Ny statistikk: Snittalder på førstegangskjøpere er 28,0 år

Førstegangskjøperanalysen

Snittalderen på førstegangskjøpere er stabil, og har gått noe ned. Mens antallet førstegangskjøpere er lavere i 2016 enn i 2015. Dette viser ny statisikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita.

Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita har gått gjennom alle registreringer i grunnboken de siste 10 årene for å finne førstegangskjøpere og alderen på disse.

– Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita ønsker å bidra til den boligpolitiske debatten med håndfaste fakta. Gode tall for førstegangskjøpernes posisjon i boligmarkedet har vært et savn. Derfor har vi laget den første omfattende statistikken, som teller 750.000 førstegangskjøp fordelt over de siste ti år, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O Geving.

Bildet over: Carl O. Geving presenterer fredag den nye Førstegangskjøperanalysen under Arendalsuka sammen med NEFs styreleder Kurt F. Buck.

Relle fakta

– Ambita sitter på et omfattende datagrunnlag og mye kompetanse om alle eiendommene i Norge og hvem som eier dem. Vi er veldig glade for å kunne anvende dette, for å bidra til at debatten som nå pågår, ikke baserer seg på synsing og spekulasjoner, men reelle fakta, sier Stig W. Seljeseth, administrerende direktør i Ambita.

Last ned og les undersøkelsen: Førstegangskjøp-analyse-NEF-Ambita-aug2017

Noe yngre førstegangskjøpere

For gruppen 20-39 år – som er den alderen der de aller fleste etablerer seg, var snittalderen for førstegangskjøpere på 28,0 år i 2016. Dette er en liten nedgang fra 28,4 år i 2007.

Mens alderen holder seg forholdsvis stabil har antallet førstegangskjøpere gått noe ned siste år – særlig i Oslo.

– Det er overraskende at statistikken viser at gjennomsnittskjøperen er like ung som for ti år siden. Dette indikerer at terskelen ikke er uoverkommelig for ungdommer som har økonomisk støtte fra foreldre, sier Carl O. Geving.

-På den annen side har antallet førstegangskjøpere falt noe, og spesielt i Oslo i 2016. Dette viser at forskjellene øker raskt når boligprisene løper fra inntektsutviklingen. Ungdommer som ikke har en familiebank å ta av faller utenfor boligmarkedet. Større ulikheter er et økende problem som må møtes med politiske tiltak, sier Geving.

Slik var snittalderen på førstegangskjøpere landet rundt i 2016 for aldersgruppen 20-39 år:

Trondheim: 27,3
Bergen: 27,7
Stavanger: 27,9
Tromsø: 28,1
Ullensaker: 28,7
Oslo: 28,8
Lørenskog: 28,9
Ski: 29,8
Bærum: 30,2

Les mer: Oversikt over alle kommuner finner du her! 

Last ned og les! Hele undersøkelsen finner du her Førstegangskjøperanalysen 2007-2016 (pdf) 

 

 

 

Førstegangsregistrering i grunnboken

Førstegangskjøperundersøkelsen er laget av Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita i fellesskap. Tallene i analysen er hentet ut fra grunnboken.

Det som er hentet ut er når en person første gang ble registrert i grunnboken som eier av mer enn 25 % av en fast eiendom og hvilken alder personen hadde ved dette tidspunktet.

Les mer: Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita har tidligere utgitt Sekundærboligstatistikken 

 

Print Friendly, PDF & Email

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no