Nye leiligheter har det siste året steget mer i pris enn nye eneboliger, viser ny statistikk fra Statistisk sentralbyrå. Statistikken viser at prisene på nye blokkleiligheter og småhus økte med 6,3 prosent fra samme kvartal i fjor, mens nye eneboliger i den samme perioden har hatt en prisstigning på 3,9 prosent. Prisene er målt på ferdigstillelsestidspunktet. Prisene på nye boliger har i gjennomsnitt økt…
Økt avvik mellom prisantydning og solgt-pris
- Av: Silje Nesteng Andresen
- 6. april 2022
- nyhetsbrev

Det fremgår av prisstatistikken til Eiendomsverdi, Eiendom Norge og Finn.no som ble fremlagt den 05.04.22 at gjennomsnittlig differanse mellom prisantydning og solgt-priser øker. I mars var gjennomsnittlig avvik på 3,7%.
Dette avviket er det høyeste siden høsten 2016.
Tidligere erfaring med upresis prising
Som mange husker tok bransjen i 2016 et oppgjør med en uheldig praksis som hadde utviklet seg over tid, særlig i Oslo og Bergen. Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge samarbeidet og strammet den gangen inn praksis slik at man fikk god kontroll på avvik, og gjenvant tilliten til bransjens kompetanse. Både Finanstilsynet og forbrukermyndighetene var den gang bevisste på problemstillingen og tydelige på at det kunne få konsekvenser om trenden med store og økende avvik fortsatte.
Eiendomsmeglere har både kompetanse og verktøy til å sikre riktig prising
Med tilgjengelige digitale systemer som viser solgt-pris uten at man må vente helt til tinglysning, har man gode muligheter til å holde seg ajour med utviklingen og treffe godt med vurderingene selv om markedet er hett. Vi mener at eiendomsmeglere er de som har best forutsetning for å vurdere hva som er markedsverdi til enhver tid, og kundene har behov for kvalifiserte vurderinger.
Eiendomsmeglerne har høy kompetanse på verdivurdering, og har et juridisk ansvar for å prise riktig. Blir prisavvikene for store kan det undergrave tilliten til eiendomsmeglernes kompetanse på markedsvurdering.
Økt risiko for kupping
Kuppforsøk og kupping er vanligvis et utsalg av at en eller flere av interessentene ønsker å unngå konkurransen i en vanlig budrunde som de antar vil gi en pris over markedsført prisantydning. Det tilsier at risikoen for kupping øker med differansen mellom prisantydning og reell markedsverdi.
Solgt over prisantydning – god eller dårlig egenreklame?
Til tross for høy kompetanse og gode verktøy, er prisvurdering ingen eksakt vitenskap. Det er derfor naturlig med noe avvik, både over og under prisantydning. Økende avvik er et fenomen som gjerne oppstår i raskt stigende markeder. Prisavvik behøver verken å være klanderverdig eller et utsalg av bevisst feilprising fra meglers side. I tilfeller hvor man, med fasiten i hånd, står med et stort avvik mellom meglers prisantydning og faktisk pris, er imidlertid realiteten at man har bommet på markedets betalingsvillighet.
Fra tid til annen sees eiendomsmeglere som søker positiv oppmerksomhet om seg selv ved å fronte slike salg i sosiale medier. Dette er en praksis som er uheldig fordi det gir inntrykk av at store prisavvik er et resultat av godt meglerhåndverk. Realiteten er at man har bommet med prisantydning når prisavviket er veldig høyt. Det er det ingen gode grunner til å markedsføre. I tillegg til å være dårlig egenreklame, er det egent til å svekke bransjens omdømme. I stedet for feiring, bør slike tilfeller utløse refleksjon om hvilke egenskaper ved boligen som ble verdsatt høyere av markedet enn megler selv forutså.
Vi oppfordrer både den enkelte eiendomsmegler og eiendomsmeglingsforetakene til å legge stor vekt på riktig prissetting. Bransjens omdømme er avhengig av at forbrukerne har tillit til eiendomsmeglernes markedsvurderinger.
Eiendomsmeglere har grunn til å være stolte av kompetansen sin, og bør ikke skryte av det hvis man i enkelttilfeller bommer ved prisvurderingen.
NEF minner om at riktig prising er viktig og at feilprising kan få konsekvenser
Siden den nyeste statistikken viser en økende tendens, og vi nå dessverre noterte den høyeste differansen siden høsten 2016 da snittavvikene var på over 5%, vil vi med dette minne om at riktig prising har en stor verdi for både kunder og andre, for eksempel bankene.
