Her fra tidligere boligdebatt under Arendalsuka

Hvordan kan de unge få plass i boligmarkedet?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Unges mulighet til å komme inn i boligmarkedet var tirsdag tema for debatt under Arendalsuka. Temperaturen var høy i debatten som NEF arrangerte sammen med Huseiernes Landsforbund og NBBL.

Tallenes tale er klar, i 2018 ser vi flere steder i landet de høyeste boligprisene noensinne. Boligprisene stiger mer enn vanlig prisstigning, og langt over inntektsveksten. Dette skjer samtidig med at husholdningenes gjeldsgrad øker mer enn inntektene.

Tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita viser at førstegangskjøperne i boligmarkedet blir eldre og færre. I 2007 var det 67.084 førstegangskjøpere på landsbasis. I 2017 var antall førstegangskjøpere redusert til 54.577. Det er en nedgang på nesten 20 prosent.

Helt ferske tall fra Ambita viser at byer som Oslo, Bergen og Trondheim har en moderat økning i førstegangskjøpere første halvår 2018, mens byer som Stavanger og Kristiansand har en viss nedgang.

Les mer: Stabilt antall førstegangskjøpere første halvår i Norge

Hvordan få unge inn i boligmarkedet

Hvordan kan de unge også i fremtiden få mulighet til å kjøpe og eie sin egen bolig? Det var det store spørsmålet på tirsdagens direktesendte boligdebatt på TV2 Nyhetskanalen, som Norges Eiendomsmeglerforbund arrangerte i samarbeid med Huseiernes landsforbund og Norske Boligbyggelags Landsforbund.

Det ble varm temperatur i debatten når politikerne snakket om hvem som hadde gjort hva for de unge i boligmarkedet. (Foto: Svein Strømnes)

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) presenterte regjeringens boligstrategi, og diskuterte heftig med de boligpolitiske talspersonene Siri Gåsemyr Staalesen i Arbeiderpartiet og Karin Andersen fra SV.

I debatten deltok Carl O. Geving for NEF, Thor Eek for NBBL og Morten A. Meyer fra Huseierne.

Høy temperatur – få løsninger

I debatten ble temperaturen mellom politikerne høy når det ble snakket om hva som er blitt gjort og hvorvidt det har vært tilstrekkelig. Derimot var politikerne mindre konkrete når det kommer til løsninger. Regjeringen har for eksempel videreført Boliglånsforskriften uten at det kom noen særlige spesielle regler for unge.

NEF foreslo for eksempel at det skulle være mulig å gi lån til unge med høy betjeningsevne og lav egenkapital mot at de låner til fast rente for å få en trygg økonomi. Dette og andre forslag ble ikke tatt inn i boliglånsforskriften.

Les Kurt Bucks kommentar: Fastrente kan hjelpe de unge inn i boligmarkedet

 

(Toppfoto: Nina Granlund Sæther, Huseiernes Landsforbund)

Del artikkel