Nytt proptech-kart for oktober 2018 – og OBOS tester blockchain for boligsalg

Vi har oppdatert proptech-kartet, og du kan lese fire nyheter om proptech nå i høst.

1. Oppdatert Proptech-kart

Vi har oppdatert propteck-kartet og tatt inn:
Webmegling – ny nettmegler startet av blant andre Pål Anders Kårstad som blant annet har sittet i NEFs innovasjonsutvalg. Webmegling skal være en nettmegler ikke ulikt Marton.

I tillegg starter Webmegling også Webbolig  – en selge selv-tjeneste. Denne tjenesten er for tiden i lukket beta.

Sirkus Media  – Markedsføringsfirma for å skaffe konkrete kundehenvendelser med en rekke norsk eiendomsmeglingsfirmaer på kundelisten.

Marketeer technologies  – et annet nytt markedsføringsfirma som hjelper annonser å treffe riktige målgrupper.

2. OBOS har laget demo av blockchain-løsning for boligsalg

OBOS arbeider mye med digital fremtid, i og med at de sitter representert i alle ledd i verdikjeden – fra bygging via forvaltning til salg. Det siste de har presentert er en blockchainløsning for boligsalg. (Presentert i Digi.no, det går an å se saken via denne lenken ). Løsningen er ikke beskrevet i detalj, men bygger på prinsippet om «smart kontrakter».

I artikkelen i digi.no sier Morten Aagenes i OBOS: –Det vi har gjort er å lage en prototype, hvor du gjør hele prosessen – fra at du bestemmer deg for å selge leiligheten din, til at oppgjøret gjennomføres og pant og eierskifte registreres i systemene våre – i en blockchain som Jon og gjengen (leder Jon Ramvi og andre medarbeidere i Blockchangers, journ.anm.) har utviklet for oss.

Videre sier Aagenes til Digi.no:

– […] med en smartkontrakt, så kan du gjøre dette [papirarbeidet ved overtakelsen] som en atomisk operasjon – alt skjer samtidig. Når partene er enige godkjenner de bare i en app, hvorpå pant omregistreres og penger overføres i løpet av tre sekunder, og selger har pengene på konto samme dag.

Hvordan dette stiller seg til dagens tinglysing mm, sier ikke artikkelen noe om. Løsningen testes nå av OBOS og DNB, men skal etterhvert kunne bli åpen for flere eiendomsmeglere og banker.

Vil du lese mer om blockchain-teknologien, anbefaler vi dette intervjuet NEF.no gjorde med Alex Tapscott i fjor: Blockchain-guru i Oslo: Slik vil blockchain påvirke eiendomshandelen

3. Smarte byer handler om mennesker

Det dukker stadig opp i diskusjonen om teknologisk utvikling – og det har fortsatt gyldighet: Teknologi og teknologibruk handler om mennesker. Hvis teknologien ikke har noen praktisk nytte for mennesker vil den ikke bli brukt. Dette trekkes blant annet frem i en interessant artikkel på nettstedet Freightwaves  der en McKinsey-rapport trekkes frem. Den peker på at «Smart Cities are about people».

«They remind us that technology is simply a tool to optimize the infrastructure, resources, and spaces they share.», står det blant annet i artikkelen.

4. Schibsted kjøper seg inn i boligverdi-app i Sverige

Apper og tjenester som skal følge ens bolig, boligmarkeder og verdier er i skuddet i mange land. I Norge er Prognosesenterets «MyEstate» nå i Beta. I Sverige har Schibsted Vekst gått inn i appen «Habity» som gjør mye av det samme.

Brukere kan logge inn og finne ut hva ens egen bolig er verdt, hvordan boligmarkedet går, og følge andre boliger. Men også si fra at man kan være interessert i å selge. Med andre ord litt som Livvin her hjemme.

 

Les tidligere digitale oppdateringer:

Digital oppdatering for mai: Nytt proptech-kart, robotvisning, portal skal kjøpe boliger og har Google laget budroboten?

Digital oppdatering i mars: Ny nettmegler i Norge og selvskrivende salgsoppgaver

Digital oppdatering: Nytt proptech-kart for januar 2018

Print Friendly, PDF & Email

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no