Hus - enebolig

Råsterke boligpristall

Ferske boligpristall viser en veldig sterk utvikling i juni måned.

I gjennomsnitt steg boligprisene i Norge med 0,8 prosent i juni 2020, viser tall fra Eiendomsverdi, Finn.no og Eiendom Norge

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,0 prosent. Boligprisene er nå 3,5 prosent høyere enn for et år siden.

Dette er råsterke tall for juni som normalt er en måned med svak prisutvikling! Omsetningsvolumene er tilbake på svært høye nivåer og prisutviklingen har gått fra brems i mars og april til full gass i mai og juni. Paradoksalt nok er koronaeffekten positiv for boligmarkedet. Boligmarkedet framstår som bunnsolid, husholdningenes tillit er høy og tidenes laveste renter har utløst sterkere etterspørsel etter brukte boliger, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Mange omsetninger

I juni ble det solgt 11.342 boliger i Norge, noe som er 14,5 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2019. Så langt i år er det solgt 49.319 boliger i Norge, noe som er 1,7 prosent færre enn på samme tid i 2019.

I juni ble det lagt ut 10.984 boliger til salgs i Norge, noe som er 9,9 prosent flere enn i samme måned i 2019. Så langt i år er det lagt ut 54.331 boliger til salgs, noe som er 4,5 prosent færre enn på samme tid i fjor.

På det mørkeste i mars tok vi høyde for et større omsetningsfall og en svakere prisutvikling enn normalt. Vi hadde ikke forestilt oss den utviklingen vi nå ser. Ettersom koronaen er under kontroll og arbeidsledigheten har falt, kan vi konstatere at det kraftige rentefallet trumfer negative drivere i boligmarkedet. I denne situasjonen er vi alvorlig bekymret for at vi kan få en ny periode med ukontrollert prisvekst, særlig i Oslo-regionen hvor det er i ferd med å bygges opp nye ubalanser mellom tilbud og etterspørsel, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Det tok i gjennomsnitt 50 dager å selge en bolig i juni 2020. Det er en nedgang fra 54 dager i mai. Raskest salgstid hadde Oslo med 25 dager og tregest salgstid hadde Stavanger m/omegn med 71 dager.

Sterkest i Asker og Bærum

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i juni hadde Asker og Bærum med en oppgang på 3,1 prosent etter fulgt av Romerike med 3,0 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Trondheim og Bodø m/Fauske med en oppgang på 0,2 prosent.

Sterkest 12 måneders vekst hadde Oslo med en oppgang på 5,4 prosent, mens Stavanger m/omegn hadde den svakeste utviklingen de siste 12 månedene med en nedgang på 0,6 prosent.

Del artikkel