Korona-fast i lederstolen!

Av: Kurt F. Buck, styreleder Norges Eiendomsmeglerforbund (innlegget ble først publisert som lederartikkel i Eiendomsmegleren nr. 3 2020)

Ja, jeg blir nok sittende som leder, til vi får avholdt Landsmøte på en forsvarlig måte. Vi håper det lar seg gjøre i september med nødvendige tilpassinger.

Ettersom Landsmøte er vårt viktigste organ i NEF, og en viktig møteplass for bransjens fremste representanter så er jeg bestemt på å gjennomføre dette på skikkelig vis! Jeg kan love at vi skal ha et skikkelig landsmøte, med bankett og alt som hører med. Om enn i en noe ny og smittefri utgave. Gleder meg virkelig til å treffe hyggelig kolleger og samarbeidspartnere igjen!

Håper alle har klart seg godt gjennom Covid-19 perioden, både helse og forretningsmessig. Selv har jeg opplevd denne perioden som krevende. Ingen av oss hadde vel sett for oss permitterte eiendomsmeglere, rapportering til NAV og all den frustrasjonen situasjonen har medført. La oss håpe vi har lagt det verste bak oss.

Så vidt jeg vet er alle våre medlemmer tilbake i en normal arbeidssituasjon. De fleste jeg snakker med rapporterer å ha mye å gjøre, markedet er svært godt de fleste steder og prisrekorder står for fall fra sør til nord. Dette overrasker nok mer enn en sjefsøkonom. For oss som jobber med dette og har sett hvordan kriser påvirkning på boligmarkedet før, er dette ikke like overraskende. Det er snarere forventet. Vi har et bunnsolid boligmarked i Norge. Jeg synes vi som har jobbet for et stabilt og robust boligmarked, skal kunne slå oss på brystet. Solberg-regjeringen og Siv Jensen spesielt skal ha honnør for å ha lyttet til NEF og andre som så behovet for å stramme inn kredittrammene. Det tok ned boligmarkedets fallhøyde og er grunnen til at det har gått så bra.

Nå blinker det nye lamper for et langsiktig stabilt boligmarked. Vi skal trolig ha utrolig lav rente ganske lenge. Hvis jobb sikkerheten oppleves god hos folk i tiden fremover, vil rente effekten kunne gi en uforsvarlig høy boligprisvekst, med tilsvarende nedside. Da synes jeg det er litt underlig at Eiendom Norge ivrer så kraftig for å avvikle boliglånsforskriften. De hevder den har utspilt sin rolle. Jeg vil hevde at vi tvert imot trenger tydelige rammer for kredittgivning i Norge i tiden fremover. Spesielt hvor mange ganger inntekten man får låne, mener jeg er en kritisk faktor. I dag hvor det i praksis er gratis å låne penger dersom inflasjonen opprettholdes, er det selvsagt fristende for mange å låne så mye som mulig. Selv om jeg mener vi har verdens beste lånekonsultenter i norske banker, stoler jeg ikke på at bankene i dagens tøffe konkurranse om markedsandeler, alene skal få holde nøkkelen til boligmarkedet. Jeg mener Eiendom Norge i denne saken er på villspor. Jeg mener også det er veldig rart at Eiendom Norge er positiv til skatt på primærboliger over 15 mill.  Hvorfor i all verden skal vi som eiendomsmeglere være positive til skatt på bolig? Det forstår ikke jeg. Bolig er et av få skattemessige goder vi har i Norge. Uansett hvilken bolig du har så betales den investeringen med penger som allerede er beskattet minst en gang. De fleste av oss gjør boliginvesteringer i et svært langsiktig perspektiv. Derfor bør man prinsipielt ikke endre på de økonomiske innsatsfaktorene i regnestykket som folk har lagt til grunn for investeringen. Det kan gi uante konsekvenser, slik vi så i 1989.

Innføring av økt skatt på bolig er irreversibelt, og fristelsen for å stadig utvide skattetrykket på bolig vil være uimotståelig for politikere som presses fra alle kanter. La oss derfor holde stand og beskytte boligen som skatteobjekt. Jeg har ingen tro på at økt beskatning av bolig vil føre til økte investeringer i næringsvirksomhet. Tvert imot tror jeg økt skatt på bolig vil redusere folks eiendomsverdier og gi redusert mulighet til å kunne investere i andre ting. Dette underbygges bla. av forskning på BI. Investering, salgsvekst og lønnsomhet falt i små og mellomstore bedrifter der eierne ble utsatt for formuesskatteøkningen på boliger i årene 2006-2010, skriver BI-forskerne Berzins, Bøhren og Stacescu i en ny studie.

Vi er heldigvis så gode venner med Eiendom Norge (og jeg skal jo ikke gjenvelges heller), at vi kan tillate oss både å ha en åpen debatt og å være uenig i enkeltsaker.

Jeg ønsker dere alle en riktig god sommer. Jeg tror vi får omsetningsrekord i juli!

Print Friendly, PDF & Email

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no