eierseksjon

Boligprisene i september: Liten nedgang over hele landet

Boligprisene er nå 1,5 prosent høyere enn for et år siden.

Det ble solgt 8.681 boliger i september. Det er 7,7 prosent færre enn i september i fjor. Dette viser boligprisstatistikken fra EiendomNorge, Eiendomsverdi og Finn.no som ble presentert onsdag. 

Boligprisene sank  på landsbasis med 1,6 prosent i september, etter en liten oppgang i august.

Oslo hadde en liten nedgang på 0,1 %, mens Bergen denne måneden hadde en nedgang på 1,6 prosent.

Les også: Nytt rundskriv om samlokalisering av bank og eiendomsmegling

Ikke unormalt

Prisfallet var ikke uventet, kommenterer administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglingsforbund:

-At boligprisene faller noe i september er ikke unormalt, og i lys av den unormalt sterke prisutviklingen i 2016 er korreksjonen i 2017 av det sunne slaget. Det positive med priskorreksjonen er at kjøperne har mer å velge til mer moderate priser, og det er nok av kjøpere i markedet, sier Geving.

Geving peker at selv om boligprisene synker, så stiger gjeldsveksten i husholdningene:

-Paradoksalt nok har gjeldsveksten i husholdningene vært vedvarende høy gjennom 2017, men vi må kunne forvente at gjeldsveksten vil falle etter hvert som korreksjonen får effekt. Det bidrar til finansiell stabilitet.

-Selv om 12 måneders veksten faller mye og raskt, er det viktig å være klar over at gjennomsnittsprisene i 2017 fortsatt er betydelig høyere enn 2016 pga overhengseffekten fra 2016, sier Geving.

Carl O. Geving om boligprisene
Høyere snittpriser: -Selv om 12 måneders veksten faller mye og raskt, er det viktig å være klar over at gjennomsnittsprisene i 2017 fortsatt er betydelig høyere enn 2016 pga overhengseffekten fra 2016, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF. (Foto: CF Wesenberg)

Kjøpere har bedre tid på seg

Tallene viser også at omsetningstiden har gått noe opp i september. Oslo har en omsetningstid på 27 dager, mot 13 dager i september i fjor. Raskest omsetningstid i september var Drammen med 16 dager.

At omsetningstiden har gått opp, er bedre for kjøperne. Samtidig må selgerne tilpasse seg den nye virkeligheten, kommenterer Geving:

-Det er fortsatt god aktivitet i markedet for brukte boliger, kjøperne har bedre tid på seg, men selgerne får solgt så lenge de holder hodet kaldt og tilpasser sine prisforventninger til markedet, sier Carl O. Geving.

Boligprisendringen i de ulike byene:

Endring i boligprisene, og 12 månederstall i parentes.

  • Oslo: -0,1% (+0,9%)
  • Kristiansand: -0,3% (-1,1%)
  • Stavanger: -0,2% (+0,8%)
  • Bergen: -1,6% (-1,4%)
  • Trondheim: -1,1% (+1,0%)
  • Tromsø: -0,9% (+2,1%)

 Les også: Ny statistikk: Snittalder på førstegangskjøpere er 28,0 år

Del artikkel