Sedler-kavass-e1429696310298

Hvordan finner du riktig pris på boligen din?

Du som er på boligjakt må finne ut om boligen du ser på er rett priset for deg. Slik går du frem.

En av forberedelsene til boligjakten er å lære seg å se om boliger er riktig priset eller ikke. Dermed slipper du å gå på visninger der boligen er helt feilpriset og går langt over takst og prisantydning.

Dette er særlig viktig nå som boligprisene har steget mye i vår – og det spås en fortsatt (moderat) stigning utover høsten.

Du bør tenke i tre trinn:

  • Hva er gjennomsnittlig boligpris i området?
  • Er boligen du skal se på verd over eller under gjennomsnittspris, for eksempel pga god standard eller ekstra god beliggenhet?
  • Er prisantydningen på det huset du skal se på riktig?

Les også: Sjekkliste for visningen

Verktøy for å se på prisene:

Den åpne prisstatistikken er litt grovmasket. Men på FINN.no er det et verktøy som er gull for deg. Der finner du nemlig en link som heter «Prisstatistikk».

 

Du vil her få to informasjonsbiter pr annonse:

Hva kvadratmeterprisen er for boligen du ser på (øverst), kvadratmeterprisutviklingen for området (grafen som vises).

Vær oppmerksom på at boligprisene er regnet ut fra innredede boligrom, såkalte p-rom – inkludert fellesgjeld for sameier og borettslagsleiligheter!

Over eller under? I annonsene på Finn finner du en egen link for prisstatistikk. Der ser du kvadratmeterprisen for boligen du ser på (den blå prikken), og kan sammenligne med kvadratmeterprisen for området (grafen).(Skjermdump fra Finn.no)

Høyt eller lavt

Dermed kan du se hvordan denne boligen ligger mot statistikken i området. I dette tilfellet er boligen lagt ut med en takst og prisantydning til 53.333 kroner pr kvadratmeter, som er under snittprisen for boliger i området (på 60.000 kr/m2).

I et stigende marked (som denne grafen er hentet fra) vil det bety at det enten at det er noe galt med boligen, eller at den er priset for lavt i forhold til det den antagelig vil gå for.

I et synkende marked kan en slik prissetting være mer naturlig, i og med at statistikken ikke alltid «henger med» markedsutviklingen.

Andre faktorer?

Nå trenger det ikke være noe alvorlig galt med boligen. Avviket i pris kan skyldes at beliggenheten er ekstra dårlig, eller standarden ikke er på topp. Pass også på at rundt i landet er statistikken mer grovmasket, og der vil det kunne være større avvik som er helt naturlige.

Se momentene i listen under!

Din jobb som boligdetektiv blir å dekode annonsen for å finne ut hva som er riktig i dette tilfellet. Og om boligen da er aktuell for deg og ditt budsjett.

 

Les også: Sørg for å ordne finansieringen

 

Her er andre momenter som kan påvirke prisen:

Negativt:

  • Stort vedlikeholdsbehov
  • Oppussingsbehov av «dyre rom» som bad og kjøkken
  • Støy og trafikk
  • Dårlige solforhold?
  • Er det vanskelige naboforhold?

 

Positivt:

  • Lavt vedlikeholdsbehov
  • Kjøkken, bad og vaskerom er renovert av fagfolk.
  • Lite støy
  • Balkong/terrasse og gode solforhold
  • Garasje

Lag din egen statistikk

Lag deg et Excel regneark og legg inn de boligene som annonseres til salgs, samt e-postadressen til megleren. Når boligen er solgt, så ringer du, eller sender e-post, til megleren og spør hva salgsprisen ble. Jeg kan love deg at dersom du legger litt innsats i å lære deg markedsprisene i området, så øker muligheten din til å gjøre en trygg bolighandel vesentlig.

Snart har du bygget opp ditt eget kartotek med reelle priser. Du er på god vei til å bli din egen ekspert.

 

LES MER: Flere tips om hvordan du finner riktig pris finner du her

 

Bruk guidene våre!

Slik kjøper du bolig

Slik selger du bolig!

Del artikkel