NEF juridisk har oppdatert vår kontraktsmal til bruk ved transport av kjøpekontrakt for bolig under oppføring, og den nye versjonen ligger nå ute i vårt dokumentarkiv. Samtidig med oppdateringen har vi laget en veileder til bruk ved transportoppdrag. Veilederen er utarbeidet av NEFs juridiske avdeling blant annet med bakgrunn i to tolkningsuttalelser som NEF har innhentet fra Finanstilsynet. Kontraktsmalen og veilederen finner du på…
Mortifikasjon ved Brønnøy tingrett – Informasjon/veileder
- Av: Redaksjonen
- 18. mai 2018
- Håndbok
Versjon 3.2 – Januar 2016.
1. MORTIFIKASJON AV GJELDSBREV, PANTEDOKUMENTER M.V.
(Lov av 18.des. 1959 nr. 2 mortifikasjonsloven (ml.)
Dersom det er grunn til å tro at et dokument som omfattes av reglene i kap. 2 i lov nr. 1 av 17. februar 1939, gjeldsbrevloven (gbl.), samt evt. også av § 32, 2. ledd i lov nr. 2 av 7. juni 1935, tinglysingsloven (tgl.), er bortkommet eller ødelagt, kan det på nærmere bestemte vilkår begjæres avsagt mortifikasjonsdom.
1.1 VERNETING
Hovedregelen i henhold til lovendring som trådte i kraft 1. juli 2008. er iflg. ml. § 4:
«Krav om mortifikasjon som høyrer under norsk domstol, lyt søkjaren bera fram for Brønnøy tingrett».
Unntak gjelder dersom noen innen kunngjort frist kommer med innsigelse mot at et dokument blir mortifisert. Da skal saken overføres til en annen domstol i samsvar med vernetingsreglene i tvisteloven § 4-4, § 4-5 og § 4-7, og deretter behandles i henhold til de alminnelige reglene i tvisteloven jf. ml § 8.
For andre dokumenttyper som f. eks. veksler, sjekker, konossementer og lignende gjelder andre vernetingsregler, jf. eget pkt. 2 nedenfor.
1.2 HVILKE DOKUMENTER SOM KAN MORTIFISERES
Flg. dokumenttyper kan gjøres til gjenstand for mortifikasjon:
- Pantedokument innført i grunnbok eller tilsvarende realregister.
- Adkomstdokument til aksje- og andelsleilighet.
- Annet innløsningsdokument og/eller omsetningsgjeldsbrev.
I praksis åpner dette først og fremst for at mortifikasjon kan skje for dokument som gjelder pant i fast eiendom, herunder også i borettsandel innført i borettsregisteret i Hardanger, i norskregistrert skip (NIS-NOR), i luftfartøy (NLR), i akvakulturtillatelse (jf. lov av 17.06.2001nr. 19) eller i løsøre tinglyst i Løsøreregisteret iflg. Panteloven § 3-4 flg.
I tillegg kan også enkelte typer adkomstdokument til aksje – og andelsleilighet, samt andre ikke tinglyste omsetningsgjeldsbrev, begjæres mortifisert.
Mortifikasjon kan skje både for tinglyste og ikke-tinglyste dokumenter og uavhengig av om kravet iflg. dokumentet består eller er bortfalt. For ikke tinglyste dokumenter gjelder samme regler som for de tinglyste så langt disse reglene passer.
1.3 HVEM SOM KAN BEGJÆRE MORTIFIKASJON
Det må understrekes at det her skilles mellom hvem som er saksøker og hvem som kan stå som innsender.
Innsender:
Uavhengig av hvem som er saksøker, er det den som sender inn begjæringen som av retten vil bli registrert som fakturamottaker og returadressat.
Oftest er det kreditor iflg. dokumentet som står som innsender. I alminnelighet vil det også være hos kreditor at dokumentet er kommet bort. Dersom kreditor som innsender opplyser å opptre på vegne av skyldner eller pantets eier, må dette opplyses særskilt og nødvendig fullmakt medfølge.
