hytte-vinter

Rekordmange hyttesalg

Koronapandemien medførte at det i fjor ble solgt rekordmange fritidsboliger i Norge

I 2020 ble det solgt 8 916 hytter i Norge – en oppgang hele på 35,8 prosent fra 2019, viser statistikk fra Eiendom Norge, Eiendomsverdi AS og Finn Eiendom.

Statistikken viser videre at prisene for fritidsboliger steg med 5,5 prosent i 2020. Den typiske fritidsboligen i Norge koster nå 2.470.676 kroner. Mens prisene steg med 11,5 prosent for sjøhytter, steg fjellhytter med 4,9 prosent og innlandshytter med 3,2 prosent.

Sterkest prisvekst ved sjøen

I 2020 ble det omsatt 8 916 hytter i bruktmarkedet. 4 739 var fjellhytter, 2 697 var sjøhytter og 1 604 var innlandshytter. Det var flest omsetninger i Trysil, Vinje og Ringsaker kommune.

Sjøhyttene hadde en gjennomsnittspris på 3 063 573, opp 11,5 prosent fra 2019, mens fjellhyttene hadde en gjennomsnittspris på 2 581 981, opp 4,9 prosent fra 2019.

Innlandshyttene hadde en gjennomsnittspris på 1 369 279, opp 3,2 prosent fra 2019.

Eksplosiv økning i salg av dyre hytter

Det har blitt omsatt 728 hytter over kr 5 000 000, en økning hele på 79,3 prosent fra 2019.

Kystkommunene Færder (7 585 179), Lillesand (7 101 000) og Oslo (5 294 643) var kommunene med de høyeste fritidsboligprisene. Høyest av fjellkommunene var Øyer (4 618 556).

I gjennomsnitt tok det 69 dager å selge en fritidsbolig, men den typiske formidlingstiden var på 21 dager.

I gjennomsnitt ble fritidsboligene solgt marginalt over prisantydning.

Tips til kjøp av hytter på fjellet

Vinterferien nærmer seg og det vil dermed være en del som kan tenke seg å kjøpe hytte på fjellet.

I jakten etter hytte på fjellet, dukker det opp litt andre feil og mangler enn en vanligvis finner når ne er på boligjakt. Hytten brukes riktignok ikke like mye som en bolig, men samtidig ligger hytten ofte ekstra utsatt for vær og vind.

Når ble hytten bygget?

Det er forskjell på å kjøpe en hytte fra 50-60-tallet og en nybygget hytte. Samtidig kan vedlikeholdet kan også være så som så. Derfor er det viktig at en som kjøper tar en grundig gjennomgang av hytten. Nyere hytter ligger oftest i større hyttefelt. Her vil den tekniske kvaliteten ofte være grei. Men sjekk planene i området. Skal det bygges flere hytter, og hva vil det eventuelt gjøre med trafikken i området?

Muligheter for bygging og utbedringer?

Når en er på visning på en hytte er det lurt og også sjekke muligheter for å bygge på eller endre fasade. Noen kommuner er ganske strenge, og krever søknader for det aller meste. Dette gjelder særlig for hytter som ligger helt oppunder tregrensen – der det kanskje ikke bygges i våre dager.

Eiendomsmeglere bør kunne gi svaret på hva som kreves.

Her er seks punkter vi mener det er viktig å huske på i hyttejakten:

  1. Taket: Se på taket både utvendig og innvendig. Hvis det er kryploft må du titte opp og lyse rundt (for eksempel med telefonen) for å sjekke om du ser synlige vannskader. Når ble takbelegget skiftet sist? Ser det slitt ut?
  2. Kjeller/krypkjeller: Ta en titt i kjelleren/krypkjelleren for å se etter fukt og vannskader. Les nøye i taksten om det er tegn på fuktskader. Sjekk også bjelkelaget under hytten – særlig langs kantene for å se om det ser ok ut.
  3. Utvendig panel og vinduer: Hvor gamle er vinduene, er de i god stand, eller trenger de å skiftes? Sjekke panelet, og særlig nederst mot grunnmuren. Er det tørt og fint, eller er det tilløp til råte? Husk å sjekke rundt hele hytta, det vil være forskjell på solsiden mot sør og bak buskene på nordsiden.
  4. Vann og kloakk: Er hytten tilkoblet det kommunale vann og kloakk-anlegget eller er det brønn og septik? Sjekk også om kommunen har planer for å koble hyttene på det kommunale nettet. Det kan blir dyrt!
  5. Tomten: Få klarlagt hvor tomtegrensene går! Hytter har ofte tomt delvis med innmark og delvis med utmark. Noen ganger er det gjerder – men det er ikke sikkert at grensen går ved gjerdet. Be om å få se kartet – eller gå inn på Kartverkets seeiendom.no for å sjekke grensene. Skriv ut kartet og ta med på visning for å sjekke kart mot terreng.
  6. Området rundt: Hva er planene for området rundt? Er det planlagt bygget flere hytter i området. Hva vil det ha å si for trafikken? Blir det mye byggeaktivitet – og vil utsikten forsvinne?

Og et par tips til på tampen:

Det er også lurt å sjekke om det er eiendomsskatt i kommunen og hvor stor den er. Spør også om hva som følger med hytten. Noen hytter selges med innbo, les da nøye om alt er med, eller om selger likevel tar med noe. 

Del artikkel