ROLIG NÅ: Nabolaget ser rolig ut nå. Men hvordan er lydnivået på kveldstid? Ta en spaningstur!

Passer nabolaget for deg – eller: Gå på visning fredag kveld!

Det holder ikke å være på visning en søndag ettermiddag eller mandag kveld. Det er fredag kveld du bør være i nabolaget!

Boligjakten består for mange av søk på nettet etter boliger i områder man liker (eller antar man liker). Men like viktig som dette, er det å undersøke nabolaget på forhånd – blant annet for å avsløre støy og trafikk.

Ta en spaningstur!

En utfordring med visninger er at de ofte er på tider det er lite støy. I Oslo og flere andre store steder er det ofte visninger på søndager – når støyen ute er minst, og det er færrest biler ute. Andre ganger er det visning tidlig i uken – når det er ganske stille.

Men ikke la støy på fredag kveld, eller trafikk i rushtiden komme som en overraskelse. Ta en sykkeltur i områder der du kan være interessert i å flytte på en fredag kveld – for å høre hvordan støynivået er. Eller ta en tur forbi når folk er på vei til jobb for å se hvordan trafikken virkelig er.

NB: Dette er spaningsrunder du må ta før visningene kommer – for etter visning kommer budrunden ofte alt for fort.

Les mer: Sjekkliste for visning

Skolekrets?

Behovene for nabolag skifter naturlig nok med livsfase. Og det er særlig «før og etter barn» som er hovedskiftet. Etter at man har fått barn (eventuelt rett før man får dem), vil man plutselig bli mer opptatt av nattero, lekeplasser, barnehagedekning og skolekrets. Er veien til skolen grei trafikkmessig, eller må man over en veldig trafikkert vei?

En del av dette kan avsløres med for eksempel kartene på Finn.no. Men jeg anbefaler at du tar turen ut i terrenget for å se og oppleve avstand, trafikk og støy selv.

Lag din egen behovsanalyse

Du må rett og slett sette opp din egen lille behovsanalyse for å finne ut hva som er riktig for deg.

Her er noen stikkord å ta med seg:

  • Vil du bo i et etablert eneboligområde eller et sentralt leilighetsområde
  • I ny-feltene” sammen med andre ”ny-byggere”?
  • Er det parker i nærheten? Lekeplasser? Er skoleveien trygg?
  • Hva vil kjøreavstand og trafikale forhold på jobbveien bety? Trenger familien en eller to biler?
  • Er det kort vei til turområde?

Full liste: En liste med flere punkter til behovsanalyse finner du her – der kan du også laste ned din egen side for redigering.

Følg vår steg-for-steg guide til boligkjøpet: Slik kjøper du bolig

tilsalgs

Del artikkel