For andre fullmektiger enn advokater vil det alltid bli krevd dokumentert nødvendig fullmakt fra den oppgitte saksøker.
Saksøker:
- Panthaver/kravshaver iflg. dokumentet – kreditor, jf. ml. § 1, 1. ledd jf. 2. ledd, både når kravet fortsatt består og når det er innfridd.
- Når kravet er innfridd, kan dessuten også stå som saksøker :
- Utsteder/skyldneren iflg. dokumentet – debitor, ml. § 1, 2. ledd
- Eier/hjemmelshaver til pantsatt fast eiendom/løsøre m.v. ml. § 2.
1.4 GEBYR
Gebyrregler er gitt i lov av 17.12.1982 nr. 76. (Rettsgebyrloven) § 9 jf. § 4.
Gebyrplikt inntrer allerede når saken anses innført i rettens saksliste. For andre innsendere enn advokater vil dette si først når gebyr er registrert mottatt. Selv om det for disse innsendere skal skje forskuddsvis betaling av gebyret, skal betalingen likevel ikke medfølge eller skje samtidig som innsending av begjæringen . I stedet vil det fra retten når begjæringen er mottatt, vil bli utsendt ferdigutfylt faktura som bes brukt ved innbetaling av gebyret.
Som følge av nye kunngjøringsregler er gebyret nå vesentlig redusert i forhold til tidligere og er for saker mottatt etter 01.01.2016 fastsatt til kr. 820,-. Dette tilsvarer 0,8 x R (rettsgebyr p.t. = kr. 1025,-).
Blir en åpnet sak avsluttet uten avsigelse av dom forut for kunngjøring har skjedd, betales kun halvparten av fullt gebyr. Dersom kunngjøring har skjedd, må fullt gebyr betales selv om dom ikke blir avsagt.
1.5 HVA BEGJÆRINGEN OM MORTIFIKASJON MÅ INNEHOLDE
Det gjelder intet krav om bruk av skjema, men vi anbefaler bruk av dette. Det er tilstrekkelig at begjæringen med vedlegg innsendes i ett eksemplar.
Nedenfor følger veiledning i bruk av skjema:
(1) Dokumenttype:
-Det må opplyses om hvilke dokumenttype som begjæres mortifisert, jf. pantobligasjon, pantedokument, skadesløsbrev m.v.
(2) Innsender:
-Den som opptrer som innsender/saksøkers fullmektig ved innsending av begjæringen må oppgi eget navn og adresse, samt evt. kontaktperson og/eller telefon.nr. For juridiske personer bes også oppgitt organisasjonsnummer, samt eventuelt informasjon om særskilt fakturadresse og kontonummer.
-For den som opptrer på vegne av juridisk person, eller annen fullmektig enn advokat, må det som bevis for signaturfullmakt fremlegges firmaattest av nyere dato eller annen tilsvarende bemyndigelse.
(3) Saksøker:
Debitor/kreditor/eier/hjemmelshavers navn og aktuell bolig-/forretningsadresse må alltid opplyses.
(4) Dokumentet:
Dokumentet som søkes mortifisert må være klart identifisert med angivelse av dokumenttype, parter og beløp, samt evt. hvilket år dokumentet er tinglyst og med hvilket dagboknummer, slik at dette også fremgår av den innsendte attesterte dokumentkopi, jf. nedenfor om dette.
(5) Erklæringer:
Alle erklæringer fra debitor/kreditor/eier/hjemmelshaver må foreligge i original og undertegnet stand, og signatur gjentatt med blokkbokstaver (jf. skjema pkt. 5,6, og evt. pkt.7).
Det skal alltid vedlegges registerattestert kopi, eller hvis dette ikke finnes, rekonstruksjon av dokumentet som skal mortifiseres.
Innsender må selv fremskaffe kopi av tinglyst/ registrert dokument attestert av vedkommende registermyndighet, samt i fornødent tilfelle,(ml.§ 2), også registerutskrift som viser hvem som er eier/ hjemmelshaver til den pantsatte eiendom/ pantobjektet.
1.6 SAKSGANGEN
Journalføring av begjæring om mortifikasjon.
