Et sentralt skjæringspunkt ved boligkjøp er tidspunktet boligen overtas av forbruker fra entreprenøren gjennom en overtakelsesforretning. I denne artikkelen ser vi nærmere på reglene for slik overtakelse etter bustadoppføringslova. Av: Kurt A. Elvevoll, partner/advokat og Martin Johan Lie Hauge, advokatfullmektig, hammervollpind.no Overtakelsens betydning Det er viktig å gjennomføre en grundig overtakelsesprosess. Bustadoppføringslova § 14 angir fire virkninger som inntrer når forbrukeren overtar boligen: Risikoen…
7 spørsmål og svar om overtakelse av bolig
- Av: Redaksjonen
- 3. januar 2018
- Forbruker
På overtakelsen får boligkjøperen nøklene, og selgeren leverer fra seg boligen. Dette gir en del spørsmål hos både kjøpere og boligselgere. Her er det forbrukere lurer mest på.
Av forbrukerrådgiver for bolighandelen
Ved overtakelsen av boligen går ansvaret for boligen over fra selgeren til kjøperen. Selgere og kjøpere møtes for å gå gjennom boligen og overlevere nøklene. Eiendomsmegleren er noen ganger med på overtakelsen, andre ganger ikke.
Som forbrukerrådgiver får jeg en rekke spørsmål knyttet til overtakelse. Her er de vanligste.
Spørsmål og svar? Forbrukerrådgiveren for bolighandelen svarer på spørsmål om boligkjøp, boligssalg og eiendomsmegling. Ring 4000 01 02, eller les mer og send inn spørsmål her.
1. Hvor godt skal det være vasket i boligen på overtakelsen?
Dette er det vanliste spørsmålet om overtakelse! Loven sier at boliger som overtas skal være «ryddet og rengjort». Dette betyr i praksis en god «julevask». Beboelsesrom skal være bedre vasket enn lagerrom. Råkjellere og garasjer vil det stort sett holde å feie.
Les mer: Flyttevask – hva skal vaskes?
2. Hva skal følge med boligen av løsøre?
Et annet veldig vanlig spørsmål om boligen. Basisen er at det som er avtalt gjennom salgsoppgaven og budgivning skal følge med boligen ved overtakelsen. Ofte brukes standardlisten for innbo og løsøre.
Les mer om hva som skal følge med her: Løsøre og tilbehør
3. Hvor mange nøkler skal følge med boligen?
Selger skal overlevere de nøklene til boligen som man har. Hvis man bare har to fordi man for eksempel har mistet én tidligere, er dette det som skal overleveres. Husk nøkler til boder, inngangsdører og garasjeanlegg!
Les mer: Nøkler ved overtakelse av boligen?
4. Hvordan fyller vi ut overtakelsesprotokollen?
Ved de fleste overtakelser får man en overtakelsesprotokoll fra eiendomsmegleren som selgeren og kjøperen skal fylle ut. Den kan enten være elektronisk eller på papir.
I protokollen skriver man ned at man har gått gjennom bolgien og får med eventuelle anmerkninger om vasking mm.
Det er ikke noe krav til at det brukes protokoll i lovverket, men eiendomsmeglerne foretrekker at den blir brukt. Blant annet som grunnlag for utbetaling av kjøpesum fra oppgjørsavdelingen.
Dessuten vil en protokoll være viktig dokumentasjon av selve overtakelsen. Derfor er det lurt å fylle ut nøye og ikke minst skrive tydelig!
Les mer: Overtagelse, oppgjør og innflytting
5. Når får jeg pengene for boligsalget?
Det er naturlig nok selgeren som spør om når pengene kommer. Her er svaret at de kommer til selgeren rundt 10-14 dager etter selve overtakelsen. Overtakelsesprotokollen sendes til eiendomsmeglerens oppgjørsavdeling.
De sørger for at heftelser som lån slettes på eiendommen, og så sendes skjøtet til tinglysing hos Kartverket. Kjøpesummen (minus lånet som innfries hos selgerens bank) utbetales når skjøtet kommer tilbake til eiendomsmegleren. Og med vanlig postgang og saksbehandling tar det opp mot to uker.
Kjøperen på sin side må passe på at pengene er betalt inn til eiendomsmeglerens klientkonto senest siste virkedag før overtakelsen.
Les mer: Hvor lenge kan megler holde på pengene etter en overtakelse?
6. Hva gjør vi hvis selger og kjøper ikke er enige om skader, vasking eller lignende?
Det hender at boligen ikke er skikkelig ryddet og rengjort til overtakelsen, eller at man oppdager skader på overtakelsen som ikke var der på visning.
Når det gjelder vasking og rydding, så kan selgeren rette opp dette ved for eksempel å vaske på nytt. Men det må skjer snart, altså helst til neste dag.
En annen mulighet er at kjøperen kompenseres på dette ved at man blir enige om en sum i prisavslag. Dette skrives i overtakelsesprotokollen, og så vil eiendomsmeglerens oppgjørsavdeling avregne dette ved oppgjøret.
Det kan også holdes tilbake penger, enten at man er enige om tilbakehold, eller at kjøperen holder tilbake penger ensidig. Dette må også noteres i overtakelsesprotokollen. Husk at tilbakehold ikke løser selve problemet, tilbakehold betyr bare at en viss sum penger skal bli stående på konto hos eiendomsmegleren slik at overtakelsen kan gjennomføres. Etter dette må selgeren og kjøperen bli enige om løsningen på selve problemet.
Les mer: Tilbakehold – tilbakeholdsrett
NB: Tilbakeholdsretten bør brukes med forsiktighet. Ta kontakt med eiendomsmegleren først, og forsøk å løse saken i minnelighet.
