Se to ganger på fellesgjelden i borettslag!

Se to ganger på fellesgjelden når du ser på bolig i borettslag. Her kan det ligge feller – og store utgifter fremover.

Økonomien til borettslaget er det viktig å se på når man er på visning i en borettslagsleilighet. For de aller fleste borettslag har fellesgjeld – og denne kan være en felle for kjøperen.

Fellesgjelden er borettslagets egen gjeld, som kommer fra bygging av borettslaget, oppussing ol. Gjelden skal betjenes av beboerne, og betales gjennom fellesutgiftene. (Les mer om fellesgjeld i vår boligordbok her.)

Derfor skal fellesgjelden være med i totalsummen når boliger annonseres, og bankenes finansieringsbevis vil omfatte fellesgjelden. Bankene skal også ta med fellesgjelden når de beregner din maksimale belåningsgrad på 85 prosent av boligens verdi.

SPØRSMÅL:  Carsten Pihl er forbrukerrådgiver for bolighandelen og gir forbrukere gratis rådgivning om boligkjøp, boligsalg og eiendomsmegling. Her er et av spørsmålene han har fått inn. Har du et spørsmål? Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

Det kan finnes flere feller å gå i hvis du ikke leser papirene nøye:

Betales det avdrag på fellesgjelden?

En del borettslag starter opp med å betale bare renter på fellesgjelden. Det betyr da også at fellesutgiftene er forholdsvis lave.

Men etter hvert må borettslaget betale avdrag, og da går fellesutgiftene i været. Det vil si at du som beboer må være forberedt på å betale mer pr måned for å bo i boligen.

Salgsinformasjonen skal ha opplysninger om disse økonomiske forholdene, når fellesgjelden vil gå opp, og hvor mye den blir. Men det er ikke alltid det står ved siden av prisen, så det er viktig å lese nøye.

LES OGSÅ: Hva er forskjellen på borettslag og selveier?

Mer vedlikehold – høyere utgifter

En beslektet felle finnes i noen eldre borettslag. Det er at borettslaget står foran en større oppgradering eller vedlikeholdsrunde. Hvis dette må gjøres ved låneopptak, vil fellesgjelden gå opp. Og da vil dine utgifter gå opp.

Konkrete planer skal det være opplyst om, men det sier ikke alt.

Tips: Ta en ekstra sjekk om hvordan det ytre vedlikeholdet i borettslaget er, og om det trenger en større oppussing i årene som kommer. Hvis det skjer, kan du forvente deg økte utgifter.

Les mer: Forbered deg grundig til visning

Individuell nedbetaling av fellesgjeld

I noen borettslag går det an med individuell nedbetaling av fellesgjeld. Såkalt «IN-ordning». Det betyr at du som eier kan betale ned din andel av fellesgjelden fortere enn borettslaget gjør. Noe som kan være en fordel når boligen skal selges – fordi fellesgjelden er lavere.

Men her må vilkårene for nedbetalingen sjekkes. Vår anbefaling er at du snakker med banken din før du gjør en eventuell individuell nedbetaling.

 

Følg vår steg-for-steg guide til boligkjøpet: Slik kjøper du bolig

tilsalgs

 

Print Friendly, PDF & Email

Søk i ordbok

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
post
page
job_listing
program
partner

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no