• Pressemelding
Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving (Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven)

Late boligkjøpere kan få ekstra høy boligregning

Pressemelding fra Norges Eiendomsmeglerforbund 24. mai.

Boligkjøpere er for dårlige til å sette seg inn i dokumentasjonen som foreligger ved et boligsalg. En ny undersøkelse viser at over halvparten av boligkjøpere stiller spørsmål som allerede er god besvart i salgsdokumentene som følger boligen. 500 eiendomsmeglere over hele landet har svart på undersøkelsen Meglerinnsikt.

– Det er viktig at kjøperne oppfyller sin undersøkelsesplikt og setter seg grundig inn i all dokumentasjon som følger med salgsoppgaven. Hvis det etter kjøpet oppdages mangler ved boligen, som kjøper burde eller måtte kjenne til på forhånd, kan kjøper miste sin rett til å påberope seg mangelen. Undersøkelsen viser at alt for mange slurver med forberedelsene til boligkjøpet, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Dokumentasjon og teknisk tilstand

Undersøkelsen viser at meglere får flest spørsmål om dokumentasjon og boligens tekniske tilstand. Det kommer også mange spørsmål om lovligheten av bygningsmessige endringer, og mulige endringer i eierstruktur (borettslag/sameie).

– Undersøkelsen viser at mange ikke leser dokumentasjonen før de legger inn bud, eller at de ikke forstår innholdet i dokumentasjonen. Mangelfulle undersøkelser kan få store økonomiske konsekvenser. Kjøperne må lese seg opp, etterspørre og lytte til eiendomsmeglerens faglige råd. Erfaringen er at mange misforståelser kan unngås når kjøperne forbereder seg grundig og benytter seg av meglerens eiendomsfaglige skjønn, sier Carl O. Geving.

– Undersøkelsen er også en indikasjon på at kjøpere trenger enda bedre og mer leservennlig dokumentasjon av boligens tilstand. Norges Eiendomsmeglerforbund samarbeider derfor med takseringsbransjen for å få utviklet bedre tilstandsanalyser for hus og leiligheter, sier Carl O. Geving.

Pressebilder av Carl O. Geving kan lastes ned her. (Husk kreditering Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven)

Les også: 7 viktige tips til visningen

For mer informasjon, kontakt:

• Carl O. Geving, adm. dir. i Norges Eiendomsmeglerforbund, tlf. 91582454, carl@207.154.206.207
• Svein Strømnes, kommunikasjonssjef i NEF, tlf. 93094191, svein@207.154.206.207

Del artikkel