Selge bolig selv? Det er best å bruke hjelp fra eiendomsmegler.

Stortinget: Sikker, ordnet og effektiv bolighandel skjer med eiendomsmegler

«Skal jeg selge bolig selv eller bruke eiendomsmegler?»

Av: Forbrukerrådgiver for bolighandelen, Carsten Pihl

SELGE BOLIG SELV? Å selge sin egen bolig er en av de viktigste salgene man gjør. Derfor har Stortinget vedtatt eiendomsmeglingsloven som et sikkerhetsnett for boligsalg i eiendomsmeglingsloven.

Denne loven er laget for å beskytte forbrukerne når de skal selge salget av hjemmet sitt.

SPØRSMÅL:  Carsten Pihl er forbrukerrådgiver for bolighandelen og gir forbrukere gratis rådgivning om boligkjøp, boligsalg og eiendomsmegling. Her er et av spørsmålene han har fått inn. Har du et spørsmål? Kontakt forbrukerrådigveren her!

Omfattende regelverk

Det er et omfattende regelverk eiendomsmeglere skal forholde seg til. Det er regler om avtale med selgeren, hvordan man skal opptre nøytralt til beste for både selgere og kjøpere, og hvordan eiendomsmeglere skal være uavhengig fra andre interesser.

Og ikke minst er det omfattende regler om hvilke opplysninger en eiendomsmegler skal gi om boliger som er til salgs.

Les også: Ditt ansvar som boligselger

Strenge regler om gjennomføring av salget

I loven er det også klare regler om hvordan eiendomsmegleren skal gjennomføre boligsalget – til beste for både selger og kjøper.

For både selgere og kjøpere er amatører som ikke har eiendomsfaglig eller finansiell kompetanse. Dermed kan det være stor risiko for misforståelser når selgerne opptrer på egenhånd.

Eiendomsmeglere skal gi råd gjennom hele prosessen

Eiendomsmeglere skal gi selgerne og kjøperne råd gjennom hele prosessen. Disse rådene skal både være om selve salget, og om regelverk de kan ha bruk for å kunne noe om. Slike råd kan for selgere for eksempel være knyttet til budene og forbehold som har kommet. Eller knyttet til usikkerheter rundt kjøpernes finansiering. Selger man selv, får man ikke slike råd.

Velg riktig eiendomsmegler for deg!

Det beste er altså finne den eiendomsmegleren som passer for ditt boligsalg.

Les her om hvordan du finner riktig eiendomsmegler!

 

De viktigste forskjellene på å selge med eiendomsmegler og å selge bolig selv

Rådgivning:

Eiendomsmeglere har en lovfestet omsorgsplikt for både selgere og kjøpere. Det vil si at begge parter skal få råd gjennom hele prosessen, for eksempel ved markedsføring, budrunde, visning, kontrakt og overtagelse.

En privat selgere har ikke slike krav.

Opplysninger:

Eiendomsmeglere har etter eiendomsmeglingsloven et selvstendig ansvar for å innhente og gi opplysninger om eiendommen, for eksempel fra kommunale registrere, borettslag osv. Denne opplysningsplikten er omfattende; i tillegg til opplysninger som er spesifikt angitt, skal megler gi interessentene alle opplysninger som kan være av betydning for handelen. I tillegg skal informasjon fra selgere viderebringes.

Selgere har bare opplysningsplikt etter avhendingsloven, og denne er langt mer generelt utformet.

Les mer: Eiendomsmeglers ansvar

Budrunde:

Eiendomsmeglere har strenge regler om gjennomføring av budrunden, med krav om at partene skal få tilstrekkelig tid til å tenke seg om, at budgiverne skal identifiseres, budene skal gis skriftlig, og budrunder skal kunne dokumenteres.

For private selgere er det ingen slike krav.

Utdanning og forsikring:

Eiendomsmeglere har lovpålagt tre års utdanning og to års praksis. I tillegg til lovpålagt etterutdanning. Utdanningen omfatter blant annet jus, markedsføring og kundebehandling. Eiendomsmeglere må ha tillatelse fra Finanstilsynet, politiattest, og det er krav om at foretaket har forsikring mot feil.

Mer om forskjellene kan du lese her: Selge med eller uten eiendomsmegler

 

Selge bolig? Følg vår steg-for-steg-guide! Slik selger du boligen

Del artikkel