proptech-2021_1600

Det norske proptech-kartet 2021

Den oppdaterte utgaven av det norske proptech-kartet ble i dag presentert på et digitalt frokostmøte.

Det oppdaterte kartet med lenker til selskapene finner du her.

I 2016 publiserte NEF den første utgaven av det norske proptech-kartet. Siden den tid har mye skjedd innenfor eiendom og teknologi.

I 2019 gjorde vi store justeringer på kartet da vi så nærmere på alt som hadde skjedd innen proptech i Norge.

Internasjonalt ser vi at Norge har flere ledende PropTech-selskaper som Spacemaker, Disruptive Technologies, Airthings, Smart Plants og Dimension 10.

For NEF er det derfor viktig for oss å utvikle et interaktivt kart som jevnlig oppdateres med aktører på det norske markedet. Kartet er utviklet av NEFs proptech advisory board som består av personer fra Nordr eiendom, Finn eiendom, Avo Consulting og Findable, i tillegg til oss i NEF.

Sterk vekst i under corona

Det norske proptech-kartet er et dynamisk kart som stadig er i endring. Ved starten i 2016 var det under 60 selskaper representert på kartet, mens det i år her hele 96 selskaper på kartet.

Flere av de nye selskapene har vokst fram som en direkte konsekvens av pandemien vi har vært inne i det siste året. Det kan faktisk se ut som at perioden vi har vært inne i har fått mange til å tenke ut nye ideer, enten fordi de har måttet tenke nytt, eller fordi de har fått tid til å tenke «utenfor boksen» . Det har samtidig også vært vilje blant de som sitter på penger til å investere i disse ideene slik at de blir satt ut i livet.

Og flere selskaper tilpasset et ny hverdag forventer vi at også kommer fremover.

Selskaper vi overordnet har fjernet er selskaper som ikke eksisterer lenger.

18 nye

På det oppdaterte kartet ser vi særlig stor vekst innenfor eiendomsforvaltning. Her ser vi også at noen aktører har utviklet tjenester som gjør bygg mer bærekraftige.

Her finner vi Again X som har utviklet bærekrafts KPIer for eksisterende bygg gjennom kunstig intelligens. Really som jobber med anbudsprosesser på nett. New generation communication utviklet av FDV bygg som administrerer drift og vedlikehold i et system. Aptly som er et systemtilvalgs og samhandlingssystem for byggebransjen. Findable som er en skybasert tjeneste som bruker kunstig intelligens for å lese, forstå og automatisk sortere bygningsdokumentasjon.

Under utleie-kategorien finner vi tre nye selskaper: Evergreen mener de vil være de første i Norge til å tilby Co-living. Et interessant konsept som er stort i utlandet, og som blir en mer teknisk vri av det vi kjenner som bokollektiv. Plaace har gjennom kunstig intelligens utviklet stedsanalyse av byområde kan gjennom sitt program matche demografi vs hva finnes av utbud. Speiz en datadrevet B2B plattform som matcher utleier og leietaker for lager- og logistikkareal.

Markedsførings kategorien har også tre nye selskaper: Plyo har utviklet en plattform for visning av eiendom basert på automatisering, effektivisering og kostnadsbesbarelser. Pixery media og 3D estate har utviklet digitale visualiseringsløsninger av eiendom

Smarte eiendommer: Wattworker har utviklet et strømstyringssystem som gjennom kunstig intelligens gjør varmtvannstanker smarte og reduserer strømbruket og CO2 utslipp. Novelda har utviklet en av verdens mest pålitelige sensorer for å registrere menneskelig nærvær og brukes blant annet i smarte eiendommer, og Varig.tec som lager bærekraftsoftware for næringsbygg

Eiendomsmeglersøk: Eiendomsmegler for deg er plattform som gjør det enkelt å innhente tilbud fra flere meglere. I tillegg er MeglerMatch en ny portal som bruker kunstig intelligens for å finne meglerne med størst sannsynlighet for å få høyeste salgspris for ditt hjem. 

Meglerverktøy: Proxima code har utviklet en smart tipshåndtering som hjelper med å systematisere og behandle tipsene raskt og effektivt innen bank, forsikring og eiendomsmegling. Virdi har utviklet et digitalt verktøy hvor man får tilgang til informasjon om det norske boligmarkedet, med blant annet boligpriser og eiendomsoverdragelse. I tillegg til å utvikle et eget VIRDIestimatet. Et boligprisestimat laget av VIRDIs egenutviklede modell for estimering av totale markedsverdien til boliger.

Kriteriene for å komme på kartet:

•Teknologien må benyttes i det norske eiendomsmarkedet

•Selskapet bak teknologien må enten ha sitt hovedsete i Norge, være gründet av en nordmann eller ha en betydelig rolle i det norske eiendomsmarkedet

•Selskapet må benytte seg av en ny eller eksisterende teknologi som effektiviserer eiendomsmarkedet

•Selskapet må ha ansatte, kunne vise til at de har kunder, eller tydelig vise til hvem som er potensielle kunder

•Teknologi er en avgjørende faktor for at selskapet er levedyktig

Del artikkel