Alle mer eller mindre korrekte og fullstendige begjæringer blir på postmottaksdagen journalført og gitt et identifiserende saksnr. som følger saken. Samtidig sendes ut et mottaksbrev, evt. brev vedr. mangler med informasjon til innsender.
Kontroll av om begjæringen kan tas til følge.
Dette er den mest kompliserte og arbeidskrevende del av saksbehandlingen. Mange ting skal kontrolleres. Fortsatt er dessverre mange av sakene beheftet med uklarheter og mangler. I tillegg reiser enkelte av sakene praktiske og juridiske tvilsspørsmål som krever at dommerkompetanse må trekkes inn.
I de sakene som ikke fyller kravene til at saken kan fremmes, vil det bli sendt brev til innsender med frist for å rette opp mangelen. Når fristen er utløpt uten at manglene er blitt rettet opp, vil det av retten bli truffet beslutning om at saken nektes fremmet. Sammen med avgjørelsen gis opplysning om klageadgangen, jf. nedenfor.
Klageadgang.
Nekter dommeren å fremme sak, kan vedtaket påklages til Justisdepartementet etter reglene i Forvaltningsloven, jf. ml. § 7, 3. ledd.
Oppfordring i mortifikasjonssak.
Såfremt vilkårene er tilstede, utarbeider dommeren «Oppfordring i mortifikasjonssak» som sendes til innrykking i Norsk Lysingsblad (første virkedag i måneden)
Mortifikasjonsdom:
Såfremt ingen har meldt seg som rettighetshavere eller reist innsigelser innen fristens utløp, (2 måneder fra kunngjøring i Norsk Lysingsblad), blir dom avsagt. Målsettingen er at mortifikasjonsdom normalt skal være avsagt innen 2 uker etter fristutløpet. Innsenderen får tilsendt bekreftet avskrift av dommen.
Dommen er rettskraftig fra avsigelsen og kan ikke ankes eller angripes med andre rettsmidler.
Dokument for sletting:
Domsslutningen vil ikke kunne direkte gå ut på at en angitt heftelse slettes i vedkommende tinglysingsregister. Dette er fortsatt et forhold mellom saksøker og vedkommende registermyndighet. Først ved at den som har mottatt dommen sender den inn til vedkommende registermyndighet med begjæring om sletting, vil et innfridd mortifisert pantedokument bli slettet som heftelse. Tinglysingsregisteret sender så attest/melding om slettingen tilbake til innsender.
Autorisert kopi:
Uten særskilt begjæring vil det for mortifikasjonsdom som gjelder ikke innfridd pantedokument/pantobligasjon/skadesløsbrev m.v. også bli utferdiget rettkjent kopi av dokumentet som tre inn i stedet for det bortkomne dokumentet. Den autoriserte kopien vil uten ekstra kostnad bli tilsendt innsender sammen med kopi av dommen.
Ved saksøkers innsending av mortifikasjonsdom og autorisert kopi som gjelder ikke innfridd pantedokument/pantobligasjon/skadesløsbrev e.l. til vedkommende registermyndighet, vil det der på begjæring evt. også kunne bli foretatt notering i grunnboken/vedkommende register om mortifikasjonsdommen. Det vil da fremgå av registeret at en autorisert kopi av dokumentet har trådt i stedet for det bortkomne dokumentet. Tilbakemelding og attest sendes innsender fra tinglysingsregisteret.
Rekonstruerte dokumenter
Dersom det ikke er mulig å fremskaffe en bekreftet kopi av det bortkomne dokumentet, f. eks for adkomstdokumenter til aksjeleiligheter m.v., utferdiges av retten på grunnlag av innsendt informasjon/mal fra utsteder/vedkommende innsender et rekonstruert dokument som iflg. mortifikasjonsdommen skal tre i stedet for mortifiserte dokumentet.
Når saken avsluttes uten dom:
Når saksøker selv trekker saken vil det bli avsagt hevingskjennelse, og de innsendte dokumenter blir tilbakesendt. Dette skjer også i de tilfellene der retten nekter å fremme en innført sak. I begge disse tilfeller vil saken likevel bli belastet med gebyr i samsvar med rettsgebyrloven § 9, jf. pkt. 1.4. foran.
