdømme.

Det er også påfallende at fremtredende personer drar frem en primitiv lønnsdiskusjon for å få mer slagkraft i budskapet sitt i media.

I dag er snittlønnen i bransjen ca 650.000,- Som kjent kreves det 3 års utdanning og 2 års praksis av yrkesutøverne i faget vårt…

Man mener altså at snittlønnen i bransjen skal ned under 400.000,- i året. Det faller på sin egen urimelighet og er totalt useriøst!

Det kommer mer

Vi kommer nok til å se mange forsøk på innovative løsninger fremover. Det er på moten i aller høyeste grad. Noen kommer til å lykkes og vil bli supplementer til bransjens tjenester.

Andre vil mislykkes som følge av mangel på kundefokus og mangel på kompetanse. Disse vil dessverre kunne bidra til dårligere omdømme for bransjen, da de sjelden vil svare til forbrukernes forventinger.

Innovasjon eller ikke, eiendomsmeglerbransjen har alltid vært i utvikling. Vi er flinke til å ta i bruk nye digitale løsninger som for eksempel innen budgivning og annonsering.

Bedre opplevelser til forbrukerne

Vi opplever at nye løsninger fungerer der det gir en bedre opplevelse for forbrukerne. Tradisjonell, skikkelig eiendomsmegling utvikler seg også og blir stadig mer digitalt raffinert.

Billige halveisløsninger har ikke enerett på innovasjon.

Jeg tror den kunnskapsbaserte innovasjonen med et klart forbrukerfokus blir den viktigste, mens andre påfunn i historiens lys vil fremstå som keiserens nye klær.

NEF er ikke negativ til alt som er nytt, snarere tvert imot. Det er imidlertid vår oppgave som profesjonsforbund å vurdere om nye løsninger er i tråd med gjeldende lovverk.

Lovverket er der hovedsakelig for å beskytte forbrukerne og for å sikre sunne konkurranseforhold. Vi følger med.

Kurt F. Buck
Styreleder
Norges Eiendomsmeglerforbund

 

Les også:

Digitalisering av eiendomsmegling er bra, men ikke når rådene blir borte – kronikk fra Forbrukerrådgiver Carsten Pihl på E24

-Konsekvensene dersom noe skulle gå galt i salgsprosessen kan være store for begge parter – Forbrukerombud Gry Nergård

Print Friendly, PDF & Email

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no