7. Hva er kjøperens ansvar når boligen er tatt over?
Kjøperen har alt ansvar for boligen når hun eller han har fått nøklene. Det betyr blant annet at kjøperen må sørge for å ha tegnet forsikring på huset, så det ikke står utforsikret. Det lureste er å gjøre dette før overtakelsen, og si fra til selskapet hvilken dag overtakelsen er, så forsikringen starter da.
Les mer: Hvilke forsikringer trenger man?
Kjøperen er etter overtakelsen ellers helt ansvarlig for vedlikehold og skader på boligen.
[mc4wp_form id=»6105″]

Hva var prisen på boligene? Se vår oversikt på Bolig360.no.
Relaterte Artikler
-
Overtakelse av bolig etter bustadoppføringslova
-
Til Eiendomsmegleren, spørsmål og svar til utgaven i mai - 2016
«NEF juridisk får en del spørsmål om hvilke gebyr et borettslag kan kreve i forbindelse med salg av leilighet, og hvem av partene (selger og kjøper) som kan bli belastet slike gebyr. Vi har stilt spørsmålet til Paul Henning Fjeldheim, førstelektor på BI, advokat og eiendomsmegler MNEF som svarer: ……………..» Salg av borettslagsandel og gebyr Borettslagenes praksis med å ta betalt fra selger eller megler…
-
Slik selger du bolig
Guide til hvordan du selger bolig på en enkel og sikker måte. Det er mye å tenke på når du skal selge en bolig. Her guider vi deg gjennom de viktigste punktene. Det er mye å tenke på når du skal selge bolig. Her finner du tips og råd i prosessen når du selger. Slik velger du eiendomsmegler Dette er ditt ansvar som boligselger…
-
Overtakelse av nybygget hytte eller bolig
Overtakelse av bolig oppført i henhold til bustadsoppføringslova skal skje gjennom en overtakelsesforretning, som markerer skillet for risikoovergang fra entreprenør til byggherre. Mange forbrukere/ byggherrer og entreprenører slurver likevel med gjennomføringen av overtakelsesforretning, noe som kan få unødvendige og store økonomiske konsekvenser. Jarle Edler Artikkel av: Jarle Edler, advokat/partner - Bing Hodneland advokatselskap DA - (Artikkelen ble først publisert i Eiendomsmegleren nr. 1 2020) Byggearbeidene…
-
Formuesverdi på bolig og hytte
Formuesverdien er verdien som brukes til å beregne den skattemessige verdien av boligen eller hytten din. Formuesverdi het før "ligningsverdi". Begrepet er nytt fra 2017, men beregningen er den samme. Formuesverdien på bolig og fritidsbolig (hytte) skal oppgis i skattemeldingen (selvangivelsen) hvert år, og ligger til grunn for beregning av formuesskatten. I og med at de fleste har mye lån, vil man ikke få…
-
Slik kjøper du bolig
Kjøp bolig med hodet, ikke med hjertet! Dette er vår guide til boligkjøpet. Her skal du få svar på spørsmålene du har knyttet til det å kjøpe en ny bolig. Les gjennom guiden, eller les den stykkevis og delt. Her kan du lese om de ulike trinnene i bolighandelen: Du finner også link til de ulike trinnene i menyen til høyre (under på mobil).…
Søk i ordbok
Mest populære søk
NEF på kartet

Kontakt oss
Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo
Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt
Innhold: Slik kjøper du bolig
Innhold: Slik selger du bolig
Siste innlegg
- Normal boligprisutvikling i september
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hollingen gjenvalgt som styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
- Reviderte leiekontraktsmaler er lansert
- Uendret styringsrente
- Har selger opplysningsplikt om at nabo er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige?
- – Boligprisutvikling som forventet
- Oppsplitting av eiendomshandel – tomtekjøpsavtale og byggekontrakt
- Kjøp og salg av utviklingseiendom fra et sameie
Her finner du mer hjelp!
Les mer om disse temaene!
Siste fagartiker for eiendomsmeglere
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
- Har selger opplysningsplikt om at nabo er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige?
- Oppsplitting av eiendomshandel – tomtekjøpsavtale og byggekontrakt
- Kjøp og salg av utviklingseiendom fra et sameie
- Endringene i forsikringslovgivningen påvirker eiendomsmeglingsbransjen
- Hvilke forbehold kan selger ta etter endringer i avhendingslova?
- Erverv før seksjonering – anke over tinglysingsvedtak
- Ulike betalings- og oppgjørsmetoder i bustadoppføringsloven
NEF i nyhetsbildet
- Eksperten svarer: Bør man pusse opp boligen før den skal selges? 18. mai 2022
- NRK-P2 Dagsnytt 18.05.2022 09:00 18. mai 2022
- NRK-P1 Reiseradio 18.05.2022 09:00 18. mai 2022
- NRK-P1 Dagsnytt 18.05.2022 09:00 18. mai 2022
- Norges Eiendomsmeglerforbund 18. mai 2022
- Kjersti (26) ønsket å kjøpe bolig i Oslo , men endte opp i Lillestrøm 18. mai 2022
- NRK Alltid Nyheter Alltid Nyheter 18.05.2022 07:03 18. mai 2022
- NRK-P1 Østlandssendingen Morgen 18.05.2022 07:03 18. mai 2022
- NRK-P2 Nyhetsmorgen i P2 og Alltid Nyheter 18.05.2022 07:03 18. mai 2022
Pressekontakt
Pressemeldinger
Ledige stillinger
- En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.
Viktig når du redigerer profilen:
Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.
Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:
Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.
Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.
Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!
Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.
Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no