bache_ida_wolden_2015_hoy

– Dette er en lite hyggelig julegave til norske husholdninger og store deler av arbeidslivet

Norges Bank holdt seg til oppsatt plan og satte fredag opp styringsrenten opp fra 4,25 til 4,5 prosent.

Vi er overrasket og skuffet over at Norges Bank nok en gang setter opp styringsrenten. Dette er en lite hyggelig julegave til norske husholdninger og store deler av arbeidslivet.  Rentepolitikken har allerede fått langt større konsekvenser for nyboligmarkedet og boliginvesteringene enn sentralbanken har tatt høyde for. Sysselsettingen faller raskt i boligindustrien og tilgangen på boliger vil bli sterkt svekket som konsekvens av det høye rentenivået, , sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Det virker ikke som Norges Bank har tatt inn over seg hvor dype problemer dagens rentepolitikk skaper, og hvilke utfordringer dette vil utløse i årene som kommer. Dagens beslutning framstår som enøyd og uklok, sier Geving videre.

Norges Bank begrunner beslutningen med at prisveksten har vært noe lavere enn ventet, men er fortsatt klart over målet på 2 prosent. Samtidig har bedriftenes kostnader økt mye de siste årene, og det er utsikter til at lønnsveksten holder seg høy. Kronen har svekket seg videre. Det vil holde prisveksten oppe fremover selv om prisimpulsene fra utlandet avtar. Sysselsettingen er høy, og arbeidsledigheten er fortsatt lav.

Slik komiteen nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten trolig holdes på dette nivået en god stund fremover.

– Vi ser at økonomien kjøler seg ned, men prisveksten er fortsatt for høy. En økning i renten nå reduserer faren for at prisveksten holder seg høy lenge. Trolig holder vi styringsrenten på 4,5 prosent en god stund fremover, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en pressemelding.

Del artikkel