Hytte på fjellet med nordlys

Dette skal du se etter når du kjøper hytte på fjellet

Avstand til skianlegg og utsikt over fjellheimen er ikke det eneste som er viktig når du skal se etter hytte på fjellet. Her er seks viktige punkter å huske på i hyttejakten.

Når du er på jakt etter hytte på fjellet, dukker det opp litt andre feil og mangler enn du vanligvis finner når du er på boligjakt.

Du skal riktignok ikke bruke hytten like mye som en bolig, men samtidig ligger hytten ofte ekstra utsatt for vær og vind.

Når ble hytten bygget?

Det er forskjell på å kjøpe en «Gerhardsenhytte» fra 50-60-tallet og en nybygget hytte. Fjellhyttene bygget på 50- og 60-tallet ble ofte bygget helt eller delvis på dugnad, og noen ganger med litt ymse materialer. Og de kan være bygget på i flere etapper.

Samtidig kan vedlikeholdet kan også være så som så. Derfor er det viktig at du som kjøper tar en grundig gjennomgang av hytten.

Tips: Last ned informasjon på forhånd, og les grundig gjennom salgsoppgaven og taksten. Husk at arkene uten bilder alltid er de viktigste!

Hytte på fjellet, sjekk skiføret!
Skiføre? Skal hytten brukes til skigåing om vinteren? Da er det greit å sjekke snøforholdene vinterstid. Jo høyere over havet jo bedre.

Nyere hytter ligger oftest i større hyttefelt. Her vil den tekniske kvaliteten ofte være grei.

Men sjekk planene i området. Skal det bygges flere hytter, og hva vil det eventuelt gjøre med trafikken i området?

Muligheter for bygging og utbedringer?

Sjekk også muligheter for å bygge på eller endre fasade når du er på visning på en hytte. Noen kommuner er ganske strenge, og krever søknader for det aller meste. Dette gjelder særlig for hytter som ligger helt oppunder tregrensen – der det kanskje ikke bygges i våre dager.

Eiendomsmeglere bør kunne gi deg svaret på hva som kreves.

Skiløyper: Når du er på visning om høsten - husk å sjekke hvor skiløypene går, og om det er langt fra hytta eller ikke.
Skiløyper: Når du er på visning om høsten – husk å sjekke hvor skiløypene går, og om det er langt fra hytta eller ikke.

SEKS VIKTIGE SJEKKPUNKTER VED HYTTEJAKTEN PÅ FJELLET:

Taket: Se på taket både utvendig og innvendig. Hvis det er kryploft må du titte opp og lyse rundt (for eksempel med telefonen) for å sjekke om du ser synlige vannskader. Når ble takbelegget skiftet sist? Ser det slitt ut?

Kjeller/krypkjeller: Ta en titt i kjelleren/krypkjelleren for å se etter fukt og vannskader. Les nøye i taksten om det er tegn på fuktskader. Sjekk også bjelkelaget under hytten – særlig langs kantene for å se om det ser ok ut.

Utvendig panel og vinduer: Hvor gamle er vinduene, er de i god stand, eller trenger de å skiftes? Sjekke panelen, og særlig nederst mot grunnmuren. Er det tørt og fint, eller er det tilløp til råte? Husk å sjekke rundt hele hytta, det vil være forskjell på solsiden mot sør og bak buskene på nordsiden.

Vann og kloakk: Er hytten tilkoblet det kommunale vann og kloakk-anlegget eller er det brønn og septik? Sjekk også om kommunen har planer for å koble hyttene på det kommunale nettet. Det kan blir dyrt!

Tomten: Få klarlagt hvor tomtegrensene går! Hytter har ofte tomt delvis med innmark og delvis med utmark. Noen ganger er det gjerder – men det er ikke sikkert at grensen går ved gjerdet. Be om å få se kartet – eller gå inn på Kartverkets seeiendom.no for å sjekke grensene. Skriv ut kartet og ta med på visning for å sjekke kart mot terreng.

Området rundt: Hva er planene for området rundt? Er det planlagt bygget flere hytter i området. Hva vil det ha å si for trafikken? Blir det mye byggeaktivitet – og vil utsikten forsvinne?

Sjekk solforholdene! Når vil påskesolen treffe terrassen? Det finnes en app for slikt! Les mer her!

Og et par tips til på tampen:

Det er også lurt å sjekke om det er eiendomsskatt i kommunen og hvor stor den er.  Les mer: Her er kommunene med høyest eiendomsskatt

Spør også om hva som følger med hytten. Noen hytter selges med innbo, les da nøye om alt er med, eller om selger likevel tar med noe. Les mer om løsøre og innbo

Husk også at finansieringen må være i orden! Les mer: Bud er bindende, husk finansiering!

Del artikkel