Digital oppdatering: Nytt proptech-kart for januar 2018

5 nyheter om proptech det er verdt å få med seg i januar 2018. Og et oppdatert norsk proptech-kart.

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver og analyseansvarlig i NEF

1. Nytt Proptech-kartet for januar 2018

Vi har oppdatert proptech-kartet nå i januar 2018. Ikke bare det – vi har byttet navn på det også. Bransjen som driver med digitalisering av bolighandelen kalles «real-estate-tech» i USA, mens det kalles «proptech» (etter property-tech) i Storbrittannia.

Tidligere har vi brukt det amerikanske «real-estate-tech» som navn på kartet, men i løpet av høsten 2018 festet begrepet «proptech» seg i Norge. Dermed har vi byttet navn på kartet også.

2. Mange endringer på prop-tech-kartet for januar 2018

Digitaliseringsbransjen kjennetegnes av at mange starter opp, men en del legger ned eller blir borte etterhvert. På januar-oppdatering av kartet som du ser på toppen av siden er det dermed en del som går ut og en del som går inn:

Disse går ut:

  • Selge selv-tjenester: Bolink, i-bo – begge tjenestene startet opp i fjor. Så ble de stoppet av ulike årsaker, og har ikke vært operative på lengre tid.
  • Data: Minbolig.no – Boligverditjenesten fra Schibsted stoppet opp i fjor høst.
  • Hold orden på boligen: Hjem.no – tjeneste som skulle lanseres, men som ikke har sett dagens lys (ennå).
  • Boligpristoversikter: Boliga har sluttet å vise priser i Norge, og går man inn på boliga.no får man bare den danske siden boliga.dk.

Disse tas inn:

  • Perx – folkefinansiering: Henvender seg til forbrukermarkedet – i grenseland mot forbruksfinansiering. Er inne «på prøve», for å se om de velger å finansiere boligformål eller ikke. Det har kommet andre folkefinansieringsselskap i det siste, for eksempel Monner.no. men disse går mot småbedriftsmarkedet og er dermed ikke med på vårt kart.
  • Bolig360.no: I all ubeskjedenhet har vi tatt inn vår egen forbrukertjeneste Bolig360 under boligprisdata og under eiendomsmegleroversikter.

Bobler: Tjenesten Myestate.no er en boligverditjeneste mot forbrukermarkedet. Skulle lanseres i desember i følge sidene, og vil komme på kartet når den er lansert.

3. Notar tilbyr Matterport til 3D-visninger

Eiendomsmeglerkjeden Notar kan etter en lokal testperiode tilby 3D fotografering av boligene de selger. Teknologien er fra amerikanske Matterport, og brukes også av blant annet Eiendomsmegler1 i Møre og Romsdal.

Se hvordan det virker: Se annonse her 

3D: Matterports 3D-teknologi gir brukeren blant annet muligheten til å se en «dukkehus»-visning av boligen. (Faksimile: Matterport/Notar)

4. Amerikanske portalen Zillow kommer med egen 3D app

Den amerikanske portalen Zillow («amerikanske Finn.no») lanserte denne uken sin egen 3D-app for fotografer og eiendomsmeglere. Der kan man lage egne 3D-visninger fra mobiltelefonen (kun Iphone i første omgang) og laste rett opp på annonsen på Zillow. Spennende tjeneste i et land der fototjenestene for boligsalg har kommet vesentlig kortere enn her i Norge.

Zillow sier i sin tur at de vil liste annonser med 3D-visninger høyere opp enn «vanlige» annonser.

Les mer: Zillow 3D home

Egen app: Den amerikanske portalen Zillow tilbyr nå eiendomsmeglere og fotografer en egen mobilbasert 3D-app. (Faksimile: Zillow)

5. Selger-appene kommer hos flere kjeder

Flere og flere eiendomsmeglerkjeder tilbyr nå selgerapper til sine boligselgere. Eiendomsmegler Vest, Privatmegleren og BNBolig har ledet vei, og er omtalt her tidligere.

Siste skudd på stammen er Proaktiv. Webmegler leverer appen til kjedene, så flere vil nok komme med denne gode løsningen for kontakt med boligselgerne.

Selger-app: Proaktiv eiendomsmegling tilbyr nå en egen selgerapp, en viktig kommunikasjonskanal med selgerne. Flere kjeder er på vei. (Faksimile: Proaktiv)

Les også: Digitalisering av eiendomsmegling er bra, men ikke når rådene blir borte

 

NEFs forbrukerådgiver og analyseansvarlig Carsten Pihl følger den teknologiske utviklingen for eiendomsmeglingsteknologi tett. Her er hans oppsummering av viktige utviklingstrekk nå i januar 2018.

Print Friendly, PDF & Email

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no