Nye analyser: Færre førstegangskjøpere, flere samkjøpere

Pressemelding fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) 23. juni 2022

Utviklingen i antall førstegangskjøpere i boligmarkedet snudde i årets første kvartal. Fersk statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund, Ambita og Samfunnsøkonomisk Analyse, viser at 1. kvartal 2022 er det svakeste førstekvartalet vi har registrert siden 2017.

På landsbasis var det en økning i antall førstegangskjøpere fram til utgangen av 2021, mens man i Oslo så en synkende trend allerede i 3. kvartal. Signaler om betydelig høyere rentekostnader og en sterk oppgang i boligprisene på nyåret, har bidratt til å forsterke nedgangen i antallet førstegangskjøpere i hovedstaden i 1. kvartal 2022.

Høyere boliglånsrenter og boligprisvekst har ført til at flere førstegangskjøpere ikke klarer å komme seg inn i markedet. Førstegangskjøpere er ofte de med dårligst marginer å gå på i forhold til egenkapital og inntekt, og vil dermed også være de første som mister muligheten til å etablere seg i boligmarkedet, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Samkjøperindeksen viser at vi i begynnelsen av 2022 har fått en klar økning i samkjøpene blant førstegangskjøpere. Økningen gjelder i hele landet samlet sett, men den var særlig tydelig i Oslo.

Når førstegangskjøpere ikke kommer inn i boligmarkedet på egen hånd er det flere som tilpasser seg og får innpass i markedet ved å kjøpe sammen med for eksempel en kjæreste, eller et søsken. Dermed er man også mer robust når bokostnadene øker, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Se rapporter for analyse og tall.

Spørsmål kan rettes til:

Carl O. Geving – adm. dir i Norges Eiendomsmeglerforbund – 91582454

Svein Strømnes – kommunikasjonsdirektør i NEF – 93094191

Om dere ønsker kontakt med NEFs lokalrepresentanter, finner dere kontaktinformasjon her.

Print Friendly, PDF & Email

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no