Bankenes adferd forsterker regionale forskjeller i boligmarkedet

Det er store regionale forskjeller i hvordan bankene forholder seg til boliglånskunder. I noen regioner er kampen om kundene hard, i andre regioner er terskelen høyere for å innvilge boliglån. 500 eiendomsmeglere over hele landet har svart på undersøkelsen Meglerinnsikt.

Pressemelding fra Norges Eiendomsmeglerforbund 4. mai 2016

7 av 10 meglere på Sør-Vestlandet opplever at bankene har blitt mer restriktive i sin utlånspraksis, og bankene krever at man selger sin gamle bolig før man får lån til å kjøpe ny. I Oslo og Akershus er situasjonen omvendt, de fleste kjøper før de selger og bankene kjemper om å kapre flest mulig boliglånskunder.

– De regionale forskjellene i boligmarkedet forsterkes av bankenes adferd. Oljesmellen har spredt uro hos forbrukere som er usikre på sin fremtidige økonomi, og hos banker som er usikre på folks betjeningsevne. Dette forsterker oppbremsingen i deler av boligmarkedet og bidrar til et betydelig fall i omsetningsvolum, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.
– I Oslo og Akershus er bankenes adferd helt motsatt, og preget av klokkertro på boligmarkedet. Bankenes kamp om andeler i boliglånsmarkedet og kundenes kamp om få objekter gir svært god tilgang på kredit. Dette gir hurtige omsetninger og stigende priser i et allerede presset marked, sier Carl O. Geving.

Treffer forskjellig

Bankenes «rentekrig» for å kapre boliglånskunder treffer ulike regioner forskjellig. I de oljeutsatte områdene svarer et flertall av eiendomsmeglerne at rentekrigen ikke har påvirket boligmarkedet i deres område, mens man i Oslo-området og Trøndelag har merket renteeffekten godt.

– Ikke overraskende viser undersøkelsen at kampen om de mest attraktive boliglånskundene hardner til, mens de som allerede sliter ikke får noen glede av rentekrigen, sier Carl O. Geving.
– Meglerne opplever at bankenes adferd bidrar til å forsterker toppene og bunnene i et delt norsk boligmarked, sier Carl O. Geving.

For mer informasjon, kontakt:

• Carl O. Geving, adm. dir. i Norges Eiendomsmeglerforbund, tlf. 915 82 454, carl@nef.no
• Svein Strømnes, kommunikasjonssjef i NEF, tlf. 930 94 191, svein@nef.no

Print Friendly, PDF & Email

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no