Sterk april i boligmarkedet

  • Av: Svein Strømnes
  • 4. mai 2016
  • Nyheter

Boligprisene i Norge steg i gjennomsnitt med 1,4 prosent i april måned.

Korrigert for sesongvariasjoner viser tallene fra Eiendom Norge at gikk prisene opp med 0,6 prosent fra forrige måned. Boligprisene er nå 5,8 prosent høyere enn for 12 måneder siden.

– April har vært en ganske normal måned på landsbasis med bra omsetningsvolum og solid prisvekst. Trenden med store regionale forskjeller fortsetter, hvor Oslo og Hamar topper prisveksten. På Sørvestlandet ser vi en noe mer moderat utvikling generelt. I Stavanger ser vi en flat prisutvikling som, sett i sammenheng med utviklingen tidligere i år, indikerer at Stavanger-markedet begynner å stabilisere seg på en ny normal. Det er positivt, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Ettersom påsken falt i mars måned i år var det mange omsetningsdager for boliger i april og dette vises også på at det ble solgt 8.916 bruktboliger i april. Dette er en økning på 9,4 prosent sammenlignet med april 2015. Ved utgangen av april var det 12.523 boliger til salgs, noe som er 1 prosent færre enn for ett år siden.

Raske omsetninger i Oslo

Boligprisene i april utviklet seg sterkt over hele landet. Stavanger er det eneste området med negativ prisutvikling i april med en nedgang på 0,1 prosent. Størst oppgang blant byene hadde Oslo og Hamar med 2,0 prosent hver. Sterkest prisutvikling de siste 12 månedene har Oslo hatt med en vekst på 10,5 prosent. Deretter følger Hamar og Drammen med henholdsvis 9,5 og 8,6 prosent. Svakest utvikling siste 12 måneder hadde Stavanger og Sandnes med en nedgang på henholdsvis 7,2 og 6,0 prosent.

– I Oslo er prisutviklingen kommet ut av kontroll. Vi har lenge advart mot at miksen av lav styringsrente, lavt utbud og sterk etterspørsel vil drive frem pris- og gjeldspiraler i dette markedet. Motsatt ser vi at f.eks. Kristiansand har klart å mette boligetterspørsel på en måte som over tid har gitt bedre kontroll over prisutviklingen. I Oslo-markedet er det et skrikende behov for mer boligbygging. Ut over å styrke tilbudssiden er det vanskelig å se hva som skal bryte trenden i Oslo-markedet. Økonomisk fall med sterkt ledighetsvekst vil kunne stoppe boligprisveksten, men enn så lenge har østlandsområdet fått et økonomisk oppsving som følge av den lave kronekursen, sier Carl O. Geving.

Salgstiden ned

Det tok i gjennomsnitt 37 dager å selge en bolig i april mot 32 dager i april 2015. Av de største byene var det kortest salgstid i Oslo og Tønsberg der det i gjennomsnitt tok henholdsvis 15 og 16 dager å selge en bolig. Lengst tid tok det i Lillehammer og Stavanger med henholdsvis 71 og 75 dager.

Print Friendly, PDF & Email

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no