1.7 SAKSBEHANDLINGSTID
Hvor lang tid det vil ta for å få dom i saken avhenger både av lovens kunngjøringsfrister, kvaliteten på de innsendte begjæringer, gebyrreglene og hvor ajour man ved retten til enhver tid er med saksbehandlingen.
Når en begjæring er tatt til følge, sendes den til kunngjøring i Norsk Lysingsblad.
Slik kunngjøring foretas som hovedregel kun hver første virkedag i måneden, med oppfordring om innen to måneder å gjøre innsigelser. Dette innebærer at for kurante saker vil dom i saken normalt kunne foreligge innen ca. 3 måneder etter at saken er besluttet fremmet. For de saker der begjæringen på grunn av mangler etc. har blitt sendt tilbake for oppretting vil en måtte regne med ytterligere minst 1 – en – måneds forsinkelse.
1.8 HASTEBEHANDLING – ML. § 13
For saker der retten finner at det foreligger særlige omstendigheter som gjør dette berettiget, vil det etter begjæring i medhold av ml. § 13 i unntakstilfelle kunne bli avsagt kjennelse for at fremme av saken skal gis samme virkning som en avsagt dom.
Dette er imidlertid betinget av at det frem til dom senere blir avsagt stilles tilfredsstillende økonomisk garanti overfor retten.
Bankgaranti:
Som hovedregel vil det i slike tilfeller, jf. § 13, kreves at det ovenfor tingretten stilles vanlig bankgaranti fra norsk bank pålydende samme beløp som dokumentet, gjeldende for inntil 4 mnd. fra utstedelsesdato.
Meglererklæring:
I samråd med eiendomsmeglerbransjen er gitt unntak fra kravet om særskilt bankgaranti i salgsoppgjørstilfeller. I stedet godtas her en erklæring fra ansvarlig megler om tilsvarende sperring av beløp på vedkommende klientkonto.
2. MORTIFIKASJON AV ANDRE DOKUMENTTYPER
Mortifikasjon av andre dokumenter enn de foran under pkt. 1.2 angitte typetilfeller kan pr. i dag som hovedregel ikke foretas ved Brønnøy tingrett. Særlig kan her nevnes ordinære aksje- og andelsbrev , når disse ikke tjener som bevis for borett e.l.
For enkelte andre slike i dag mindre aktuelle dokumenttyper gjelder også andre regler.
Det vises her m.a. til:
- Konossement: § 305 i Lov om sjøfarten av 24. juni 1994 nr. 39
- Veksel: § 73 i Lov om veksler av 27. mai 1932 nr. 2
- Sjekk: § 56 i Lov om sjekker av 27. mai 1932 nr. 3
- Innskuddsbevis: § 22, 7. ledd i Lov om sparebanker av 24. mai 1961 nr. 1 § 20, 7. ledd i Lov om forretningsbanker av 24. mai 1961 nr. 2.
3. SLETTELSE AV PANTOBLIGASJONER PÅ ANNET GRUNNLAG
Etter tinglysingsloven kan obligasjoner slettes (avlyses) uten forutgående mortifikasjonsdom i følgende tilfelle:
§ 28: Obligasjoner (og andre heftelser) som ikke skal hvile på eiendommen for alltid når det er gått 30 år siden obligasjonen ble tinglyst og den ikke er tinglyst på ny før 30-årsfristen er utløpt. For heftelser tinglyst i Løsøreregisteret gjelder en forkortet frist på 20 år, jf. tgl. § 34, 3. ledd i.f.
§ 32, annet ledd: En bortkommet obligasjon som ikke kan overdras (er gjort «uomsettelig») eller som er utstedt til offentlig bank eller lignende når den berettigede erklærer at heftelsen er bortfalt.
§ 32, tredje ledd som omhandler sletting av heftelser bortfalt som udekket ved tvangssalg etc.
