oslo-uranienborg-oven

Boligprisene for mai: Oslo trekker boligmarkedet ned

Boligprisene i mai hadde en moderat utvikling i hele landet. I Stavanger, Bergen og Trondheim gikk prisene opp, mens i Oslo gikk prisene ned. Totalt for landet gikk prisene ned.

Etter en urolig vår var det knyttet spenning til boligprisene for mai. Boligprisene fra EiendomNorge, Eiendomsverdi og FINN.no ble presentert tirsdag morgen, og viste nedgang på landsbasis for mai 2017. Se statistikken her.

Samtidig er prisveksten for de siste tolv månedene 8,3 prosent, viser statistikken.

Det er Oslo som trekker boligprisene på landsbasis ned: Mens Oslo har nedgang, har de andre store byene oppgang.

Godt nytt i lengre perspektiv

Administrerende direktør i NEF, Carl O. Geving mener maiprisene peker på at markedet normaliseres:

-Den justeringen vi nå ser i boligmarkedet er ventet og en god nyhet når vi ser det i et lengre perspektiv. Når prisene faller i Oslo etter en rekordlang periode med ekstrem oppgang, samtidig som de stiger i Stavanger, er dette et sunnhetstegn og uttrykk for en normalisering i markedet, sier  Carl O. Geving.

Mange fridager – men høy aktivitet

Mai i år var preget (som så ofte for mai) av en rekke fridager og helligdager. Til tross for dette var det høy aktivitet i markedet med 9846 boliger. Det er 5,4 prosent flere enn i mai 2016.

Antall salg steg i Stavanger, Bergen og Trondhjem, men sank litt i Oslo.

Til og med mai er det i Norge solgt 36.732 boliger – som er om trent det samme som i fjor.

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving (FOTO: CF-Wesenberg/Kolonihaven)
Fornuftig marked: Administrerende direktør i NEF Carl O. Geving mener at markedet nå har tatt til fornuft, etter å ha vært styrt av følelser i for lang tid. (Foto: CF Wesenberg)

Fornuften tilbake i markedet

NEFs Carl O. Geving mener at maitallene viser at fornuften nå er tilbake i boligmarkedet. Etter at følelsene kanskje har styrt litt mye en stund:

-Det kan endelig se ut som fornuften kommet tilbake til et boligmarked som i litt for lang tid har vært preget av for mye følelser. Det er en bedring i balansen mellom tilbud og etterspørsel, og framtidsutsiktene for de fundamentale driverne som renter, arbeidsmarkedet og kapitaltilgang er fortsatt positive, og det bidrar til mange omsetninger og relativt høye priser, sier Carl O. Geving.

Særlig gjelder dette Oslo-markedet som steg over 20 prosent i 2016, og fortsatt ligger an til en tolvmånedersvekst på over 15 prosent.

-Vi opplever at kjøperne spesielt i Oslo-regionen har tatt inn over seg at ingenting vokser inn i himmelen. Boligmarkedet skal først og fremst være et tilgjengelig gode for så mange som mulig, og derfor er vi nå glade for at prisutviklingen modereres, sier  administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Her er endringene i de store byene fra april til mai:

  • Oslo: -1,4 prosent
  • Stavanger: + 1,0 prosent
  • Bergen: + 0,5 prosent
  • Trondheim: + 0,7 prosent

 

Del artikkel