Vi anmoder medlemmene om å ha høy bevissthet om utfordringene, slik at vi ikke på nytt havner i en situasjon som resulterer i omdømmetap og negativt fokus fra Finanstilsyn og forbrukermyndighetene. Bransjen bør være føre var for å motvirke en utglidning i bransjepraksis.
I møte med bransjen høsten 2016 slo Finanstilsynet fast at:
«Det er et åpenbart brudd på god meglerskikk dersom megler bidrar til feilinformasjon om prisantydningen på bolig, det vil si at megler bidrar til bruk av lokkepriser.»
og
«I sin ytterste konsekvens kan grove forsømmelser eller gjentatte regelbrudd innebære tilbakekall av eiendomsmeglerbrevet»
I Forbrukertilsynets veiledning om markedsføring av bolig fra 2018 heter det blant annet:
«Markedsføringen vil være villedende hvis prisantydningen bevisst er satt lavere eller høyere enn det selger på markedsføringstidspunktet er villig til å akseptere. Dersom den næringsdrivende blir kjent med at selgerens prisforventning endrer seg underveis i markedsføringsprosessen, må markedsføringen som klar hovedregel endres i tråd med dette.
Markedsføringen vil også lett være villedende dersom prisantydning settes lavere eller høyere enn den næringsdrivendes objektive vurdering tilsier. I forbindelse med hvert salgsoppdrag bør eiendomsmeglere dokumentere at de har gjort en faglig vurdering av boligens antatte markedsverdi.
Både gjentatte avvik, og betydelige enkeltstående avvik mellom prisantydning og oppnådd pris, vil kunne indikere brudd på markedsføringsloven og eiendomsmeglingsloven»
Vi minner derfor om retningslinjene som ble formidlet til bransjen i 2016:
Det er nødvendig med gode systemer og god internkontroll som ivaretar hensynet til at:
- Vurdering av eiendommens verdi inngår i meglers rådgivningsplikt – denne må være basert på en forsvarlig faglig vurdering og en befaring av eiendommen.
- Dokumentasjon av prisfastsettelse må inngå i meglers daglige rutine – det skal foreligge befaringsrapport eller en komplett e-takst.
- Meglers verdivurdering og avvik mellom prisantydning og salgspris må inngå som et vurderingspunkt i foretakenes internkontrollsystem – og dette må følges opp av den fagansvarlige.
Vi anbefaler følgende arbeidsrutiner:
- Prisfastsettelse skal overvåkes særskilt fra ledelsen i foretaket.
- Foretakene skal utføre en risikovurdering av feil og mangler i prissetting, og basert på denne vurderingen må det etableres arbeidsrutiner og kontrollrutiner.
- Grunnleggende rutiner er at megler må befare eiendommen og skrive en rapport. Rapporten må inneholde vesentlig informasjon som påvirker prisvurderingen.
- Meglers prissetting skal dokumenteres.
- Fagansvarlig skal føre kontroll med meglers prisvurderinger og det skal føres avviksrapportering og dokumentasjon på hvordan avvik etterfølges.
Eiendomsmegler må utvise varsomhet i å markedsføre salg basert på oppnådd pris, dette gjelder spesielt i tilfeller der salgsprisen overstiger prisantydningen man har benyttet i markedsføringen.
