Slik kan du vinne budrunde

Slik vinner du budrunden

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

7 tips til budrunden som gir deg overtaket når du skal ut i skal by på bolig.

Det er viktig å ha en klar plan når du går i gang med budrunden for å skaffe deg ny bolig. Da er det lettere å gjennomføre en god budrunde med et forhåpentligvis godt resultat: En ny bolig.

Budrunden er det temaet som går oftest igjen når boligkjøpere ringer til meg som forbrukerrådgiver. Her er syv tips til deg som vil vinne budrunden.

1. Ha finansieringen i orden

Det viktigste først: Husk penger når du drar på handletur! Du som budgiver er ansvarlig for budet du legger inn. Det er ingen angrefrist for bud som er akseptert. Derfor må du sørge for å ha finansieringen i orden når du legger inn bud. Enten ved å ha et formelt finansieringsbevis, eller ved å ha fått en godkjennelse av din bankkontakt.

2. Kjenn budreglene

Mange som går ut i en budrunde er veldig opptatt av taktikken i budrunden. Om man skal øke mye eller lite, vente eller ikke med å legge inn bud.

Men min erfaring etter å ha snakket med en stor rekke med budgivere er at budtaktikken ikke er viktig. Derimot er det viktig å kunne budreglene. Dette er spillereglene som gjelder i en budrunde.

Her er det dessverre mange misforståelser, og mang en budrunde er tapt fordi man ikke kjente til regelverket. De neste punktene er en gjennomgang av de viktigste budreglene du må kunne.

Les mer: Budreglene finner du her

3. Vit konsekvensen av «akseptfristen»

Den vanligste misforståelsen i en budrunde er knyttet til akseptfristen (som av noen feilaktig omtales som budfrist). Dette er fristen som budgivere setter i budet. Innenfor denne fristen er budgiver bundet av budet. Det vil si at hvis selgeren aksepterer budet, da har man vunnet budrunden – og fått seg ny bolig.

Noen ganger går budet ut på tid uten at budet hverken er avslått eller akseptert. Nå er man som budgiver ikke bundet av budet lenger.

Og her er det en vanlig misforståelse: Mange tror man har vunnet budrunden når akseptfristen går ut og man har det høyeste budet. Det er ikke tilfelle. Budrunden er ikke vunnet før selgeren har akseptert budet.

Det kan altså komme inn nye bud etter at akseptfristen har gått ut. Og selgeren kan velge å akseptere disse budene.

Les mer: Hva skjer i en budrunde når aksepfristen går ut

4. Hold kontakt med eiendomsmegleren

Det er lurt som budgiver å holde jevnlig kontakt med eiendomsmegleren på telefon gjennom en budrunde. Ring gjerne eiendomsmegleren selv, for å høre hvordan det går, hvor mange budgivere som er med, og hva selgeren tenker om budsituasjonen.

Jo mer informasjon du får tak i som budgiver, jo bedre står du i kampen om å legge inn de riktige budet.

5. Ikke vent til siste sekund med å legge inn bud

Noen budtaktikker sier at du skal legge inn bud så sent som mulig opp mot den akseptfristen som er nå. Men ikke bli for lur, det kan straffe seg.

For når et bud har en akseptfrist, er selgeren nødt til at aksepten skal nå frem til budgiveren før fristen går ut for at aksepten skal være gyldig. Dette skal gjøres skriftlig fra selgeren, og det tar nødvendigivis litt tid.

Derfor trenger eiendomsmegleren og selgeren litt tid før akseptfristen går ut for å bestemme om man skal akseptere budet eller ikke. De fleste eiendomsmegleren liker å ha fem til ti minutters margin før akseptfristen for å rekke å akseptere budet innenfor fristen.

Da kan ikke du som budgiver sitte å vente helt inntil rett før fristen går ut. Du må sørge for at ditt bud kommer frem til selgeren før en eventuell aksept sendes videre. Ta derfor god margin når du legger inn budet.

Les mer: Ikke la deg finte ut av akseptfristen

6. Vit hva boligen er verdt for deg – Hold deg til budsjettet

Sett en prisgrense for hva du er villig til å by på denne boligen, og hold deg til den.

Noen steder i landet er i dag boligmarkedet så tett at det er vanskelig å holde seg til budsjettet, men det er fortsatt lurt. Husk at rentene nå er sakte på vei oppover, og at du må kunne betjene det lånet du skal ta opp. Og det må være igjen litt av lånet til oppussing, møbler og lignende.

7. Ta forbehold om du må

Når du byr på en bolig, kan du ta forbehold i budet. Dette kan for eksempel være om at du ønsker at vaskemaskinen eller gressklipperen skal følge med, eller du kan ta forbehold om at finansieringen din godkjennes av banken.

Det siste forbeholdet er viktig å ta hvis du ikke er sikker på om banken vil godkjenne finansieringen din. Hvis ikke risikerer du å bli sittende med en bolig du ikke har råd til å betale for, og det vil koste deg dyrt.

Les mer: Bud er bindende, husk finansiering (eller forbehold)!

Del artikkel