bache_ida_wolden_2015_hoy

Uendret styringsrente – tilbudsunderskudd i boligmarkedet

Norges Bank besluttet torsdag å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Signalene videre er at det kan ta lang tid før den settes ned. NEF forventer at dette bidrar til et betydelig tilbudsunderskudd fremover.

– Slik vi nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten trolig holdes på dagens nivå en god stund fremover, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en pressemelding.

Norges Bank skriver videre at de frem mot det neste rentemøtet i september få mer informasjon om den økonomiske utviklingen, og da legge frem nye prognoser.

– Forventer et betydelig tilbudsunderskudd

For boligmarkedet vil dagens rentebeslutning bidra til et betydelig tilbudsunderskudd de neste årene.

Et vedvarende høyt rentenivå tynger både nyboligmarkedet og leiemarkedet, og bidrar til ubalanser i markedene. Eiendomsinvesteringer er kapitalkrevende og rentefølsomme, og mange investorer tvinges derfor ut av markedene. Med dette bakteppet forventer et betydelig tilbudsunderskudd i både leiemarkedet og boligmarkedet i de neste 2-3 årene, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Vi tror at Norges Bank må følge en internasjonal trend med rentekutt til høsten, og håper at Norges Bank vil ta noe større hensyn til ubalansene i bolig- og leiemarkedet enn de så langt har gjort, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Del artikkel