Les også:
Relaterte Artikler
-
Nye leiligheter har økt mest i pris
-
Fritt meglervalg - kobling mellom bank og eiendomsmeglingstjenester
Finanstilsynet har ved brev til bransjen av 7. mai 2020 presisert hva som kreves av eiendomsmegler i de tilfelle en potensiell oppdragsgiver har eller er i ferd med å etablere et kundeforhold med meglers eier- eller samarbeidsbank. Les brevet her: Prinsippet om fritt meglervalg kobling mellom bank og eiendomsmeglingstjenesterLast ned
-
Rutiner ved verdisetting, prisantydning og dokumentasjon
Finanstilsynet har en klar forventning til at eiendomsmeglere har rutiner for og kan fremlegge dokumentasjon som begrunner meglers prisantydning og NEF foreslår at standardiserte rutiner innføres. Eiendomsmeglingsbransjen spiller en viktig rolle for et velfungerende eiendomsmarked, hvor prisfastsettelsen og prisutviklingen styres av tilbud og etterspørsel. Den praksisendringen som i senere tid har skjedd med at megler i større grad fastsetter prisantydningen - uten bruk av…
-
Rekordmange boliger solgt i 2021
Fersk boligstatistikk viser at det i fjor ble solgt rekordmange bruktboliger. I 2021 ble det solgt 102.596 boliger i Norge, noe som er 3 prosent flere enn i 2020, viser statistikken fra Finn.no, Eiendom Norge og Eiendomsverdi. Statistikken viser videre at boligprisene som vanlig sank i desember. Prisene sank med 1,3 prosent desember, og korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,2 prosent. - Som…
-
Økt fokus gir resultater
Det økte fokus som eiendomsmeglerbransjen har hatt på hvitvasking de siste årene har gitt klare resultater i antall meldinger til Økokrim. Eiendomsmeglere plikter etter loven å melde fra hvis de opplever mistenkelige transaksjoner i forbindelse med eiendomshandler, og etter at bransjen sammen med myndighetene for et par år siden tok tak i problemstillingen har det gitt klare utslag. Tall NRK har fått fra Økokrim…
-
Tre tips mellom slagene
Bergen er en by med uante muligheter, men når du kommer på landsmøtet til Norges Eiendomsmeglerforbund 23.-25. mai har du begrenset tid i forhold til hva du kan få med deg av byens tilbud mellom kurs, landsmøtet og de sosiale aktivitetene. For at det skal bli lettere å velge har vi har likevel fått «Visit Bergen» til å sette opp tre tips på hva…
Min NEF
NEF regelverk
Flere fordeler i NEFs fordelsprogram
- Advokatfirma Arntzen de Besche
- Advokatfirmaet Grette
- Advokatfirmaet Henriksen & Co ANS
- Advokatfirma Homble Olsby
- SANDS advokatfirma
- Autogear
- Autozeek elektronisk kjørebok
- Avis Bilutleie
- Bertel O. Steen – Mercedes-Benz / Smart / Peugeot / Citroën / DS / Opel / Kia
- BMW
- Booknordics.com
- Dine Penger
- Eurocard
- Falck Redning
- Hotel Continental
- Kredinor
- Skattebetalerforeningen
- Smarthotel
- TRYG Forsikring
- Universitetsforlaget
- Verisure
For meglere
- Innmeldingsskjema
- Få ekstra stort utbytte med MNEF Pluss! En fordelaktig tjeneste for deg som allerede er MNEF og ønsker mer ut av medlemskapet
- Tilbud til fullmektiger
- Tilbud til studenter
- Fordeler
- Spar penger ved å bruke NEFs fordelsprogram!
- NEF regelverk
- Vilkår
- Styret og lokalforeningsledere
- Utmerkelser fra NEF
- NEF-HELP stipendet
- Proptech-2020
Mest populære søk
NEF på kartet

Kontakt oss
Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo
Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt
Innhold: Slik kjøper du bolig
Innhold: Slik selger du bolig
Siste innlegg
- Normal boligprisutvikling i september
- Nye veier til eie- alternative eiekonsepter i nybyggingsprosjekter
- To aktuelle saker fra Høyesterett
- NEF i Arendalsuka
- Hvordan skape fremtidsrettede og fleksible boliger?
- Nye analyser: Færre førstegangskjøpere, flere samkjøpere
- Dramatisk renteheving fra Norges Bank
- Prisvekst på nye boliger
- Sterk boligprisvekst
- – 90 år og like aktuell
- Samlet bransjen til tidenes landsmøte og vårkonferanse!
Her finner du mer hjelp!
Les mer om disse temaene!
Siste fagartiker for eiendomsmeglere
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
- Har selger opplysningsplikt om at nabo er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige?
- Oppsplitting av eiendomshandel – tomtekjøpsavtale og byggekontrakt
- Kjøp og salg av utviklingseiendom fra et sameie
- Endringene i forsikringslovgivningen påvirker eiendomsmeglingsbransjen
- Hvilke forbehold kan selger ta etter endringer i avhendingslova?
- Erverv før seksjonering – anke over tinglysingsvedtak
- Ulike betalings- og oppgjørsmetoder i bustadoppføringsloven
NEF i nyhetsbildet
- STABILE PRISER I SOMMERVARMEN 6. juli 2022
- Boligprisene står stille i Tromsø 5. juli 2022
- Boligprisene har steget 11,1 prosent siden nyttår – veksten fortsetter 5. juli 2022
- Boligprisene falt med 0,3 prosent i juni 5. juli 2022
- - Trumfer neppe renteeffekten 5. juli 2022
Pressekontakt
Pressemeldinger
Ledige stillinger
- En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.
Viktig når du redigerer profilen:
Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.
Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:
Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.
Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.
Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!
Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.
Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no