§ 32 a, første ledd: En obligasjon som er til stede, men hvor det er forbundet med uforholdsmessige vanskeligheter å få kreditors erklæring om at den kan slettes. Det må sannsynliggjøres at den er falt bort. Vedkommende registermyndighet foretar her selv offentlig kunngjøring som ved mortifikasjon.
§ 32 a, annet ledd: En bortkommet obligasjon når det er gått over 20 år siden tinglysingen, og det sannsynliggjøres at den er falt bort. Vedkommende registermyndighet foretar her selv offentlig kunngjøring som ved mortifikasjon.
I slikt tilfelle er det likevel på begjæring åpnet for ordinær mortifikasjon også ved Brønnøy tingrett.
For nærmere informasjon om reglene for mortifikasjon m.v. vises ellers til:
- Lov om mortifikasjon av skuldbrev m.v. av 18. desember 1959 nr. 2
- Forskrift av 20. juni 2008 om mortifikasjon av skuldbrev.
- Lov om gjeldsbrev av 17. februar 1939 nr. 1
- Lov om tinglysing av 7. juni 1935 nr. 2
Kilde: https://www.domstol.no/nn-NO/Enkelt-domstol/bronnoy-tingrett/Mortifikasjon/Veileder-mortifikasjon/
Utarbeidet ved Brønnøy tingrett
Relaterte Artikler
-
Ny veileder og oppdatert kontraktsmal
-
NEF – samarbeidspartner i Tettpå
Samarbeid mot arbeidslivskriminalitet Tettpå er et tiltak mot arbeidslivskriminalitet på tvers av offentlige etater, partene i arbeidslivet, byggebransjen og forbrukernes interesseorganisasjoner. Tiltaket er implementert i 20 av landets største by- og hyttekommuner. - Formålet med Tettpå er å påvirke og dyktiggjøre forbrukerne til å ta informerte valg av håndverkere, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund. Du kan lese mer om Tettpå…
-
Proptech – hva, hvorfor og hvordan?
Av: Advokat Helene Flølo, partner/advokat Eirik Riddervold, senioradvokat Dan Sørensen og partner/advokat Trude Gran Melbye, Advokatfirmaet Selmer Helene Flølo Dan Sørensen Eirik Riddervold Trude Gran Melbye (Artikkelen ble først publisert i Eiendomsmegleren nr. 5 2019) Eiendomsbransjen gjennomgår en digital transformasjon. I to artikler i belyser vi hvordan proptech kan redusere kostnadene og gi økt kundetilfredshet for eiendomsaktørene i de ulike fasene av eiendommens levetid.…
- Norges Eiendomsmeglerforbund – vår historie
NEF er profesjonsforbundet for norske eiendomsmeglere. NEF har siden 1932 jobbet for at bolighandelen skal skje på en sikker og effektiv måte ved bruk av eiendomsmegler som mellommann. NEF har vært pådriver for å få den forbrukervennlige eiendomsmeglingsloven vi har i dag, og har vært initiativtager til dagens krav om treårig bachelorutdanning og toårig fullmektigpraksis. Fram til 1990 var det NEFs ansvar å utdanne…
-
Eierseksjonsloven § 26 – bytteordning for tilrettelagte plasser – rett på kompensasjon?
