Som vanlig steg boligprisene i februar måned.
Fersk statistikk viser at boligprisene steg med 0,9 prosent nominelt i februar 2020. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene opp med med 0,5 prosent.
Boligprisene er nå 3,6 prosent høyere enn for et år siden, viser tallene fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi.
– Boligmarkedet er velbalansert i store deler av landet. Derfor forventer vi en moderat prisutvikling gjennom året. Flere år med moderat prisutvikling har senket terskelen for førstegangskjøpere, og det har blitt mindre attraktivt å spekulere i boligmarkedet. Dette styrker eierlinjen i den norske boligmodellen og vi tror at trenden vil vedvare i store deler av landet, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.
Mange salg
I februar ble det solgt 7.126 boliger i Norge, noe som er 8,9 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2019. Så langt i år er det solgt 14.517 boliger i Norge, noe som er 4,8 prosent flere enn på samme tid i fjor.
I februar ble det lagt ut 7.562 boliger til salgs i Norge, noe som er 9,9 prosent flere enn i samme måned i 2019. Så langt i år er det lagt ut 14.806 boliger til salgs, noe som er 6,8 prosent flere enn på samme tid i fjor.
Regional prisutvikling
Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i februar hadde Bodø m/Fauske med oppgang på 1,5 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Stavanger m/omegn med en nedgang på 1,0 prosent.
Sterkest 12 måneders vekst hadde Oslo med 6,0 prosent, mens Stavanger m/omegn hadde den svakeste utviklingen de siste 12 månedene med uendrete priser.
Oslo: Nominell: 1,5 prosent. Sesongjustert: 0,6 prosent.
Bergen: Nominell: −0,2 prosent. Sesongjustert: 0,2 prosent.
Trondheim: Nominell: 2,6 prosent. Sesongjustert: 1,0 prosent.
Stavanger: Nominell: −1,3 prosent. Sesongjustert: −1,0 prosent.
– Vi frykter imidlertid for at Oslo-markedet er i ferd med å fyres opp igjen av høy befolkningsvekst og lav boligbygging. Oslo befolkningsvekst var svært sterk i 2019 og utgjorde alene en tredjedel av landets befolkningsvekst, samtidig som reguleringstakten og byggetakten har falt sterkt de siste to årene. Denne utviklingen tar det tid å snu, og det er trolig for sent å unngå ny ubalanse mellom tilbud og etterspørsel i hovedstadens boligmarked. Derfor må vi stålsette oss for et ubehagelig prispress litt fram i tid, sier Geving.
– Svaret på Oslos utfordringer er en mer langsiktig boligpolitikk som sikrer en jevnere boligproduksjon år for år. Det krever et mye bedre samspill mellom kommunale myndigheter og utbyggerne, sier Geving.