Av: advokat MNA Nina Fodstad Skumsrud, Fagsjef NEF I eierseksjonsloven § 26 (2) er det inntatt en bestemmelse som pålegger et eierseksjonssameie å innføre bytteordning eller lignende for å sikre at personer med nedsatt funksjonsevne får tilgang til tilrettelagte parkeringsplasser. Formålet bak bestemmelsen er å sikre at plasser som kreves tilrettelagt med hjemmel i plan- og bygningslovgivningen, blir gjort tilgjengelige for de som faktisk…
-
Hvitvasking - Ny veileder fra Økokrim
Økokrim har kommet med ny veileder til eiendomsmeglere og advokater som driver eiendomsmegling vedrørende rapportering av mistenkelige forhold etter hvitvaskingsloven § 26. I veiledere skriver de blant annet at; "Rapportering av mistenkelig forhold er en sentral og viktig del av vårt nasjonale antihvitvaskingsregime. At denne rapporteringen har god kvalitet er derfor av stor betydning for om vi skal lykkes i dette arbeidet. Veiledningen er…
Min NEF
NEF regelverk
Flere fordeler i NEFs fordelsprogram
- Advokatfirma Arntzen de Besche
- Advokatfirmaet Grette
- Advokatfirmaet Henriksen & Co ANS
- Advokatfirma Homble Olsby
- SANDS advokatfirma
- Autogear
- Autozeek elektronisk kjørebok
- Avis Bilutleie
- Bertel O. Steen – Mercedes-Benz / Smart / Peugeot / Citroën / DS / Opel / Kia
- BMW
- Booknordics.com
- Dine Penger
- Eurocard
- Falck Redning
- Hotel Continental
- Kredinor
- Skattebetalerforeningen
- Smarthotel
- TRYG Forsikring
- Universitetsforlaget
- Verisure
For meglere
- Innmeldingsskjema
- Få ekstra stort utbytte med MNEF Pluss! En fordelaktig tjeneste for deg som allerede er MNEF og ønsker mer ut av medlemskapet
- Tilbud til fullmektiger
- Tilbud til studenter
- Fordeler
- Spar penger ved å bruke NEFs fordelsprogram!
- NEF regelverk
- Vilkår
- Styret og lokalforeningsledere
- Utmerkelser fra NEF
- NEF-HELP stipendet
- Proptech-2020
Mest populære søk
NEF på kartet

Kontakt oss
Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo
Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt
Innhold: Slik kjøper du bolig
Innhold: Slik selger du bolig
Siste innlegg
- Normal boligprisutvikling i september
- Ny bunn-notering for sekundærboliger rammer leiemarkedet
- Nye analyser: Markant fall i antall førstegangskjøperne og flere må kjøpe sammen
- Svak boligprisutvikling i juli
- Mekling i nybyggprosjekter – et uforløst potensial
- Viktige råd til boligkjøpere høsten 2022
- Småhusplanen: Reguleringsplan for småhus-områder i Oslo ytre by
- Utsatt plikt til veiopparbeidelse og potensielle refusjonskrav – meglers ansvar for opplysninger
- Ny turvei over fritidseiendom ikke en mangel
- Næringsmegling, god meglerskikk og merverdiavgift
- Tilgjengelighet av eiendomsdata er ikke problemet
Her finner du mer hjelp!
Les mer om disse temaene!
Siste fagartiker for eiendomsmeglere
- Mekling i nybyggprosjekter – et uforløst potensial
- Småhusplanen: Reguleringsplan for småhus-områder i Oslo ytre by
- Utsatt plikt til veiopparbeidelse og potensielle refusjonskrav – meglers ansvar for opplysninger
- Ny turvei over fritidseiendom ikke en mangel
- Næringsmegling, god meglerskikk og merverdiavgift
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
- Har selger opplysningsplikt om at nabo er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige?
- Oppsplitting av eiendomshandel – tomtekjøpsavtale og byggekontrakt
NEF i nyhetsbildet
- Svekket marked for sekundærboliger 16. august 2022
- Boligkjøper trakk seg: - Dårlig meklerskikk 16. august 2022
- Kjøper trakk seg - reagerer 15. august 2022
- Finansavisen 15. august 2022
- Rekordfå sekundærboliger i landet- rammer leiemarkedet 15. august 2022
- Norges Eiendomsmeglerforbund 15. august 2022
- Putin vil knytte tettere bånd med Nord - Korea 15. august 2022
- Flere må få hjelp av foreldrene med boliglån 15. august 2022
- Ny bunn-notering for sekundærboliger: – Ganske dramatisk for Oslo, sier NEF-sjefen 15. august 2022
- Ny bunn-notering for sekundærboliger rammer leiemarkedet 15. august 2022
Pressekontakt
Pressemeldinger
Ledige stillinger
- En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.
Viktig når du redigerer profilen:
Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.
Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:
Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.
Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.
Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!
Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.
Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no